Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymian rozrządu po 20tys!!!!!!!!!!

Featured Replies

Napisano

Dwa lata temu gdy laciek miał przebieg 35tkk i 5 lat profilaktycznie zmieniłem w nim komplet rozrządu,wszystkie części zakupiłem w jednym ze śląskich sklepów,pytając przy tym dwa razy czy są to części oryginalne.Sprzedawca zapewnił mnie że są one oryginalne 100% Korea.

Wszystkie części wymieniłem w jednym z pobliskich warsztatów i autko śmigało bez problemów przez dwa lata.Od jakiegoś czasu słychać było dziwne dzwięki ,stuki dochodzące z lewej strony silnika,na początku myślałem że szczotki,albo łożyska szwankują w alternatorze ,więc zacząłem rozglądać się za nowym alternatorem,myśląc jak padnie stary to zmienię na nowy i po problemie.Obecny przebieg to 55tys.

Za parę tygodni szykuje mi się wypad nad Adriatyk więc auto musi być 100%tip-top.Na dość złego w poniedziałek zapaliła mi się angina (Check Engine) na desce i cały czas świecił pomimo że auto śmigało bez problemów.

Ok,bez warsztatu się nie obejdzie,znalazłem polski warsztat(jestem teraz za granicą)i zostawiłem im auto do gruntowego przeglądu za dwa dni auto było do odbioru.

Powodem owych dzwięków po lewej stronie silnika była pompa wody na wykończeniu i rolki,co za tym idzie mósiał być wymieniony kompletny rozrząd!Mechanik dopytywał się gdzie kupiłem ostatni rozrząd i stwierdził że jest jakiś lipny i na pewno nie przejechał bym na nim 60tys.

Lista usuniętych usterek i wymiany:

-wymiana rozrządu(komplet)

-czyszczenie zaworu EGR powód anginy

-wymiana przednich stabilizatorów(prawy ,lewy)auto ostatnio niepewnie się prowadziło.

-wymiana płynu w chłodnicy

-sprawdzenie instalacji LPG

-wymiana oleju (miałem swój)

-naciągnięcie ręcznego;)

Rachunek 729,60€!!!

Jaki z tego morał.Jak kupowałem rozrząd chciałem kupić najlepszy ,oryginał,najlepszy pasek itp,ale okazuje się że oryginał z korei wcale nie musi być oryginałem.Na aukcjach internetowych można kupić komplet za 180zł,albo za 400zł.Pewnie gdybym wtedy wydał o 100zł na rozrząd więcej ,dziś miał bym kilka stówek € w kieszeni więcej.Pozdrawiam

Napisano

zastanawiam się skąd wogóle to założenie że "korea" znaczy oryginał. To zwykłe, niskiej jakości "koreańskie rzemiosło", które z oryginałami nie ma nic wspólnego. Dokładnie tak samo jakbyś w latach '70 lub '80 mieszkając za granicą kupował części do eksportowanego przecież wszędzie Polskiego Fiata po niskiej cenie. Zwykłe rzemiosło.

Napisano

> U mnie też była ponownie wymieniana pompa wody. Wytrzymała jakieś 15kkm i zaczęła hałasować.

> Nie wiem jakiej marki, bo mechanik kupował części.

A czy przypadkiem nie reguluje się naciągu paska rozrządu? Bo jeśli mechanik zbytnio napnie pasek, to bardzo będą cierpieć łożyska...I niekoniecznie problemem może być sam pasek, tylko zbyt "silny" mechanik yikes.gif

Napisano

> A czy przypadkiem nie reguluje się naciągu paska rozrządu? Bo jeśli mechanik zbytnio napnie pasek,

> to bardzo będą cierpieć łożyska...I niekoniecznie problemem może być sam pasek, tylko zbyt

> "silny" mechanik

Nie reguluje się.

Podczas wymiany naciągasz pasek napinaczem powyżej znaków na napinaczu . Po dwukrotnym przekręceniu wału , znaki na napinaczu mają sie pokryć i tak zostawiasz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.