Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Clio Sport 197

Featured Replies

Napisano

Wiadomo, ze to clio.

Wiadomo, ze silnik jest ewolucja tego w clio sportach 2.

Wiadomo, ze jest ciezsze i, ze uroslo.

No wlasnie.

A co jeszcze o nim wiadomo ? :>

Napisano

> Wiadomo, ze to clio.

> Wiadomo, ze silnik jest ewolucja tego w clio sportach 2.

> Wiadomo, ze jest ciezsze i, ze uroslo.

> No wlasnie.

> A co jeszcze o nim wiadomo ? :

Ja wiem że kradną zlosnik.gif Kolega miał i smigało bezawaryjnie 3 lata. Aż komuś się spodobało.

Napisano

Jest wolniejsze na prostej od C2, na winklach powinno byc lepiej bo zawias przekonstruowano w porownaniu do poprzedniej generacji, z tego co czytalem dosc drogie przednie zawieszenie, jakies chore akcje ze zwrotnicami itd. poza tym osobiscie po przejazdzce mialem srednie odczucia, takie sobie.

Napisano
  • Autor

> Jest wolniejsze na prostej od C2, na winklach powinno byc lepiej bo zawias przekonstruowano w

> porownaniu do poprzedniej generacji, z tego co czytalem dosc drogie przednie zawieszenie,

> jakies chore akcje ze zwrotnicami itd. poza tym osobiscie po przejazdzce mialem srednie

> odczucia, takie sobie.

Tez cos czytalem.

Ale wiesz, ze wolniejsze czy wydaje Ci sie, ze wolniejsze ? Bo to duza roznica. zlosnik.gif

Bo, ze jakies zloiles na miescie to wiem zlosnik.gif

Katalogowo 6.9 ?

Napisano

loilem 2 egzemplarze, jeden praktycznie nowy na jazdach testowych, drugi z wjezdzonym kierownikiem na miescie wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tez cos czytalem.

> Ale wiesz, ze wolniejsze czy wydaje Ci sie, ze wolniejsze ? Bo to duza roznica.

> Bo, ze jakies zloiles na miescie to wiem

> Katalogowo 6.9 ?

ja jeździłem 172 i 197

i z tego co słyszałem, czytałem, i z moich odczuć: 197 jest minimalnie szybsze na prostej od 172 i minimalnie wolniejsze na prostej od 182. przy czym warto zauważyć, że wszystkie są żenująco wolne. zlosnik.gif

co do zakrętów, to nie dane mi było pojeździć ambitniej, ale słyszałem i czytałem, że tu najlepsze będzie 197.

no i co warte uwagi: wszystkie 3 dają fantastyczne wrażenia z jazdy... a na zakrętach przestajesz się przejmować tym, że to nie chce przyspieszać smile.gif

Napisano
  • Autor

> ja jeździłem 172 i 197

> i z tego co słyszałem, czytałem, i z moich odczuć: 197 jest minimalnie szybsze na prostej od 172 i

> minimalnie wolniejsze na prostej od 182. przy czym warto zauważyć, że wszystkie są żenująco

> wolne.

> co do zakrętów, to nie dane mi było pojeździć ambitniej, ale słyszałem i czytałem, że tu najlepsze

> będzie 197.

> no i co warte uwagi: wszystkie 3 dają fantastyczne wrażenia z jazdy... a na zakrętach przestajesz

> się przejmować tym, że to nie chce przyspieszać

Pozostaje jeszcze kwestia tego co uznajemy za "zenujaco wolne".

Od paru lat 211@475 + 1750 kg jest dla mnie "dynamiczne" i wystarczajace. Ale moze to kwestia momentu.

Clio byloby jednak szybsze.

Nie rozpatrujac tego w kategoriach sryliardkonnych evo wydaje sie byc ok, chyba, ze nie widze alternatyw i jestem zaslepiony moim doswiadczeniem ze 106.

Napisano

> Jest wolniejsze na prostej od C2, na winklach powinno byc lepiej bo zawias przekonstruowano w

> porownaniu do poprzedniej generacji, z tego co czytalem dosc drogie przednie zawieszenie,

> jakies chore akcje ze zwrotnicami itd. poza tym osobiscie po przejazdzce mialem srednie

> odczucia, takie sobie.

Przepraszam, że się wtrące, ale miałem C2 i jeździłem (myślałem o upgrade) clio 197.

C2 to DUŻO wolniejszy sprzęt.

Dziękuję

Napisano

> przez C2 w tym watku rozumiemy Clio II

Aha, to przepraszam blush.gif

Napisano

Juz bez przesady, katalogowo najslabsze robi pake w granicach 7.2s wiec co dla kogo znaczy wolno..

Napisano
  • Autor

> Pozostaje jeszcze kwestia tego co uznajemy za "zenujaco wolne".

ja uznaję za żenująco wolne auto, które jest hot-hatchem, ma w nazwie sport i zostało stworzone do zapierdalania, a jednocześnie osiągi na prostej ma na poziomie trochę mocniejszych kombi-dyszli dla taty.

co mam konkretniej na myśli? po chwili euforii i jeżdżenia clio 197 postanowiłem je zmierzyć. i okazało się, że na prostej jeździ tylko minimalnie szybciej od mojej octavii kombi 1.8 tsi panic.gif czasy na 400m odpowiednio 15.5s i 15.4s

i proszę nie zwalać na wkładkę mięsną, ja naprawdę umiem sprawnie ruszyć i zmieniać biegi zlosnik.gif

> Nie rozpatrujac tego w kategoriach sryliardkonnych evo wydaje sie byc ok

w kategoriach obiektywnych - no pewnie ze jest OK. nawet całkiem przyjemnie.

jednak w kategoriach '200 konny hot-hatch' 15.4s na 400m, czyli osiągi na prostej są słabiutkie.

edit: żeby nie było, że sobie wymyśliłem te pomiary - tu: http://www.zeperfs.com/en/fiche1348-renault-clio-iii-rs.htm wychodziło nawet gorzej.

Napisano

> Juz bez przesady, katalogowo najslabsze robi pake w granicach 7.2s wiec co dla kogo znaczy wolno..

tak, katalogowo.

z tym że do katalogu to im zazwyczaj brakuje 10-20KM crazy.gif

Napisano

nie wiem jak Clio III ale 2 nie miala az takich problemow wink.gif

Napisano

> nie wiem jak Clio III ale 2 nie miala az takich problemow

zaręczam Ci, że miała takie same problemy.

nie jeden raz rozmawiałem z właścicielami, oglądałem wykresy z hamowni, i żadna sztuka clio 2 sport nie trzymała serii.

Napisano

ale roznice sa maxymalnie kilku koni, jesli ktos oczywiscie zlozyl dobrze rozrzad, bo tam naogol najwiecej baboli i przez to byly problemy z nietrzymaniem mocy wink.gif Caly czas siedze na klubie clio i czytam o roznych ciekawych przypadkach zwiazanych z niedoborami wink.gif

Napisano

> ale roznice sa maxymalnie kilku koni, jesli ktos oczywiscie zlozyl dobrze rozrzad, bo tam naogol

> najwiecej baboli i przez to byly problemy z nietrzymaniem mocy Caly czas siedze na klubie

> clio i czytam o roznych ciekawych przypadkach zwiazanych z niedoborami

taak, i pewnie bez przyczyny seryjne 172 ma takie żenujące osiągi na prostej: http://www.zeperfs.com/en/fiche324-renault-clio-ii-rs2.htm zlosnik.gif

udało mi się znaleźć wykres 197ki w wersji 174 hehe.gif

http://www.rri.se/popup/performancegraphs.php?ChartsID=653

a niedawno widziałem wykres 172ki w wersji 161 hehe.gif

Napisano
  • Autor

> ja uznaję za żenująco wolne auto, które jest hot-hatchem, ma w nazwie sport i zostało stworzone do

> zapierdalania, a jednocześnie osiągi na prostej ma na poziomie trochę mocniejszych

> kombi-dyszli dla taty.

> co mam konkretniej na myśli? po chwili euforii i jeżdżenia clio 197 postanowiłem je zmierzyć. i

> okazało się, że na prostej jeździ tylko minimalnie szybciej od mojej octavii kombi 1.8 tsi

> czasy na 400m odpowiednio 15.5s i 15.4s

> i proszę nie zwalać na wkładkę mięsną, ja naprawdę umiem sprawnie ruszyć i zmieniać biegi

> w kategoriach obiektywnych - no pewnie ze jest OK. nawet całkiem przyjemnie.

> jednak w kategoriach '200 konny hot-hatch' 15.4s na 400m, czyli osiągi na prostej są słabiutkie.

> edit: żeby nie było, że sobie wymyśliłem te pomiary - tu:

> http://www.zeperfs.com/en/fiche1348-renault-clio-iii-rs.htm wychodziło nawet gorzej.

Patrzenie w strone clio traktuje troche jak powrot do przeszlosci. 106 bylo super i z perspektywy czasu zaluje, ze je sprzedalem. Mialo gowniarski charakter i bylo sympatycznie-smieszne.

Troche dziwne, ze 200 koni i nie chce jechac. Tzn, chce i nie chce - bo nie mozemy sprowadzac jezdzenia samochodem tylko do prostych i czasow na 400.

Problem z clio jest tez taki, ze o ile c3s jest dostepne.

To C2s 182 widzialem w PL moze 3 razy ?

Napisano
  • Autor

> Patrzenie w strone clio traktuje troche jak powrot do przeszlosci. 106 bylo super i z perspektywy

> czasu zaluje, ze je sprzedalem. Mialo gowniarski charakter i bylo sympatycznie-smieszne.

ja nigdy nie przestanę lubić takich aut... teraz co jakiś czas zabieram żonie a500 i straszę staruszki na pasach grinser006.gif

> Troche dziwne, ze 200 koni i nie chce jechac. Tzn, chce i nie chce - bo nie mozemy sprowadzac

> jezdzenia samochodem tylko do prostych i czasow na 400.

oczywiście.

dlatego napisałem: "wszystkie 3 dają fantastyczne wrażenia z jazdy... a na zakrętach przestajesz się przejmować tym, że to nie chce przyspieszać"

> Problem z clio jest tez taki, ze o ile c3s jest dostepne.

> To C2s 182 widzialem w PL moze 3 razy ?

to prawda, w Polsce właściwie nie występuje, a szkoda, bo ponoć to w wersji Cup najbardziej dopracowana i najfajniejsza wersja clio sport

Napisano
  • Autor

> ja nigdy nie przestanę lubić takich aut... teraz co jakiś czas zabieram żonie a500 i straszę

> staruszki na pasach

Don-t-grow-up-Just-get-bigger-TOYS-9088.jpg

> oczywiście.

> dlatego napisałem: "wszystkie 3 dają fantastyczne wrażenia z jazdy... a na zakrętach przestajesz

> się przejmować tym, że to nie chce przyspieszać"

Ogladalem test clio vs saxo vts. Saxo rownie dobrze jezdzi po zakretach, clio odchodzi na prostych.

Po polaczeniu tego wszystkiego wychodzi na to, ze 106 jest lepsze niz clio a najlepszym wyborem jest 306 gti-6. zlosnik.gif

> to prawda, w Polsce właściwie nie występuje, a szkoda, bo ponoć to w wersji Cup najbardziej

> dopracowana i najfajniejsza wersja clio sport

Na cliosport.net byl chyba taki watek wlasnie ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.