Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa platforma VW, obniżenie masy

Featured Replies

Napisano

Kliku

Fajnie,że wreszcie duzi producenci zaczynają ciąć masę aut. Opel może się w końcu obudzi...

Quote:

Nowa platforma została opracowana z myślą o poprawie efektywności napędów, wykorzystania alternatywnych źródeł energii oraz zmniejszenie emisji dwutlenku węgla.

Najważniejszą cechą nowej platformy podłogowej jest poprzeczna pozycja montażu silników. Aby udało się to zrobić, Volkswagen poddał silniki licznym modyfikacjom. Dodatkową zaletą będzie przesunięcie do przodu przednich kół o 40 mm, dzięki czemu proporcje sylwetki będą bardziej wyważone. Zwiększyć ma się także ilość i wykorzystanie przestrzeni w autach z grupy Volkswagena.

Dzięki zastosowaniu tzw. platformy MQB masa poszczególnych modeli zmaleje. Średnio będą o ponad 40 kg lżejsze od obecnie produkowanych. Co więcej platforma zapewnia lepszy komfort i wyższą dynamikę jazdy. MQB spełnia wszystkie obowiązujące na świecie wymagania dotyczące bezpieczeństwa. Konstrukcja podłogi jest lżejsza o 18 kg. Początkowo będzie ona zbudowana ze stali o wysokiej wytrzymałości, jednak z biegiem czasu planuje się zastąpienie blach stalowych aluminium. Kolejna oszczędność, to spadek masy zawieszenia o 6 kg, instalacji elektrycznej o 3 kg. Najwięcej masy zaoszczędzono na silniku. Przykładowo jednostka 1,4 l o mocy 122 KM ma być o ponad 21 kg lżejsza. Jeśli chodzi o wnętrze, oszczędność wyniosła ponad 10 kg - dzięki zmniejszeniu masy siedzeń przednich i tylnych, nowej konstrukcji deski rozdzielczej i układu klimatyzacji.

Wszystkie modele zbudowane na bazie tej platformy będą dostępne z 20. innowacyjnymi systemami z dziedziny bezpieczeństwa oraz tzw. connectivity/infotainment. Są to m.in. system rozpoznający znaki drogowe, automatyczna kontrola odległości ACC, system obserwacji otoczenia przed samochodem Front Assist czy system ułatwiający utrzymanie pasa ruchu. Wśród systemów premierowych Volkswagen zapowiada elektronicznie regulowaną blokadę poprzeczną przedniej osi „VAQ”, która eliminuje niekorzystne zjawiska związane z trakcją występujące w samochodach z napędem na przednią oś oraz progresywny układ kierowniczy. Kolejną nowością jest hamulec MKB, który aktywuje się automatycznie po pierwszym uderzeniu, co pozwala zapobiec, lub zmniejszyć skutki ewentualnych dalszych uderzeń.

Hamulec MKB będzie wyposażeniem seryjnym w nowym Golfie. Po raz pierwszy zastosowano go w nowym Audi A3.

Ostatnią nowością jest nowy dotykowy ekran z czujnikiem zbliżeniowym, który także montowany będzie w nowym Golfie. Wyświetlacz w rozmiarach od 5 do 7 cali będzie pozwalał na indywidualne ustawianie i odczytywanie ustawień poszczególnych systemów, w tym nawigacji satelitarnej. Jeśli chodzi o prezentację map, to będzie ona wyświetlana w wysokiej rozdzielczość z realistyczną grafiką 3D. Co więcej klienci będą mieć możliwość ich bezpłatnej aktualizacji.

Napisano

> Kliku

> Fajnie,że wreszcie duzi producenci zaczynają ciąć masę aut. Opel może się w końcu obudzi...

a ja lubię jechać cięzkim autem grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> a ja lubię jechać cięzkim autem

A jak się zakręt pojawi ? grinser006.gif

Napisano

Czy naprawdę tak fajnie? Jeszcze więcej aluminium to jeszcze większe kłopoty z naprawami. Do tego jeszcze lżejsze plastiki (już teraz prawie wszystko się łamie) oraz instalacja elektryczna z przewodami o grubości włosa (będą się łamać w ciężko dostępnych miejscach). Ale lud to kupi i będzie się cieszył confused.gif

Napisano

> Czy naprawdę tak fajnie? Jeszcze więcej aluminium to jeszcze większe kłopoty z naprawami.

Jakimi naprawami i dla kogo kłopot?

Do tego

> jeszcze lżejsze plastiki (już teraz prawie wszystko się łamie) oraz instalacja elektryczna z

> przewodami o grubości włosa (będą się łamać w ciężko dostępnych miejscach). Ale lud to kupi i

> będzie się cieszył

W VW plastiki się łamią? Pytam serio. yikes.gif

Napisano

> Jakimi naprawami i dla kogo kłopot?

Dla uzytkownikow kłopot, a dla kogo? hehe.gif

Napisano

> Jakimi naprawami i dla kogo kłopot?

> Do tego

> W VW plastiki się łamią? Pytam serio.

W VW owszem sie łamią wszelkie spinki plastikowe przy zdejmowaniu boczków drzwi, tapicerki itp.

Ale pamietam ze np. we Fiatach bylo jeszcze gorzej, jak rozbierasz wnetrze to nie ma opcji zeby sie jakies plastiki nie połamały.

Napisano

> Dla uzytkownikow kłopot, a dla kogo?

No będzie kłopot, bo za parę lat jak te nowe zaczną być do PL ściągane z D, to byle kowal będzie miał kłopot z wyklepaniem takiego przystanku... zlosnik.gif

Napisano

> No będzie kłopot, bo za parę lat jak te nowe zaczną być do PL ściągane z D, to byle kowal będzie

> miał kłopot z wyklepaniem takiego przystanku...

Te uzywane kupione w Polskim salonie, na ktorych odpowiednio sie oszczedza bo przeciez serwis drogi - tak samo beda trudne w naprawach za pare lat wink.gif

Nie ma znaczenia czy z zagranicy czy z Polski wink.gif Uzywane to uzywane wink.gif

Napisano

> Dla uzytkownikow kłopot, a dla kogo?

Ale jaki kłopoty? Po dzwonie sam użytkownik będzie klepał, czy warsztat?

Napisano

Po 2/3 latach będzie wiadomo co i jak.

Jestem ciekaw czy mniejsza masa nie skusi producenta do stosowania słabszych hamulców wink.gif

Napisano

> W VW owszem sie łamią wszelkie spinki plastikowe przy zdejmowaniu boczków drzwi, tapicerki itp.

> Ale pamietam ze np. we Fiatach bylo jeszcze gorzej, jak rozbierasz wnetrze to nie ma opcji zeby sie

> jakies plastiki nie połamały.

Ale spinki to nie kłopot za grosze kupujesz nowe. W nie jednym fiacie zdejmowalem jakieś plastiki i nigdy poza jakąś spinką się nie polamało. Nie myślałem, że VW to takie g. jeżeli plastiki przy demontażu się łamią. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ale jaki kłopoty? Po dzwonie sam użytkownik będzie klepał, czy warsztat?

Jak jest trudniej naprawic - dluzszy czas naprawy i wieksze koszty. To klopot dla uzytkownika.

Napisano

> Ale spinki to nie kłopot za grosze kupujesz nowe. W nie jednym fiacie zdejmowalem jakieś plastiki

> i nigdy poza jakąś spinką się nie polamało. Nie myślałem, że VW to takie g. jeżeli plastiki

> przy demontażu się łamią.

Najpierw piszesz ze spinki to nie kłopot, dalej ze to "takie g.", to sie zdecyduj.

Dla mnie tez to nie klopot, ale fakt faktem ze plastikowe spinki lubia sie lamac w VW nagminnie.

Napisano

> Jak jest trudniej naprawic - dluzszy czas naprawy i wieksze koszty. To klopot dla uzytkownika.

Tak jest od lat wraz ze skomplikowaniem konstrukcji. Wiekszy problem raczej dla ubezpieczyciela.

Napisano
  • Autor

> Jak jest trudniej naprawic - dluzszy czas naprawy i wieksze koszty. To klopot dla uzytkownika.

Co proponujesz? Dociążyć workiem cementu auta nowszej generacji facepalm%5B1%5D.gif

Temu narodowi nie dogodzisz nigdy! irked.gif

Napisano

> Tak jest od lat wraz ze skomplikowaniem konstrukcji. Wiekszy problem raczej dla ubezpieczyciela.

Nie wiem co ma ubezpieczyciel do tego, gdy np. lzejsze wahacze beda sie łatwiej niszczyc na polskich dziurach wink.gif

Napisano

> Co proponujesz? Dociążyć workiem cementu auta nowszej generacji

Budowac solidnie zlosnik.gif a nie lekko i delikatnie zlosnik.gif , auta nie powinny byc delikatne.

Napisano

> Najpierw piszesz ze spinki to nie kłopot, dalej ze to "takie g.", to sie zdecyduj.

> Dla mnie tez to nie klopot, ale fakt faktem ze plastikowe spinki lubia sie lamac w VW nagminnie.

Kompletnie nie rozumiem Twojego pytania. Napisałem, że spinki to nie kłopot, można je kupić za grosze i jestem zdziwiony, że w VW łamią się plastiki przy zdejmowania. Czego nie rozumiesz niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Budowac solidnie a nie lekko i delikatnie , auta nie powinny byc delikatne.

To że ty i ja tak chcemy nikogo nie obchodzi. $$$$ się liczą i zarobek.

Poza tym skąd wiesz,że nowe rozwiązanie pogorszy jakość? Na razide nie ma dowodów na to a tylko nasze spekulacje.

Napisano

> Nie wiem co ma ubezpieczyciel do tego, gdy np. lzejsze wahacze beda sie łatwiej niszczyc na

> polskich dziurach

Ale jesteś tego pewien, czy tylko gdybasz?

Napisano

> Kompletnie nie rozumiem Twojego pytania. Napisałem, że spinki to nie kłopot, można je kupić za

> grosze i jestem zdziwiony, że w VW łamią się plastiki przy zdejmowania. Czego nie rozumiesz

Wyraznie Ci napisalem ze w VW sie łamią plaskitowe spinki. Więc jak piszesz o łamiących się plastikach w VW to założyłem że mówisz o spinkach właśnie, bo o czym innym niewiem.gif

Napisano

> Ale jesteś tego pewien, czy tylko gdybasz?

Gdybam, tak samo jak i Ty że może być inaczej smile.gif

Napisano

> Wyraznie Ci napisalem ze w VW sie łamią plaskitowe spinki. Więc jak piszesz o łamiących się

> plastikach w VW to założyłem że mówisz o spinkach właśnie, bo o czym innym

To się zakrecilismy. Odpowiadam koledze Luka, bo on pisał o lamiacych się plastikach, a ty piszesz o spinkach, a mi chodziło o plastiki wnętrza wink.gif

Napisano

> Gdybam, tak samo jak i Ty że może być inaczej

W sumie to chętnie przyjmę Twoje gdybanie na temat VW za pewnik zlosnik.gif

Napisano

> To się zakrecilismy. Odpowiadam koledze Luka, bo on pisał o lamiacych się plastikach, a ty

> piszesz o spinkach, a mi chodziło o plastiki wnętrza

Tego nie zauwazylem wink.gif a duzo rozbieralem w moim VW bo zmienialem audio smile.gif

Napisano

> lzejsze wahacze beda sie łatwiej niszczyc na

> polskich dziurach

nie widzę związku... lżejsze to nie znaczy słabsze/gorsze

Napisano

> nie widzę związku... lżejsze to nie znaczy słabsze/gorsze

Oby tak bylo ok.gif

Napisano

> Czy naprawdę tak fajnie? Jeszcze więcej aluminium to jeszcze większe kłopoty z naprawami.

Aluminium się łatwiej obrabia niż stal, spawa tak samo, nie wiem w czym widzisz problem? W dodatku jest ~ 3x droższe ale też 3x lżejsze, więc sama konstrukcja wychodzi podobnie. Gdyby mój pierwszy Polonez był zrobiony z aluminium, jeździł bym nim do dzisiaj i to jest chyba podstawowy problem producentów samochodów grinser006.gifhehe.gif. Dzisiaj nowa Astra ma 100 koni (wow! hehe.gif), ale ważąc 1600kg jeździ gorzej od tego Poloneza. Możliwości silników się skończyły, to trzeba szukać rozwiązań gdzie indziej biglaugh.gif.

Napisano

> Aluminium się łatwiej obrabia niż stal, spawa tak samo, nie wiem w czym widzisz problem?

W tym problem że np. jak zaciski hamulcowe były stalowe to były wieczne a teraz już czasami w Mercedesach z lat 2002-2003 wymagają wymiany bo stalowe prowadnice tak się potrafią zapiec w zacisku że nie można ich wyjąć. Bardzo przyjemnie zapiekają się w aluminium także różne inne elementy wykonane z innych metali np. świece żarowe itp.

Jak dla mnie to nadwozia mogą sobie odchudzać jak chcą, ale elementy mechaniczne powinny być solidne. Czas pokazał, że aluminiowe zawieszenia np. w grupie VW bardzo szybko ulegały destrukcji na naszych drogach a np. w Mercedesach sprawowały się lepiej bo tylko kilka elementów było z aluminium (i one najczęściej wymagają wymiany).

Jeśli chodzi o silniki to inżynierowie BMW od wielu lat pasjonują się wprowadzając nowy silnik ile to gram zaoszczędzono w porównaniu do poprzedniej generacji. Niestety to zmierza w takim kierunku, że silniki będą w końcu jednorazowe.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.