Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Punto mkI] Wymiana płynu wspomagania kierownicy

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z Was jest w stanie mi powiedzieć jak się za to zabrać, gdzie i co odkręcić, żeby spuścić stary płyn? Jaki najlepiej płyn zastosować? Bo mój już brunatny się zrobił i przed wyjazdem wakacyjnym chciałbym go zmienić smile.gif

Pacjent to Sporting z 99r.

Napisano

odkręć stalowe przewody przy samej maglownicy i spuścisz stary olej, niestety w maglownicy trochę starego zostanie,

ja zalewałem czerwonym ELF Elfmatic G3 i potem odpowietrzanie

Napisano

duża strzykawka, kilka butelek płynu i 2-3operacje. Nie ma po co sobie komplikować życia

odsysasz ze zbiorniczka ile się da - przydaje się rurka do strzykawki - można zastosować koszulkę termokurczliwą

zalewasz nowym płynem i teraz albo odpalasz i kręcisz kilka razy od oporu do opory albo jeździsz dzień/dwa i operacja od początku.

Napisano
  • Autor

> duża strzykawka, kilka butelek płynu i 2-3operacje. Nie ma po co sobie komplikować życia

No to rozwiązanie brzmi sensownie, nie będę musiał się ubrudzić i odkręcać żadnych przewodów smile.gif

Rozumiem, że odpowietrzanie polega na pokręceniu do oporu w lewo i w prawo kilka razy i powinno być dobrze, tak?

Napisano

>kilka razy i powinno być

> dobrze, tak?

tak

dla mnie kilka butelek już tak sensownie nie brzmi

Napisano

> No to rozwiązanie brzmi sensownie, nie będę musiał się ubrudzić i odkręcać żadnych przewodów

> Rozumiem, że odpowietrzanie polega na pokręceniu do oporu w lewo i w prawo kilka razy i powinno być

> dobrze, tak?

Co brzmi sensownie? Ja skorzystałbym ze sposobu spuszczenia starego płynu i zalania nowym. Półśrodki czy profesjonalnie wykonana wymiana, wybór należy do Ciebie.

Napisano
  • Autor

Sensownie = w miarę szybko, bez narzędzi 270751858-jezyk.gif

Aczkolwiek tak się zastanawiałem i chyba zrobię to "normalnym" sposobem, razem z wymianą płynu chłodniczego smile.gif Wszystko się razem spuści i odda do specjalnego punktu, żeby środowiska nie zanieczyszczać smile.giffly.gif

Napisano

> No to rozwiązanie brzmi sensownie, nie będę musiał się ubrudzić i odkręcać żadnych przewodów

> Rozumiem, że odpowietrzanie polega na pokręceniu do oporu w lewo i w prawo kilka razy i powinno być

> dobrze, tak?

odpowietrzania, jako takiego nie ma, bo układem nie kręcisz na pusto i cały czas w maglownicy jest płyn więc się nie zapowietrza.

To nie jest wymiana płynu, to jest raczej wypłukanie starego nowym, nie da nigdy takie efekty jak kompletna wymiana, ale

1. płyn we wspomaganiu pracuje na małych obciążeniach i de facto wcale nie trzeba go wymieniać

2. jak przelejesz 2-3 butelki płynu to w znaczącym stopniu zastąpisz stary nowym, z zauważalną różnicą pracy wspomagania

pituś pewnie, że to półśrodek ale wystarczający w 100%, ATF jest wrednym płynem i zostaje w zakamarkach nawet przy spuszczeniu z maglownicy, co w efekcie skutkuje i tak zabrudzeniem nowego zaraz po zalaniu. Chcąc to zrobić na całego trzeba by płukać cały układ do skutku, a po co?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.