Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dym z komory silnika przy porannym rozruchu

Featured Replies

Napisano

Auto po wymianie egr i czujnika wysokiego ciśnienia na listwie wtrysku. Silnik 2.4. Rano podczas rozruchu na zimnym silniku widać dym wydobywający się z komory silnika lub w rejonie przednich nadkoli. Do tego czuć swąd, ostra spalenizna. Jakby coś sztucznego się paliło. Ktoś ma pomysł, co to może być? Potem to zadymienie ustaje. Podczas rozruchu na ciepłym tego nie obserwuję. Uszczelka po głowicą, turbo, dziura gdzieś w wydechu? Przecież DPF nie odpala się przy zimnym silniku. Już ma dosyć tego egzemplarza. Naprawiam i na rynek. Przechodzę na benzynę...

Napisano

Gdybam, ale moze klapy wirowe?

Napisano
  • Autor

> Gdybam, ale moze klapy wirowe?

Podobno są Ok. "Podobno" sprawdzali. I chyba uwalone klapy nie powodują dymienia.

Napisano

coś źle skręcili. Lub nie skręcili egr-a. Otworzyć maske i sprawdzić

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem, wygląda OK. Albo źle sprawdziłem frown.gif Może zapomnieli o uszczelce od EGR? Możliwości jest 1000 i to jest problem z tymi silnikami.

Napisano

> Auto po wymianie egr i czujnika wysokiego ciśnienia na listwie wtrysku.

a kto ci to wymieniał? Moze wrócić żeby poprawili fuszere/ znaleźli przyczyne?

Napisano

> Sprawdzałem, wygląda OK. Albo źle sprawdziłem Może zapomnieli o uszczelce od EGR? Możliwości jest

> 1000 i to jest problem z tymi silnikami.

Przy skręcaniu EGR-a mogło coś podejść, mogli, żle założyć uszczelkę tak jak pisałeś lub nawet ten nowy jest uszkodzony - błąd w odlewie ... więc z powrotem do ASO...

A co było przyczyną twojego problemu - ten czujnik na magistrali CR czy EGR ... czy wymienili EGR i po braku poprawy wymienili czujnik ? hmm.gif

Napisano

> Gdybam, ale moze klapy wirowe?

Nieszczelne klapy dymią przy sporym doładowaniu, w trakcie odpalania jest raczej podciśnienie, potem na biegu jałowym okolice ciśnienia atmosferycznego. Moim zdanie czegoś dobrze nie skręcili lub pominęli jakieś uszczelnienie.

Napisano
Albo spaliny (egr/kolektor/łacznik elastyczny wydechu) albo ropa leje się na motor/wydech i stąd dym
Napisano
  • Autor

Auto pojedzie do ASO. Dam znać co to było, jeżeli usuną usterkę. Wezmę wasze sugestię pod uwagę, rzecz jasna, choć doświadczenie uczy, że czasem lepiej nic nie sugerować mechanikom. Auto niedawno było w serwisie z powodu nierównomiernej pracy na zimno i gaśnięcia po odpaleniu. Stwierdzono uwalony czujnik na listwie wtrysków - wymieniony. Potem auto straciło moc - ledwo się toczyło. diagnoza - padł EGr. Wymieniony. Swą po odpaleniu zaobserwowałem wcześniej. Sygnalizowałem to w ASO ale jak widać przeoczyli, albo sam już nie wiem... Miałem niższy niż zwykle poziom cieczy chłodzącej w zbiorniku, dolałem wczoraj. Ze 3 miesiące temu też nieco dolałem. Stąd mi się wydaje, że w czasie postoju niewielka ilość płynu przesączą się do silnika i stąd ten swąd i dym około 30 sekund po odpaleniu. Może ze 2 minuty dymi i powoli zanika. olej na bagnecie wydaje mi się OK. Glutów w zbiorniczku z płynem chłodzącym też nie widzę. Białej chmury za sobą nie ciągnę. Dziwne. Strach jeździć.

Napisano
  • Autor

Przepalił się łącznik elastyczny wydechu, tzw peszel. Wydechu poszedł do wymiany. Jeździ, nie kopci. Kiedyś to już miałem w innym aucie. Uff! Na szczęście tylko tyle...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.