Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] skąd ten wyciek

Featured Replies

Napisano

Witam

Od dłuższego czsu cos w mojej asterce wycieka , niestety nie wiem jak sie to ustrojstwo nazywa ani jak to naprawic podejzewam ze uszkodzil sie jakis oring. W załaczeniu zdjęcie, prosze o wskazowki dot naprawy.

Pozdr.

post-57711-14352516620348_thumb.jpg

Napisano

Może ktoś podrzuci linka, pamiętam że był tu manual jak to naprawić...

Napisano
  • Autor

> Witam

> Proszę

o to chodziło , dziękuję.

a ta uszczelka po zdjęciu dekla to pewnie tez będzie do wymiany?

Napisano

> o to chodziło , dziękuję.

> a ta uszczelka po zdjęciu dekla to pewnie tez będzie do wymiany?

raczej tak- w ASO nie kosztuje wiele wiec można ją kupić wink.gif

Napisano

> a ta uszczelka po zdjęciu dekla to pewnie tez będzie do wymiany?

Wypadałoby dać nówkę. Jeśli nie zdobędziesz, to złóż na jakiś dobry uszczelniacz (nie silikon). Uwaga: uszczelka lubi się podwijać podczas montażu, zwłaszcza jeśli masz ABS bo wtedy operujesz pokrywą trochę po omacku.

Tu masz jeden z wątków na temat wymiany tego simmeringu (trochę wskazówek techniczno-inzynieryjnych się przyda wink.gif ) : KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Wypadałoby dać nówkę. Jeśli nie zdobędziesz, to złóż na jakiś dobry uszczelniacz (nie silikon).

> Uwaga: uszczelka lubi się podwijać podczas montażu, zwłaszcza jeśli masz ABS bo wtedy

> operujesz pokrywą trochę po omacku.

> Tu masz jeden z wątków na temat wymiany tego simmeringu (trochę wskazówek techniczno-inzynieryjnych

> się przyda ) : KLIK

> Pozdroofka

Ok chyba wszystko jasne, okaze sie w weekend jak bede wymieniał simmering.

Dziekuje i pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Przy okazji naprawy simmeringu postanowiłem wymienić olej w skrzyni biegów (o ile dam rade)

Czy w moim modelu wymiana oleju przekładniowego będzie podobna do tego manuala? http://www.astra.auto.pl/dzial-techniczn...ow-opel-astra-g

Chodzi mi o to jak najlepiej spuścić olej z mojej skrzyni oraz ile nalać nowego, w książce wyczytałem ze 1,6 litra?

Napisano

> Przy okazji naprawy simmeringu postanowiłem wymienić olej w skrzyni biegów (o ile dam rade)

> Czy w moim modelu wymiana oleju przekładniowego będzie podobna do tego manuala?

> http://www.astra.auto.pl/dzial-techniczn...ow-opel-astra-g

> Chodzi mi o to jak najlepiej spuścić olej z mojej skrzyni oraz ile nalać nowego, w książce

> wyczytałem ze 1,6 litra?

Wymiana przebiega niemal identycznie z tym ze, dla silnikow 1,4 prawidlowy poziom oleju to 2 cm ponizej korka rewizyjnego i masz wlac tyle oleju zeby bylo te 2 cm nizej.

Pozdrawiam

Napisano

> Przy okazji naprawy simmeringu postanowiłem wymienić olej w skrzyni biegów (o ile dam rade)

> Czy w moim modelu wymiana oleju przekładniowego będzie podobna do tego manuala?

bedzie podobna cool.gif

> Chodzi mi o to jak najlepiej spuścić olej z mojej skrzyni oraz ile nalać nowego, w książce

> wyczytałem ze 1,6 litra?

najlepiej olej spuścić tak jak w manualu

ja z racji braku kanału odsysałem olej metodą domową klik - kilka osób było przeciwko takiej wymianie oleju (jak mozna przeczytać) ale uważam, że lepszy rydz jak nic

oczywiscie najlepiej jest odkrecić dekiel i całość zlać ze skrzyni

EDIT: oleju wchodzi 1,6 l. i jego poziom powiniem znajdować się ok 20 mm od dolnej powierzchni otworu kontrolnego

Napisano

Mam takie pytanko ponieważ manual został zrobiony na skrzyni F13, czy taka sama zasada wymiany simmeringu jest w skrzyni F15 przy silniku x16xel?? smile.gifsmile.gif

Napisano

Tak, dotyczy wszystkich skrzyń biegów od F10 do F20.

Pozdrawiam

Napisano

> Tak, dotyczy wszystkich skrzyń biegów od F10 do F20.

> Pozdrawiam

W takim razie nie długo będę musiał zrobić taki zabieg w swojej Asterce cool.gif

Dzięki kolego za odpowiedź 20.GIF20.GIF20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.