Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak wskazań czujnika temperatury, proszę o pomoc.

Featured Replies

Napisano

Witam, dziś rano okazało się że czujnik temperatury płynu nie drgnął w czasie jazdy do pracy, jakie (poza wskazaniami temperatury płynu chłodniczego) ma zadanie ten czujnik. Czy załącza i wyłącza wentylator chłodnicy? Czy to jest ten wkręcany czujnik w chłodnicę do którego idą dwa przewody? Wcześniej nie było żadnych problemów z temperaturą silnika i wskazaniami, termostat się ładnie otwierał i zamykał wentylator się załączał.

ps.

silnik x16xel model 97r 1.6 16v

Od czego zacząć testy? Jestem w pracy mam tylko multimetr i komplet kluczy nasadowych. Muszę odebrać dziecko z przedszkola o 15-tej i nie wiem czy samochód podoła bo często stoję w korkach.

Pozdrawiam

Napisano

czujnik wkręcany w chłodnicę ma jedynie za zadanie załączania i wyłączania wentylatora chłodnicy, także spokojnie.

Nie wiem dokładnie jak w twoim silniku, ale przykładowo u mnie czujnik podający sygnał na zegary znajduje się w kolektorze dolotowym, do ECU jest jeszcze następny.

Sprawdź pod maską czy czasem jakiś przewód się nie wypiął, bądź został przerwany.

Moim zdaniem jak silnik pracuje normalnie to spokojnie możesz się poruszać wozem do czasu usunięcia usterki.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Silnik pracuje normalnie, powiem więcej dzisiaj odpalił z półobrotu, czego nawet nowy KiA mojej żony nie robi, zupełnie jak by był przed chwilą wyłączony, nie wiem czy to przypadek. Dodam, że jak zatrzymałem się na stacji benzynowej by poruszać kabelkami od czujnika to oba węże od chłodnicy były ciepłe, silnik pracuje idealnie i poza brakiem wskazania temperatury nic więcej się nie działo.

Napisano

Jak oba węże były ciepłe to jest ok.gif

Jak pojawią się bardziej doświadczeniu/douczeni koledzy napewno pokierują Cię co i jak sprawdzić.

PZDR VEN

Napisano

1. Zmień proszę tytuł wątku aby miał jakiś regulaminowy związek z treścią zawartą w poście.

2. Zdejmij przewód z czujnika temperatury, włącz zapłon, ktoś niech obserwuje wskaźnik temperatury w zegarach a Ty na chwilę zewrzyj zdjęty przewód do masy. Wskazówka powinna pójść w kierunku końca skali.

Jeżeli tak się stanie - czujnik do wymiany. Jeśli nie, szukaj uszkodzenia przewodu, lub gorsza sprawa - padł wskaźnik.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> 2. Zdejmij przewód z czujnika temperatury, włącz zapłon, ktoś niech obserwuje wskaźnik temperatury

> w zegarach a Ty na chwilę zewrzyj zdjęty przewód do masy. Wskazówka powinna pójść w kierunku

> końca skali.

Ja mam wtyczkę nie jeden kabelek, tzn mam zewrzeć oba styki?

Napisano

> Ja mam wtyczkę nie jeden kabelek, tzn mam zewrzeć oba styki?

Tak.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Ok, temat do zamknięcia, okazało się że podczas niedzielnych przegrzebów podmaskowych w trakcie poprawiania zużytej wiekiem instalacji, po prostu wysunęła się ta maluteńka wsuweczka, swoją drogą jest w takim miejscu że niech ich gęś kopnie, ledwo co widać a miejsca na rękę już prawie nie ma. Przy okazji okazało się że kable czujnika wentylatora jakieś coś poprzegryzało i świecą gołymi żyłami tuż przy wtyczce, czeka mnie lutowanie..

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.