Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Aven T25 2.0benz

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, rozważany jest zakup takiego auta, z tego co wiem, siedzi tam silnik z bezpośrednim wtryskiem. Ma jakieś szczególne bolączki? Co z gromadzeniem nagarów? Groźne zjawisko?

Samochód kupowany na zasadzie taniego rodzinnego, w miarę bezawaryjnego dupowozu, rozważana jest też wersja 1,8.

Generalnie auto ma być sprzed liftu (roczniki z początku produkcji), więc przebieg na pewno ponad 100kkm, bać się takiego Avena? Ten model ma jakieś typowe bolączki? Temat lamp przednich jest znany..

Przebiegi kilkanaście tysięcy rocznie, gaz nie jest brany pod uwagę.

Doradzicie coś?

Napisano

Katalizatory czasem lubiły się zepsuć. Drogi temat.

Napisano

> Jak w temacie, rozważany jest zakup takiego auta, z tego co wiem, siedzi tam silnik z bezpośrednim

> wtryskiem. Ma jakieś szczególne bolączki? Co z gromadzeniem nagarów? Groźne zjawisko?

> Samochód kupowany na zasadzie taniego rodzinnego, w miarę bezawaryjnego dupowozu, rozważana jest

> też wersja 1,8.

> Generalnie auto ma być sprzed liftu (roczniki z początku produkcji), więc przebieg na pewno ponad

> 100kkm, bać się takiego Avena? Ten model ma jakieś typowe bolączki? Temat lamp przednich jest

> znany..

> Przebiegi kilkanaście tysięcy rocznie, gaz nie jest brany pod uwagę.

> Doradzicie coś?

Mam Ave z 2006 roku(przedliftową),benzyna 2,0.Przejechałem nią 30 tyś. w półtorej roku.Większych problemów brak.Typowe bolączki to skrzypiący pedał sprzęgła(jakieś tulejki się wycierają),falowanie wolnych obrotów(pomogło czyszczenie przepustnicy),silniki 1.8 miały problemy z dużym zużyciem oleju(pomagała wymiana short bloku).

Więcej grzechów nie pamiętam :-). W sumie wygodny i bezproblemowy dupowóz. Sporo możesz się dowiedzieć na forum avensis link

Napisano
  • Autor

Te tulejki to znam z Yarisa, tam jest ten sam problem. Można się przyzwyczaić.

Dzięki za linka, już się rejestruję i biorę za czytanie.

Napisano

> Jak w temacie, rozważany jest zakup takiego auta, z tego co wiem, siedzi tam silnik z bezpośrednim

> wtryskiem. Ma jakieś szczególne bolączki? Co z gromadzeniem nagarów? Groźne zjawisko?

> Samochód kupowany na zasadzie taniego rodzinnego, w miarę bezawaryjnego dupowozu, rozważana jest

> też wersja 1,8.

> Generalnie auto ma być sprzed liftu (roczniki z początku produkcji), więc przebieg na pewno ponad

> 100kkm, bać się takiego Avena? Ten model ma jakieś typowe bolączki? Temat lamp przednich jest

> znany..

> Przebiegi kilkanaście tysięcy rocznie, gaz nie jest brany pod uwagę.

> Doradzicie coś?

Mam od trzech lat, przejechane 52 tyś, usterek brak (nie licząc żarówek postojowych z przodu i z tyłu, w sumie chyba ze 5). Pojawiły się falujące obroty, ale póki co na tyle małe, że nie ruszam. Przy spokojnej jeździe w trasie 6.5l, w mieście 8-8.5. Przy ciężkiej nodze w mieście 13, na trasie (pow 130) 8.5l/100km

Napisano
  • Autor

Bardzo mało pali Ci to auto ok.gif

Falujące obroty, które sie u Ciebie pojawiły, to jakaś poważniejsza sprawa? Typowa przypadłość silnika? Szperam w sieci od kilku dni i w zasadzie wad dwulitrówek nie namierzyłem, więcej się pisze jednak o 1,8.

Rozumiem, ze samochód masz od nowości, stąd ten mały przebieg.

Napisano

> Bardzo mało pali Ci to auto

Jeżdżę delikatnie, dużo hamuje silnikiem, przeszedłem na wyższy poziom kapelusznictwa. Na trasie zauważyłem, że do 120 pali 6.5-7.5, powyżej 130 przechodzi skokowo na 8 i więcej.

> Falujące obroty, które sie u Ciebie pojawiły, to jakaś poważniejsza sprawa? Typowa przypadłość

> silnika?

Podobno w przepustnicy się szlam zbiera, czyszczenie nie jest zbyt skomplikowane.

> Szperam w sieci od kilku dni i w zasadzie wad dwulitrówek nie namierzyłem, więcej się

> pisze jednak o 1,8.

> Rozumiem, ze samochód masz od nowości, stąd ten mały przebieg.

Kupiłem półroczne ze stanem licznika 8500.

Napisano
  • Autor

Ok, dzięki. Jutro oględziny kolejnego egzemplarza.

Napisano

Ja wybrałem 1.8 tak mi polecane ze to najmniej awaryjne wersja benzynowa. Jeżdżę krótko więc nie wiem, ale problem spalania oleju nie wystepuje. A co to jest za problem z lampami? Nie słyszałem…

Napisano
  • Autor

Niestety z tym 1.8 to loteria - Toyota naprawiała te silniki bezpłatnie nawet po gwarancji. Jeśli nie ma papierów na naprawę, to może się okazać, że bierzemy udział w tej loterii - albo wada się ujawni, albo nie wink.gif Miedzy innymi z tego powodu motor 2.0 mimo wtrysku bezpośredniego i nieco większego spalania, na forum Avensisa uważany jest za lepszy wybór. Najlepszym jest niestety 1,6, ale jakoś nie wyobrażam sobie jazdy z tym silniczkiem w tej wielkości aucie.

Odnośnie lamp - w wersjach halogenowych upalały się kostki zasilające oraz reflektory rozszczelniały się powodując matowienie - Toyota wymieniała te elementy, a ponadto na rynku są firmy specjalizujące się w naprawie tych lamp.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Bardzo mało pali Ci to auto

Dziś wróciłem z nad morza. 350km do Krynicy siódemką w 4.5h, w tamtą stronę cała rodzinka i pełny bagażnik, z powrotem ja sam. Prędkość max 140, ale większość znacznie mniej. Zużycie średnie na trasie 6.4l/100km. Miejscami przy dłuższych odcinkach z prędkością 90km/h spadało do 5.9.

Napisano
  • Autor

Oszczędny motor muszę przyznać - przyprowadziłem auto do domu, trasa 230km i średnie spalanie 6,3 przy średniej prędkości 76km. Jak będzie przy lokalnym jeżdżeniu podmiejsko-miejskim wyjdzie w praniu - dziś Altea poszła na służbę do mojego ojca, a ja zaczynam ujeżdżać Avena, który ponad dwa tygodnie stał w garażu nie jeżdżony.

Pozdro

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No to pojeździłem lokalnie. Zrobiłem trochę ponad 700km - głównie do pracy z mojej wioski do Warszawy (25 w jedną stronę), oraz podwożenie córy do szkoły (2km w jedna stronę), żadnych dłuższych przejazdów w trasę. Średnia prędkość z kompa 31km/h, spalanie 8.1-8.2. Jestem pozytywnie zaskoczony.

• 3 miesiące później...
Napisano

Zrobiłem dziś trasę ok 250km. Jechałem 80-110, zwalniałem na ograniczeniach. Jechałem maksymalnie płynnie, przyspieszałem delikatnie. Komp pokazywał 5.9, w samej Wawie podskoczył na 6.0L/100km.

Jestem miło zaskoczony zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Ładnie, ale styl jazdy szalony crazy.gifcrazy.gifcrazy.gif

Musze przyznać, że te dwulitrówki to oszczędne bestie. Wakacje się skończyły i ruch zrobił się większy na drogach i spalanie też wzrosło. W`warunkach, które opisałem w poprzednim poście mam od jakiegoś czasu 8-8,5, więc jest dobrze smile.gif. Niestety przede mną czyszczenie przepustnicy, zaczynam mieć pierwsze objawy zabrudzenia blush.gif

Napisano

> Ładnie, ale styl jazdy szalony

Nie było tak źle, chociaż żona zaczęła marudzić, że tak wolno to ona w życiu nie jechała. zlosnik.gif

> Musze przyznać, że te dwulitrówki to oszczędne bestie. Wakacje się skończyły i ruch zrobił się

> większy na drogach i spalanie też wzrosło. W`warunkach, które opisałem w poprzednim poście mam

> od jakiegoś czasu 8-8,5, więc jest dobrze . Niestety przede mną czyszczenie przepustnicy,

> zaczynam mieć pierwsze objawy zabrudzenia

Spalanie konwekcyjne czy jakoś tak. Czytałem o tym kiedyś. Bezpośredni wtrysk pozwala na zmniejszenie dawki paliwa przy spokojnej jeździe. Wtrysk zapodaje paliwo w bezpośrednie otoczenie świecy, reszta przestrzeni w cylindrze wypełniona jest tylko powietrzem. Jak dajesz w palnik to wtrysk daje normalną dawkę i wypełnia całą pojemność nad tłokiem.

Wyjedź na trasę, zapnij trójkę o pojedź kilka minut na 4-5 tyś obrotów. Na forum toyoty mówią, że to pomaga.

Tylko silnik ciepły musi być.

Napisano
  • Autor

Dzięki, spróbuję przy najbliższej okazji. BTW przy wymianie świec, auto podłączone zostało do kompa i testowane dość długo przy różnych zakresach obrotów - żadnych błędów.

Napisano

Jak ja kupowałem w salonie to pamiętam ulotki gdzie Toyota chwaliła się że 1,8 to najbardziej oszczędny silnik z gamy do parametrów. Auta przed FL miały kłopoty z głowicami. Od 2006 problem znikł.

Napisano
  • Autor

Bardzo możliwe, 2.0 jest oszczędne przy jeździe z głową. Jak się pociśnie, to zaczyna popijać jak na pojemność przystało. Miałem kiedyś okazję przejechać się po Warszawie T27 1,8 i jakoś utkwiło mi w pamięci, że gdybym miał takiego kupić, to o dieslu nawet bym nie pomyślał.

Napisano

Ave i tak mało pala, ja jestem mile zaskoczony.

> Bardzo możliwe, 2.0 jest oszczędne przy jeździe z głową. Jak się pociśnie, to zaczyna popijać jak

> na pojemność przystało. Miałem kiedyś okazję przejechać się po Warszawie T27 1,8 i jakoś

> utkwiło mi w pamięci, że gdybym miał takiego kupić, to o dieslu nawet bym nie pomyślał.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.