Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

a koledzy jakieś doświadczenia z LPG w ciężarówkach ktoś ma?

Featured Replies

Napisano

> ...jak w temacie

nie wiem czy lpg czy cng ale VOS w NL testuje mercedesa

a konkretnie LNG tak mi sie przypomnialo jak nam to przedstawial Mr. Frank

Napisano

> ...jak w temacie

w IVECO masz już prawie pełną game pojazdów fabrycznych na CNG

Wprawdzie w ciężarowych to dopiero raczkuje ale małe Daily już od dawna latają w CNG

Napisano

Stare ziły na ukrainie jezdzą tylko na LPG i mają się dobrze zlosnik.gif

Napisano

> Stare ziły na ukrainie jezdzą tylko na LPG i mają się dobrze

tylko że tam siedzi benzynowy silnik....

w dzisiejszych ciężarówkach gaz jest jedynie 20-30% udziałem w spalaniu silnika pozostała część to nadal ON. wink.gif

Napisano

> ...jak w temacie

widziałem Pasagona z silnikiem Andoria, do którego założono instalację LPG, która to przejmuje nawet do 90% aktualnego zasilania w paliwo. Instalację założyli studenci Politechniki Lubelskiej, samochód jest wciąż użytkowany, choć ze względu na brak homologacji nie jest to zgodne z prawem.

Napisano

> widziałem Pasagona z silnikiem Andoria, do którego założono instalację LPG, która to przejmuje

> nawet do 90% aktualnego zasilania w paliwo. Instalację założyli studenci Politechniki

> Lubelskiej, samochód jest wciąż użytkowany, choć ze względu na brak homologacji nie jest to

> zgodne z prawem.

żadna nowość.

w 1996 roku jeździłem widlakiem GPW z silnikiem 4cyl perkinsa zasilanym tylko LPG.

Z założenia to silnik diesla.

Napisano

> żadna nowość.

> w 1996 roku jeździłem widlakiem GPW z silnikiem 4cyl perkinsa zasilanym tylko LPG.

> Z założenia to silnik diesla.

No ale to chyba diesel przerobiony na pracę wyłącznie na LPG i to rzeczywiście nie jest duży problem. A wspomniany Pasagon wciąż jest dieslem, ma instalację jak w benzynowcu, która rozgrzewa się po rozruchu silnika na ON, potem załącza i różnica jest taka, że silnik nie przechodzi na wyłączne zasilanie LPG a jest tym paliwem wspomagany, niekiedy aż do 90% udziału.

Napisano

> No ale to chyba diesel przerobiony na pracę wyłącznie na LPG i to rzeczywiście nie jest duży

> problem. A wspomniany Pasagon wciąż jest dieslem, ma instalację jak w benzynowcu, która

> rozgrzewa się po rozruchu silnika na ON, potem załącza i różnica jest taka, że silnik nie

> przechodzi na wyłączne zasilanie LPG a jest tym paliwem wspomagany, niekiedy aż do 90%

> udziału.

czy do 90% to bym się zastanawiał z powodu zapłonu mieszanki i samej kompresji jaką silnik wytwarza.

Kilka miesięcy temu zastanawiałem się nad eksperymentem w mercedesie 1774.

Nie rozwiązany był temat sterowania dawką gazu do kolektora z powodu braku TPSu lub innego źródła sygnału do sterowania dawką gazu.

Domieszka LPG to z tego co pamiętam do 40% dodatku do ON.

Napisano

> No ale to chyba diesel przerobiony na pracę wyłącznie na LPG i to rzeczywiście nie jest duży

> problem. A wspomniany Pasagon wciąż jest dieslem, ma instalację jak w benzynowcu, która

> rozgrzewa się po rozruchu silnika na ON, potem załącza i różnica jest taka, że silnik nie

> przechodzi na wyłączne zasilanie LPG a jest tym paliwem wspomagany, niekiedy aż do 90%

> udziału.

Ja się spotkałem ze stwierdzeniem, że proporcje mieszanki są 20% (LPG) do 80% (ON).

Napisano
  • Autor

ale czy ktoś z tego korzysta? np przy zabudowie HDS? obiecują 15% zysku na pailiwie. ale to pewnie zawyżona wartośc. a czy to zaraz komputer nie będzie świrował? czy może jakieś inne czary, że auto w serwisie będzie stało?

Napisano

> ale czy ktoś z tego korzysta? np przy zabudowie HDS? obiecują 15% zysku na pailiwie. ale to pewnie

> zawyżona wartośc. a czy to zaraz komputer nie będzie świrował? czy może jakieś inne czary, że

> auto w serwisie będzie stało?

Znajomy kierowca opowiadał, że u nich zagazowane konie mają 20% oszczędności, a auto jest wyraźnie silniejsze. Tylko czasami jest tak, że jakiś kierowca ma 20% oszczędności, tylko powie 15%, bo może resztę skitrać dla siebie (albo się w ogóle nie przyzna).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.