Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda Lambda do uno 0.9

Featured Replies

Napisano

Kumplowi najprawdopodobniej padła sonda w jago uniaczu 0.9. W sklepach za boscha krzyczą po 300zł icon_rolleyes.gif

Czy ktoś miał z Was jakieś doczynienia z takimi sondami z allegro za 100-150zł? warte to coś jest? (np Goetz)

Napisano

> Kumplowi najprawdopodobniej padła sonda w jago uniaczu 0.9. W sklepach za boscha krzyczą po 300zł

> Czy ktoś miał z Was jakieś doczynienia z takimi sondami z allegro za 100-150zł? warte to coś jest?

> (np Goetz)

Z mojego doświadczenia z zamiennikami to tylko bosch i to od razu z oryginalnymi wtyczkami.

Sondy innych firm najczęściej dość szybko "odmawiały posługi"i znowu był kłopot....

A dlaczego z oryginalnymi wtyczkami? - bo trudno jest wykonać połączenie przewodów w solidny sposób w amatorskich warunkach.

pozdr

Napisano

> Kumplowi najprawdopodobniej padła sonda w jago uniaczu 0.9. W sklepach za boscha krzyczą po 300zł

> Czy ktoś miał z Was jakieś doczynienia z takimi sondami z allegro za 100-150zł? warte to coś jest?

> (np Goetz)

kup emulator

Napisano

Ja co prawda mam 1.0 ale przerabiałem ostatnio ten temat i powiem tyle: niema jak oryginał zlosnik.gif

Auto miało oryginalną sondę BOSCHA.

Przed założeniem LPG przy przebiegu około 33 tyś paliło 5,5 L / 100 KM PB95 (na trasie autostradą z Krakowa do Częstochowy). Jednak po 6 tyś km od założenia instalacji LPG II generacji (mikser + STAG-50) oryginalna sonda zaczęła dawać hmmm, dosłownie ujemne napięcie (czemu przeczą prawa fizyki zlosnik.gif). Jej zgon spowodowany był BARDZO ZŁYM ustawieniem sterownika przez gazowników (jednak to zostało poprawione zaraz jak kupiłem interfejs) oraz wadami tego typu instalacji (m.in. wolną reakcją silniczka krokowego czy gubieniem kroków przez silniczek krokowy. Komputer nie otrzymuje informacji zwrotnej o prawdziwym fizycznym położeniu tłoczka a jedynie ustala pozycję 0 zaraz przed odpaleniem - dobijając tłoczkiem do końca obudowy - a w czasie jazdy już tego nie robi co skutkuje tym że po przejechaniu pierwszych 50km pozycja ustalona przez komputer np na 40 różni się o nawet 1,5 cm od właściwej!!! ). Sonda została wymieniona na Zamiennik Magneti Marelli (Golden Lodge). To prawda jeżeli chodzi o problemy z lutowaniem przewodów. Ponieważ są one STALOWE. Ja musiałem najpierw dospawać do nich mosiądz a następnie do tego polutować oryginalną wiązkę zlosnik.gif. Wystarczył zwykły palnik na propan-butan w puszce.

Mimo iż LPG i PB tankowane są tylko na markowych stacjach (STATOIL, BP, SHELL - z przewagą tego pierwszego bo mam go "pod nosem" ) oraz to że LPG wyregulowane było idealnie pod silnik (i to nie na postoju przez gazowników na wolnych i na 3 tyś obr. na analizatorze - co ma się trochę nijak do ustawień podczas jazdy pod obciążeniem - tylko przez kilkukrotne korekty w czasie jazdy w różnych warunkach - trasa, miasto - aż do uzyskania najbardziej optymalnych ustawień... - jednak problemem okazało się gubienie kroków przez krokówkę co jednak przy tego typu instalacji nie da się ominąć).

Zamiennik Magneti Marelli wytrzymał DOKŁADNIE 10 tyś km. Po prawdzie tuż przed wymianą jeszcze falował jednak dość wolno i w granicach 0,05V - 0,65V co oddziaływało na spalanie i osiągi.

Wymieniłem sondę powtórnie na oryginalną, nową BOSCHA taką jak była fabrycznie (w moim przypadku 0258003772 - cena sondy dnia 04.05.2012 = 206,60 zł.). Auto odżyło a sonda falowała ZNACZNIE lepiej niż zamiennik zaraz po kupnie (szerszy zakres napięciowy oraz szybkość reakcji przy niskim przepływie powietrza). Po około 200 km wywaliłem instalację II generacji i zamontowałem BLOS-a 270635636-JUMP2.gif. Auto odżyło teraz całkowicie i chodzi jak fabryczne bez LPG. Spalanie na PB mieści się ponownie w 5,5-5,8 L / 100 km na trasie a na LPG stał się żywy (szczególnie podczas ruszania) i co najlepsze pali o 0,9 L mniej LPG niż przy instalacji II generacji mimo iż mieszanka ustawiona jest na nieco bogatszą niż powinna być zlosnik.gif (spalanie na trasie na LPG - 7,48L / 100 km).

Podsumowując polecam zdecydowanie zakup NOWEJ ORYGINALNEJ sondy ponieważ nie trzeba męczyć się z wiązką oraz jej charakterystyka jest taka jaką oczekuje ECU zlosnik.gif Trzeba jednak mieć na uwadze że sonda jest bardzo delikatna - ceramika wewnątrz (doradzam zakup w lokalnym sklepie bo transport niezabezpieczoną paczką może nieodwracalnie uszkodzić sondę - mój zamiennik tuż przed planowaną wymianą całkowicie uszkodziło dość mocne zahaczenie wydechem o wystającą pokrywę kanalizacji w pobliżu sondy) jak i instalacje LPG które są źle wyregulowane spowodują jej szybkie zamulenie (wytwarzanie się tlenków na ceramice sondy) co powoduje utratę gwarancji producenta.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.