Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podpięcie DRL

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam dopiero od niedawna Astre i będzie to pierwsza jakaś "poważniejsza" modyfikacja.

Mam zamiar zamontować sobie światła do jazdy dziennej . Jednak chciałbym aby zapalały się dopiero przy pracującym silniku jak np lampy philipsa. Wiem że jest to jak najbardziej wykonalne tylko trzeba by się było podpiąć bezpośrednio pod alternator a troche tam ciężki dostęp . Wiecie jeszcze gdzie oprócz samego alternatora można znaleźć plus na pracującym silniku?

Plus ten by sterował przekaźnikiem który dopiero będzie podawał plus z aku na automat świateł.

Wielkie dzięki i pozdrawiam drink.gif

Napisano

A nie łatwiej podpiąć się pod kontrolkę ciśnienia oleju? hmm.gif

Napisano

> gdzie oprócz samego alternatora można znaleźć plus na pracującym silniku?

Nie ma czegoś takiego jak "plus na pracującym silniku". To o czym mówisz to różnica napięcia przy pracującym alternatorze (>14V) i niepracującym (ok 12,5V), a ta różnica występuje w każdym miejscu instalacji, nie musisz podłączać się do alternatora. I tak właśnie działają urządzenia, które wykrywają "pracujący silnik" - wykrywają wzrost napięcia w instalacji powyżej ustalonej granicy i uruchamiają przekaźnik czy inny element wykonawczy.

Jeżeli w Twoich DRLach nie ma takiego automatu, to albo go sobie polutuj, albo tak jak prawi Orochimaru - wykorzystaj kontrolkę oleju, tak jak to robiliśmy w automacie do odpalania świateł mijania - KLIK

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Nie ma czegoś takiego jak "plus na pracującym silniku". To o czym mówisz to różnica napięcia przy

> pracującym alternatorze (Jeżeli w Twoich DRLach nie ma takiego automatu, to albo go sobie

> polutuj, albo tak jak prawi Orochimaru - wykorzystaj kontrolkę oleju, tak jak to robiliśmy w

> automacie do odpalania świateł mijania - KLIK

> Pozdroofka

To to ja wiem ze generalnie nie ma czegoś takiego jak "plus na pracującym silniku" .Myślałem po prostu o miejscu na alternatorze do którego jest podpięta kontrolka ładowania O ile dobrze pamiętam to jest to chyba wzbudzenie. Jednak troche ciężko tam dojść do altka i myślałem że jest może gdzieś jeszcze takie miejsce.

Natomiast faktycznie nie pomyślałem iż można by w sumie wykożystać do tego czujnik/kontrolke oleju . wink.gif

W sumie działa w "prawie ten sam sposób " - daje sygnał gdy pracuje silnik idea.gif

Chyba ze macie schemat modułu wykrywajacego zmiane napięcia 12-14v.

No i oczywiście prześledzę podanego linka

Dzieki

Napisano

> Chyba ze macie schemat modułu wykrywajacego zmiane napięcia 12-14v.

Jak nadworni elektronicy wrócą z procesji pewnie coś podrzucą wink.gif

> No i oczywiście prześledzę podanego linka

Gdybyś podłączał przekaźnik pod kontrolkę oleju, licz się z tym, że kontrolka będzie się żarzyć (jasność żarzenia zależy od rezystancji cewki przekaźnika). Trzeba zastosować szeregowy rezystor, którego wartość rezystancji trzeba dobrać doświadczalnie. Rezystor daje też pozytywny efekt uboczny wink.gif Więcej tu: KLIK (jest to jeden z postó wspomnianego wątku).

Pozdroofka

Napisano

Najlepiej kup moduł na Allegro i podepnij. Mam taki made in Łódź zlosnik.gif Plus brałem z klemy aku, swiatła pod bezpiecznik świateł... Wszystko opisane w instrukcji.

Napisano
  • Autor

> Jak nadworni elektronicy wrócą z procesji pewnie coś podrzucą

No i jak wrócili już ? Chyba że teraz na EURO grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.