Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hamulce w Cruzie

Featured Replies

Napisano

W sumie temat tylko do posiadaczy Cruza. Jak będę w ASO reklamował swój fotel kierowcy to nie wiem czy nie zareklamować też hamulców. Nie to, żeby nie działały bo akurat są świetne, ale....

Jak sobie jadę powoli (albo bardzo powoli) do tyłu i delikatnie przyhamuję, to odgłos taki jakby hamował stary zerdzewiały pociąg zlosnik.gif

Taki jęk, szczęk i skowyt za jednym zamachem. I w sumie mam tak od początku. Denerwujące to nieprzeciętnie, bo wygląda jakbym jakimś 20 letnim rzęchem hamował a nie nowym autem. Przy większych prędkościach efekt nie występuje. Reklamować to, czy też to kolejny TTTM hmm.gif i zlać niewiem.gif

Napisano

> Reklamować to, czy też to kolejny TTTM i zlać

Ja tak nie miałem hmm.gif

Napisano

> W sumie temat tylko do posiadaczy Cruza. Jak będę w ASO reklamował swój fotel kierowcy to nie wiem

> czy nie zareklamować też hamulców. Nie to, żeby nie działały bo akurat są świetne, ale....

> Jak sobie jadę powoli (albo bardzo powoli) do tyłu i delikatnie przyhamuję, to odgłos taki jakby

> hamował stary zerdzewiały pociąg

> Taki jęk, szczęk i skowyt za jednym zamachem. I w sumie mam tak od początku. Denerwujące to

> nieprzeciętnie, bo wygląda jakbym jakimś 20 letnim rzęchem hamował a nie nowym autem. Przy

> większych prędkościach efekt nie występuje. Reklamować to, czy też to kolejny TTTM i zlać

A czytując Twój poprzedni temat, nie boisz się, ze przy okazji naprawy hamulców, zepsują Ci coś innego? (żeby nie było wątpliwości, to jest uszczypliwość tylko w kierunku ASO)

Słyszałem kiedyś takie hasło:

Samochód jest dotąd sprawny, dokąd nie zabiera się za niego ASO

Napisano
  • Autor

Wiem, po tym jak na przeglądzie zje.......i mi otwieranie schowka to kij im w Oko. Sam se naprawiłem grinser006.gif

Zobaczę co zrobię, zobaczę co ASO powie.

Napisano
  • Autor

> konto na konkurencyjnym forum masz, to poczytaj temat -

> http://fanklub.chevrolet.org.pl/viewtopic.php?t=926 w skrócie - trzeba zamontować tłumiki

> drgań

Zaraz tam konkurencyjnym grinser006.gif innym po prostu. Poczytałem i widzę że nie jestem sam z tym tematem. Widzę też że ASO Lubi pokazać palec na tą dolegliwość i każe zapłacić za czyszczenie hamulców zamiast wymienić/wstawić te jak im tak tłumiki drgań.

Najbliższe ASO mam 100km prawie. Tam gdzie kupiłem 200 blisko. Średnio mi takie wycieczki finansowo wychodzą. Powoli zaczynam myśleć że ten cały samochód to żart. Moja 12 letnia Nubira lepiej znosi męki widzę frown.gif

Ale póki na gwarancji, będę walczył. Potem do żyda bo widzę że nic dobrego z tego auta nie będzie raczej frown.gif

Napisano

> Widzę też że ASO Lubi pokazać palec na tą dolegliwość i każe zapłacić za czyszczenie hamulców

> zamiast wymienić/wstawić te jak im tak tłumiki drgań.

Tak istotnie było kiedyś, ale teraz już powinni wiedzieć o tej akcji, nawet u Ciebie na wschodzie grinser006.gif

> Powoli zaczynam myśleć że ten cały samochód to żart. Moja 12 letnia Nubira lepiej

> znosi męki widzę.

Bo to nie DAEWOO ale Chevy smile.gif

> Ale póki na gwarancji, będę walczył. Potem do żyda bo widzę że nic dobrego z tego auta nie będzie

> raczej.

Ale narzekasz tej! jak baba biglaugh.gif

Wymienisz tylko amortyzatory, fotele, nadkola, kierownicę, stycznik klapy, czujnik paliwa, trzpienie zacisków,

zmienisz klocki hamulcowe, żarówki, akumulator i opony,

zrestartujesz parę razy klimę,

założysz tłumiki drgań

i możesz spokojnie jeździć hehe.gif

Ja jeżdżę i się raduję busted.gif: yay.gifclaps.gifpolicial.gifhehe.gifyay.gif

radarvo.jpg

Napisano

> Ale póki na gwarancji, będę walczył. Potem do żyda bo widzę że nic dobrego z tego auta nie będzie

> raczej

Eeeeeeeeeee, nono.gifscrewy.gif.

Na gwarancji naprawisz wszystko to co fabryka zepsuła i wtedy będziesz sprzedawał pełnosprawny, prawie nowy, z symbolicznym przebiegiem, prawie amerykański samochód ???

Do tego pewnie po 2 latach stracisz na nim z 20%

Opłaca ci się taki biznes ?

Napisano
  • Autor

> Wymienisz tylko amortyzatory, fotele, nadkola, kierownicę, stycznik klapy, czujnik paliwa,

> trzpienie zacisków,

> zmienisz klocki hamulcowe, żarówki, akumulator i opony,

> zrestartujesz parę razy klimę,

> założysz tłumiki drgań

> i możesz spokojnie jeździć

> Ja jeżdżę i się raduję :

No nie fanzol że już to wszystko zdążyłeś powymieniać, zwłaszcza AKU grinser006.gif

Z wymienionych nie mam zastrzeżeń ( na razie zlosnik.gif ) do:

- kierownicy

- stycznika klapy

- czujnika paliwa

- opon

Nie wiem OCB z tymi nadkolami Tobie ale pewnie się dowiem grinser006.gif

Żarówki dawno mam inne, klima tylko raz zwisła hehe.gif

A te amory to fakrycznie jakoś tak na dziurkach głośno pracują. W Nubie tego nie ma. Reklamacja coś da? TZN czy ewentualnie wymienione zlikwidują problem czy będzie to samo bo TTTM i trza poczekać na jakieś Kayaby i samemu zmienić hmm.gif

Napisano

> Do tego pewnie po 2 latach stracisz na nim z 20%

Ile? 30 - 40% to się zgodzę

Napisano

> Eeeeeeeeeee, .

> Na gwarancji naprawisz wszystko to co fabryka zepsuła i wtedy będziesz sprzedawał pełnosprawny,

Ja na gwarancji trochę powymieniałem i przez następne 3 lata na naprawy wydałem 100zł ok.gif

Napisano

> Do tego pewnie po 2 latach stracisz na nim z 20%

> Ile? 30 - 40% to się zgodzę

Szary ma na mnie alergię ( 20.GIF ) więc nie chciełem go urazić zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Szary ma na mnie alergię ( ) więc nie chciełem go urazić

Ojtam ojtam zlosnik.gif Niebieski ma racje. Bryke - jeśli już - to się nie opyla spławiać po 2-3 latach. Raczej 5-6 waytogo.gif

Napisano

> No nie fanzol że już to wszystko zdążyłeś powymieniać, zwłaszcza AKU

Na AKU była nawet akcja serwisowa cool.gif

Śpij dalej grinser006.gif

> Z wymienionych nie mam zastrzeżeń ( na razie ) do:

> - kierownicy

Schodziła skóra ze skórzanych kierownic - niska jakość...

> - stycznika klapy

Są tacy którzy zdążyli wymienić już po trzy. Część została zmieniona przez fabrykę, ale bez rezultatu.

> - czujnika paliwa

Wiele przypadków zawieszeń czujnika paliwa zakończonych jego wymianą.

> - opon

Mogłyby być lepsze, przy zawieszeniu i hamulcach Cruzaka opony często stają się jego najsłabszym punktem, warto wymienić na coś innego.

> Nie wiem OCB z tymi nadkolami Tobie ale pewnie się dowiem

Za słaby plastic z którego są wykonane. Pękają samoczynnie i się rozsypują na wióry.

> Żarówki dawno mam inne,

Bo kto by dał radę jeździć na nieprodukowanych już OSRAM Bilux 3200K?

klima tylko raz zwisła

Wszystko przed Tobą grinser006.gif

> A te amory to fakrycznie jakoś tak na dziurkach głośno pracują. W Nubie tego nie ma. Reklamacja coś

> da?

Jeśli nie masz w życiu szczęścia to nic Ci nie da.

Czytaj w tamtym temacie co pisałem na temat statystyk dotyczących tych stuków. To były wyniki ponad tysiąca ankiet wśród kierowców Cruzaków.

>TZN czy ewentualnie wymienione zlikwidują problem czy będzie to samo bo TTTM i trza

> poczekać na jakieś Kayaby i samemu zmienić

Czytaj tamten temat tam wszystko napisane jest czego sie dowiedzieliśmy.

A KYB póki co nie robi amorów do Cruze.

Napisano
  • Autor

> Na AKU była nawet akcja serwisowa

> Śpij dalej

Przeprasza, ale żadnego telefonu czy listu w tej sprawier nie dostałem. Jedyna akcja na jaką się załapałem na 1 przeglądzie to wymiana jakiegoś złącza czy kabla pod siedzeniem. Chyba od poduch.

> Schodziła skóra ze skórzanych kierownic - niska jakość...

Za mało mam na budziku by to stwierdzić, pooki co jest git.

> Są tacy którzy zdążyli wymienić już po trzy. Część została zmieniona przez fabrykę, ale bez

> rezultatu.

Mi działa. Skoro działa to raczej nie wymienią grinser006.gif

> Wiele przypadków zawieszeń czujnika paliwa zakończonych jego wymianą.

j.w.

> Mogłyby być lepsze, przy zawieszeniu i hamulcach Cruzaka opony często stają się jego najsłabszym

> punktem, warto wymienić na coś innego.

nie narzekam.

> Za słaby plastic z którego są wykonane. Pękają samoczynnie i się rozsypują na wióry.

Tu masz racje. Jedno przenie mam pęknięte. To się do wymiany gwarancyjnej nadaje, czy też na drzewo mnie spuszczą i powiedzą że sam se pękłem hmm.gif

> Bo kto by dał radę jeździć na nieprodukowanych już OSRAM Bilux 3200K?

dokładnie.

> klima tylko raz zwisła

> Wszystko przed Tobą

oby nie zlosnik.gif

> Jeśli nie masz w życiu szczęścia to nic Ci nie da.

> Czytaj w tamtym temacie co pisałem na temat statystyk dotyczących tych stuków. To były wyniki ponad

> tysiąca ankiet wśród kierowców Cruzaków.

> Czytaj tamten temat tam wszystko napisane jest czego się dowiedzieliśmy.

> A KYB póki co nie robi amorów do Cruze.

Na razie w temacie amorów nie będę nic robił. Po drugim przeglądzie zobaczę. A nóż któryś zacznie cieknąc i sami wymienią ( albo nie grinser006.gifoslabiony.gif )

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Przeprasza, ale żadnego telefonu czy listu w tej sprawier nie dostałem.

I nie dostaniesz, bo on Twojemu życiu bezpośrednio nie zagraża smile.gif

To nie przewód paliwowy wink.gif

>Jedyna akcja na jaką się

> załapałem na 1 przeglądzie to wymiana jakiegoś złącza czy kabla pod siedzeniem. Chyba od

> poduch.

No tak, jedno tandetne złącze od Air-bagu pod fotelem i trzeba cały przewód wyciągać.

Ale znowu nie dostałeś telefonu ani listu? cool.gif

> Mi działa. Skoro działa to raczej nie wymienią

Mnie tez działa od nowości, ale liczę się już mentalnie z ewentualną potrzebą wymiany,

bo prędzej czy później tego się faktycznie nie przeskoczy z powodu jego konstrukcji i umiejscowienia.

> Tu masz racje. Jedno przenie mam pęknięte. To się do wymiany gwarancyjnej nadaje, czy też na drzewo

> mnie spuszczą i powiedzą że sam se pękłem

Póki co na drzewo, nawet w Europie zachodniej np. takiej Belgii czy Niemczech wysyłają na drzewo.

A jeśli się uda po wielu bataliach je wymienić w ramach gwarancji to na taki sam gównolit, chociaż w Korei klepią już mocniejsze dla MY2012.

> Na razie w temacie amorów nie będę nic robił. Po drugim przeglądzie zobaczę. A nóż któryś zacznie

> cieknąc i sami wymienią ( albo nie )

To nic nie da bo wymienią na to samo Gie.

Sami nie potrafią zdiagnozować przyczyny tych usterek.

Poczytaj temat o amorach kara.gif

Napisano

> Póki co na drzewo, nawet w Europie zachodniej np. takiej Belgii czy Niemczech wysyłają na drzewo.

> A jeśli się uda po wielu bataliach je wymienić w ramach gwarancji to na taki sam gównolit, chociaż

> w Korei klepią już mocniejsze dla MY2012.

U mnie tez pękło przednie lewe nadkole. Zgłosiłem na gwarancji, czekam na odpowiedz. Pękniecie jest akceptowalne do kontynuowania jazdy.

Napisano

jeżeli chodzi stuki hamulców to jest ten sam przypadek jak w astrze IV w końcu to to samo tam stukają to opel wymyślił przyklejanie zacisków do klocków natomiast chevrolet montaż tłumików do zacisków które i tak nie pomagają a stuki ustają po zastosowaniu środków zaradczych z opla czyli przyklejeniu cienką folią klocków do zacisków biglaugh.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Pękniecie jest

> akceptowalne do kontynuowania jazdy.

Aha tej, tylko ze wjazd z pękniętym przednim nadkolem w kałużę może skończyć się zalaniem elektroniki icon_rolleyes.gif

Napisano

> jeżeli chodzi stuki hamulców to jest ten sam przypadek jak w astrze IV w końcu to to samo tam

> stukają to opel wymyślił przyklejanie zacisków do klocków natomiast chevrolet montaż tłumików

> do zacisków które i tak nie pomagają...

Montaż tłumików drgań w Cruze pomaga.

Poza tym np. Opel Szpot montuje te same tłumiki od Cruze do Astry IV i problem znika.

Kto się bawi w klejenie zacisków do klocków? cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.