Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bingo - M znow o regulacji

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Prosba o weryfikacje ustawien. Problem jaki mam to duze spalanie >10l (czasami nawet 13), gdy wczesniej palil 7-9l. Przepatrzylem instlacje nigdzie nie ucieka gaz. Dodatkowo na przegladzie poprosilem zeby diagnosta czujnikiem przejechal caly samochod i wycieku niby nie ma.

Zrobilem regulacje, screeny PO ponizej:

Filtr powietrza i gazu nowy, parownik ma ok 2 lat i 20tys. km

Mam zamontowany AFR zrobiony przez naszego forumowego kolege wiec na biezaco moge podladac co sie dzieje. Widac, ze lambda hula w dolnym zakresie - brak mocy i zbiera sie jak zlow. Czy to nie przypadkiem, ze punkt neutralny ustawiony jet na 0,4V?

Problem, ktory zostal to zubazanie mieszanki po dodaniu gazu (czuc przez chwilke, ze nie ma mocy) i widac na AFR, ze idzie w ubogo. Dopiero po chwili wzbogaca i silnik ciagnie. Co robie nie tak?

Dolot szczelny.

Po mojej ostatniej regulacji wyglada tak:

286079343-Slajd1.JPG

286079343-Slajd2.JPG

286079343-Slajd3.JPG

286079343-Slajd4.JPG

post-52929-14352516742931_thumb.jpg

Napisano

Nic tu złego tak na pierwszy rzut oka nie widać ale to screeny z postoju więc takie sobie do zdalnego diagnozowania. Na benzynie ciągnie prawidłowo? Nie ma jakiegoś problemu z EGR ?

Spróbuj 0,48 ale obawiam się że wiele nie zmieni.

Masa sterownika mam nadzieję prawidłowo podłączona bo temat już wałkowany wiele razy.

> Problem, ktory zostal to zubażanie mieszanki po dodaniu gazu (czuc przez chwilke, ze nie ma mocy) i

> widac na AFR, ze idzie w ubogo.

Możesz popróbować skoku do ATT i przyspieszyć ruch krokowca dla obciążenia. Ale tu recepty nie ma trzeba jeździć i testować.

Zubaża ci w trakcie szybszej jazdy czy także przy ruszaniu? Z jakiegoś powodu nieliniowo znaczy się robi.

Napisano
  • Autor

> Nic tu złego tak na pierwszy rzut oka nie widać ale to screeny z postoju więc takie sobie do

> zdalnego diagnozowania.

jest tez screen przy 2700obr.

> Nie ma jakiegoś problemu z EGR ?

EGR jest oslepiony, na benzynie czasami jezdze jak zabraknie gazu - jest ok.

> Masa sterownika mam nadzieję prawidłowo podłączona bo temat już wałkowany wiele razy.

cos mi swita ale czy moglbys przypomniec w skrocie. wiem, ze jest szukajka zlosnik.gif ale/

> Zubaża ci w trakcie szybszej jazdy czy także przy ruszaniu?

tylko przy ruszaniu. ostatnio odkrylem mala dziure w gumie, ktora laczy filtr powietrza z dolotem - dziura usunieta i super poprawy nie ma.

Napisano

> jest tez screen przy 2700obr.

ale chyba też na postoju? Wtedy silnik nie jest obciążony i przepustnica jest ledwo uchylona. Sens mają zrzuty z wyszczególnieniem problemu a nie dobrego działania układu. Pisałeś że ci leci na ubogo na tych zrzutach nic takiego nie ma.

> cos mi swita ale czy moglbys przypomniec w skrocie. wiem, ze jest szukajka ale/

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&am...e#Post286061520

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&am...e#Post286035924

> tylko przy ruszaniu. ostatnio odkrylem mala dziure w gumie, ktora laczy filtr powietrza z dolotem -

> dziura usunieta i super poprawy nie ma.

Jak tylko przy ruszaniu to powinno dać się załatwić opcją skok ATT.

Napisano
  • Autor

> ale chyba też na postoju?

faktycznie na postoju.

>Sens

> mają zrzuty z wyszczególnieniem problemu a nie dobrego działania układu. Pisałeś że ci leci na

> ubogo na tych zrzutach nic takiego nie ma.

sprobuje to zlapac ale nie wiem czy mi sie uda bo juz probowalem. przy naglym wcisnieciu gazu wyczuwalne jest szarpniecie silnika, jakby lekki strzal, Na oscylodkopie widac (ale nie mam tego zrzutu) zawsze po wcisnieciu gazu mieszanka sie zubaza. Nawet jesli lambda oscyluje i idzie "w gore" to wcisniecie gazu od razu powoduje, ze sygnal idzie w dol.

dzieki za linki o masie czyli to co myslalem - u mnie sprawdzone.

> Jak tylko przy ruszaniu to powinno dać się załatwić opcją skok ATT.

czy moglbys jakos lopatologicznie wyjasnic mi jak to dziala?

Napisano

> czy moglbys jakos lopatologicznie wyjasnic mi jak to dziala?

Dla przekroczenia x wartości TPS, krokowiec otworzy do pozycji y niezależnie od stanu sondy i zastosowanych ograniczeń ruchu. W nowszych wersjach bingo z nowszym firmware'm jest to wyrażone - dla x wartości TPS krokowiec wzbogaca na +%. I chyba to jest wartość % od PWA ale pewny nie jestem bo mam stare bingo. Włącz tą opcję to zobaczysz jak wygląda i można też poczytać w instrukcji obsługi bingo. Generalnie chodzi o to, że jak sobie ustawisz dla wdepnięcia pedału gazu powyżej np 2,5V na TPSie spowoduje szybkie otwarcie krokowca do pozycji np 115. To pozwoli załatać dziurę nieliniowej pracy układu z efektem zubożenia po nagłym otwarciu przepustnicy.

Napisano

> PWA nie zawysokie?

wg mnie idealne

Napisano
  • Autor

czy przyczyna w/w problemow moze byc nieszczelny dolot?

guma laczaca puszke nad wtryskiem z obudowa filtra jest popekana. uszczelnilem tasma ale widze, ze to nie do konca profi rozwiazanie. chce nabyc nowa gume ale czy to cos pomoze?

Napisano

> czy przyczyna w/w problemow moze byc nieszczelny dolot?

> guma laczaca puszke nad wtryskiem z obudowa filtra jest popekana. uszczelnilem tasma ale widze, ze

> to nie do konca profi rozwiazanie. chce nabyc nowa gume ale czy to cos pomoze?

Jak najbardziej to może być to, czyli lewe powietrze.

Napisano

> Jak najbardziej to może być to, czyli lewe powietrze.

Hm... powietrze zaciągane przez dziurę w gumie nie jest chyba lewe, bo przechodzi przez mikser smile.gif

Napisano

> Hm... powietrze zaciągane przez dziurę w gumie nie jest chyba lewe, bo przechodzi przez mikser

Jak przed mikserem to nie jest lewe. Jest prawe wink.gif

Napisano

smile.gif

A co do wzbogacania mieszanki przy wciśnięciu gazu, to też z tym ostatnio eksperymentowałem, ustawiłem wzbogacenie o 30% przy przekroczeniu chyba 0,9V (co odpowiada 2 tys), różnicy za bardzo nie widzę, ale teraz po wciśnięciu gazu mam przez chwilę bogato, a wcześniej była oscylacja (chociaż też nie zawsze, bo czasami było bogato). Wzrostu zużycia gazu nie zauważyłem, cały czas bierze 10l/100 smile.gif

Napisano

chyba 0,9V (co odpowiada 2 tys),

No ale co ma wciśniecie pedału do obrotów? Jedno drugiemu nijak nie odpowiada.

Napisano

No dobra, 0,9V na TPSie na postoju to 2 tys. obrotów, podczas jazdy może się trochę zmieniać, ale jak wcisnę gaz, to jest bogato smile.gif

Napisano

> No dobra, 0,9V na TPSie na postoju to 2 tys. obrotów, podczas jazdy może się trochę zmieniać, ale

> jak wcisnę gaz, to jest bogato

I na tym to polega, choć wg mnie za nisko ustawiłeś.

Napisano

> I na tym to polega, choć wg mnie za nisko ustawiłeś.

Ustawić wyżej, coś koło 3 tys.?

Napisano

> Ustawić wyżej, coś koło 3 tys.?

Ale co ty chcesz ustawić na 3tys? Przecież tam nie ma takiego parametru. Ustawiasz próg TPS w voltach i pozycję do której ma się otworzyć krokowiec lub wzbogacenie w% od PWA (zależnie od wersji bingo). Jeżeli TPS ma 0..5V to ja bym ustawił gdzieś po środku np 2,5V ale to trzeba sobie dokombinować indywidualnie aby do danej sytuacji było ok. Nie ma gotowej recepty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.