Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

półbiegi

Featured Replies

Napisano

no a jak to jest z tymi półbiegami? dziś usłyszałem, że nie jeździ się na półbiegach w trasie tylko na pełnych. Czemu?

Napisano

> no a jak to jest z tymi półbiegami? dziś usłyszałem, że nie jeździ się na półbiegach w trasie tylko

> na pełnych. Czemu?

nie znam zadnych przeciwskazan do jazdy na "polbiegach" aczkolwiek nie ma sensu wachlowac po wszystkich "polowkach" podczas przyspieszania do zadanej V

Napisano

> no a jak to jest z tymi półbiegami? dziś usłyszałem, że nie jeździ się na półbiegach w trasie tylko

> na pełnych. Czemu?

w praktyce, nawet jak jesteś załadowany na full, to na płaskim półówek używasz na 7mym i 8mym biegu.

na niższych biegach używa się połówek, jeśli jest pod górkę.

na pusto na płaskim, na 8mym biegu już trzeba wbić półówkę, pod górkę adekwatnie do zapotrzebowania.

czasem będąc załadowanym i ruszając pod górkę też lepiej ruszyć z połówki 2giego biegu...

ewentualnie jadąc sobie spokojnie na dowolnym, całym biegu, ktoś Cię delikatnie zwolni, wtedy zbijasz do połówki.

ale takie gadanie nic Ci nie da. jak pojeździsz, to szybko zakumasz.

a tak odpowiadając ściśle na Twoje pytanie, nie używa się połówek, bo zwyczajnie jest to zbędne. na płaskim, na większości przełożeń silnik ma wystarczający zakres tych "użytkowych" obrotów, żeby skakać całymi biegami.

w dużej mierze zależy to pewnie od konkretnego silnika i jego osiągów. jakimś słabiutkim 400 konnym zestawem na 2 ostatnie biegi uzyjesz połówek, ale pewnie jakimś 600 konnym już niekoniecznie.

Napisano
  • Autor

No właśnie silnik ma moc 410 albo 390 koni i po płaskim gośc mi mówił, że na połówkach się nie jeździ. Dzięki za info. poprostu zostałem zrobiony w balona :-)

pozdrawiam

Napisano

> No właśnie silnik ma moc 410 albo 390 koni i po płaskim gośc mi mówił, że na połówkach się nie

> jeździ. Dzięki za info. poprostu zostałem zrobiony w balona :-)

> pozdrawiam

może lata samym koniem grinser006.gif

Napisano

> zestaw z przyczepą

Używasz wtedy kiedy czujesz że jest to potrzebne ok.gif

Napisano

Po to one są, żeby ich używac... ok.gif, nie ma żadnych przeciwskazan... wink.gif

Napisano

A ja jeżdżę na wszystkich półbiegach na wysokiej skrzyni (na pusto i na pełno) i MAN 27.414 zaczął palić mniej o 2-4l/100km, ale jest to upierdliwe mocno. zlosnik.gif

Napisano

> A ja jeżdżę na wszystkich półbiegach na wysokiej skrzyni (na pusto i na pełno) i MAN 27.414 zaczął

> palić mniej o 2-4l/100km, ale jest to upierdliwe mocno.

ojciec miał F2000 19.414, wdzięczna maszyna ok.gifpalacz.gif

Napisano

> A ja jeżdżę na wszystkich półbiegach na wysokiej skrzyni (na pusto i na pełno) i MAN 27.414 zaczął

a to ciekawa teoria...

Napisano

Może trafiasz ostatnio na wiatr w plecy. Nadmierne wachlowanie biegami powoduje wyższe spalanie.

Napisano

> Może trafiasz ostatnio na wiatr w plecy. Nadmierne wachlowanie biegami powoduje wyższe spalanie.

I tak i nie, z zielonego pola nie wychodzi wtedy i mniej pracy na biegu wykonuje - no taka prawidłowość się pojawiła. Ale może była inna przyczyna, która się zgrała z tym. wink.gif

Napisano

> ojciec miał F2000 19.414, wdzięczna maszyna

Wdzięczny jest, dobry wół roboczy. Generalnie jeździ, sypią się tylko małe, acz upierdliwe pierdoły. ok.gif

Napisano

> I tak i nie, z zielonego pola nie wychodzi wtedy i mniej pracy na biegu wykonuje - no taka

> prawidłowość się pojawiła. Ale może była inna przyczyna, która się zgrała z tym.

To nic. Podejrzyj sobie filmiki na YT jak robi to opticruise. Ekonomiczniej jest za sielonym polem zmienić bieg na taki, żeby wskazówka wylądowała poniżej zielonego i ciągnąć długo na każdym biegu.

Napisano

> To nic. Podejrzyj sobie filmiki na YT jak robi to opticruise. Ekonomiczniej jest za sielonym polem

> zmienić bieg na taki, żeby wskazówka wylądowała poniżej zielonego i ciągnąć długo na każdym

> biegu.

niekiedy te automaty schodzą za nisko z obrotami po zmianie przez co za chwile przechodzą na niższy bieg grinser006.gif

Napisano

> niekiedy te automaty schodzą za nisko z obrotami po zmianie przez co za chwile przechodzą na niższy

> bieg

Nigdy mi się to w Scanii nie zdarzyło. Bardzo sobie chwalę tą skrzynię ok.gif

Napisano

> Nigdy mi się to w Scanii nie zdarzyło. Bardzo sobie chwalę tą skrzynię

w scanii takie rzeczy się nie działy ale w mercedesie to wkurza, automat ludi niskie obroty i niekiedy jak włączy tą 11stke za wcześnie i auto nie daje rady przyspieszać po czym zwala bieg w dół a to tylko straty w czasie zlosnik.gif

scania akurat lubi kręcenie i przeważnie zostawiała bieg na za wysokich obrotach niż na za niskich ok.gif

takie tam porównanie R6 z dwiema turbosprężarkami (Scania 420) do V6 z jedną turbosprężarką (Mercedes 440) to jak kosiarki do silnika okrętowego zlosnik.gif

Napisano

> w scanii takie rzeczy się nie działy ale w mercedesie to wkurza, automat ludi niskie obroty i

> niekiedy jak włączy tą 11stke za wcześnie i auto nie daje rady przyspieszać po czym zwala bieg

> w dół a to tylko straty w czasie

> scania akurat lubi kręcenie i przeważnie zostawiała bieg na za wysokich obrotach niż na za niskich

> takie tam porównanie R6 z dwiema turbosprężarkami (Scania 420) do V6 z jedną turbosprężarką

> (Mercedes 440) to jak kosiarki do silnika okrętowego

Compuond to nie sprężarka zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.