Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

P206 1.9D pedał sprzęgła

Featured Replies

Napisano

Mam ci ja peżocika 206, 1.9D.

Czasami (bardzo rzadko) pojawia się problem z pedałem sprzęgła. A mianowicie podczas wciskania sprzęgła czasem coś strzeli i pedał zostaje w podłodze. Coś, jakby się jakas sprężyna blokowała (takie mam odczucie). Wystarczy go odciągnąć i wszystko wraca do normy (po lekkim podniesieniu pedału szybko wraca on na miejsce - jakby go właśnie sprężyna trzymała).

Oglądałem sam pedał, linkę i nie widziałem nic niepokojącego.

Czy jest coś szczególnego, na co powiniem zwrócić uwagę? Pancerz linki zasyfiały? Jeszcze coś innego?

Sprzęgło jest ok, łapie wysoko, nie ślizga sie nic.

Napisano
  • Autor

> linka sprzegla do wymiany.

Jeśli podejme się wymiany - skomplikowane to to?

No i czy jest jeszcze coś innego, co wskazywałoby na opisany w pierwszym poście objaw?

Napisano

powinno Ci sie udac, tylko kluczem bedzie prawidlowe dobranie linki i montaz jej zgodnie z instrukcja.

Napisano
  • Autor

> powinno Ci sie udac, tylko kluczem bedzie prawidlowe dobranie linki i montaz jej zgodnie z

> instrukcja.

Mam w Sosnowcu sklep z częściami do francuzów - myślę, że tam kupię odpowiednią linkę.

Co do instrukcji, to muszę popatrzeć, co piszą w książce.

Napisano

Tam montują takie udziwnienia z samoregulatorami i innymi dziwnymi szpejami. Na to trzeba właśnie zwracać uwagę. Nie jeden mechanik poległ. Znam z autopsji. Chwilę trzeba się nad tym wszystkim zastanowić. Linkę dobieraj tylko i wyłącznie po numerach OE PUG/CITROEN !.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Tam montują takie udziwnienia z samoregulatorami i innymi dziwnymi szpejami. Na to trzeba właśnie

> zwracać uwagę. Nie jeden mechanik poległ. Znam z autopsji. Chwilę trzeba się nad tym wszystkim

> zastanowić. Linkę dobieraj tylko i wyłącznie po numerach OE PUG/CITROEN !.

Czyli co - lepiej dać ASO zarobić, ale mieć pewność, że będzie ok?

Napisano
  • Autor

> dlaczego?? mysle ze nie koniecznie.

Tak jak kolega karolchyla pisze - ponoć niejeden mechanik poległ.

Do tego jeszcze może byc kilka rodzajow linek... To mnie zastanawia - jeden silnik i jedna skrzynia - więc powinna byc tylkko jedna linka i jeden mechanizm do niej.

Napisano

wyslij mi jutro 8 ostatnich cyfr z nadwozia, wysle Ci numer OE linki i na podstawie jego sobie kupisz...

Napisano
  • Autor

> zarejestruj sie tu -

> pozdr.

> M.

Ta stronka nie jest dla indywidulanego użytkownika. Wywla na drugim kroku rejestracji.

Napisano
  • Autor

> wyslij mi jutro 8 ostatnich cyfr z nadwozia, wysle Ci numer OE linki i na podstawie jego sobie

> kupisz...

Problem mam taki, że autko stoi w Polsce i czeka na mnie do sierpnia. Dopiero w sierpniu będę mógł coś z autem porobić.

Numeru VIN nie pamiętam frown.gif

Napisano
  • Autor

> jest jest..

No właśnie nie jest. Wybieram zwykłego szarego użytkownika i na kroku drugim pisze, że tylko profesional costam po francusku.

Mam wymyśleć jakąś nazwę firmy i się zarejestrować jako Kazio z warsztatu? zlosnik.gif

Napisano

> No właśnie nie jest. Wybieram zwykłego szarego użytkownika i na kroku drugim pisze, że tylko

> profesional costam po francusku.

> Mam wymyśleć jakąś nazwę firmy i się zarejestrować jako Kazio z warsztatu?

rejestruj jako kazio z warsztatu smile.gif ja sie tam zarejestrowalem ladnych pare lat temu i nie bylo problemu smile.gif

Napisano
  • Autor

> rejestruj jako kazio z warsztatu ja sie tam zarejestrowalem ladnych pare lat temu i nie bylo

> problemu

No to spróbuję smile.gif

Napisano

Ja w tym samym silniku wymieniłem na linkę bez somoregulatora - natomiast ma regulację długości w postaci plastikowego gwintu z kontrą - już rok nie ma problemu - koszt linki 65 zł.... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja w tym samym silniku wymieniłem na linkę bez somoregulatora - natomiast ma regulację długości w

> postaci plastikowego gwintu z kontrą - już rok nie ma problemu - koszt linki 65 zł....

A miałeś taki sam objaw wpadania pedału sprzęgła w podłogę?

Napisano

Tak, dokładnie tak było..

Na początku sporadycznie się to zdarzało i podniesieniu nogą podału sprzęgła było jakiś czas ok, aż do zupełnego padu i bez reakcji na podnoszenie pedału...

Po wymianie auto już zrobiło kilkadziesiąt tysięcy i jest ok.gif

Potrzebna była jednokrotna regulacja bo linka się trochę naciągła...... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Tak, dokładnie tak było..

> Na początku sporadycznie się to zdarzało i podniesieniu nogą podału sprzęgła było jakiś czas ok, aż

> do zupełnego padu i bez reakcji na podnoszenie pedału...

> Po wymianie auto już zrobiło kilkadziesiąt tysięcy i jest

> Potrzebna była jednokrotna regulacja bo linka się trochę naciągła......

Jak Ci poszła wymiana? Dużo z tym zachodu? Skomplikowane? Muszę pół auta rozbierać? smile.gif

Napisano

Sam tej wymiany nie robiłem ( u znajomego mechanika ) i nie widziałem szczegółów - ale trwała 15 min, więc chyba bez rozbierania połowy auta się obeszło... ok.gif

Napisano

Miałem to samo w Partnerze. Początkowo wymieniali linkę. Ale problem się powtarzał. Kiedy wreszcie linka pękła (tak linka, a nie przegub czy łączenie), wymienili sprzęgło. Od tej pory jest spokój. We flocie jedzi ok. 40 Partnerów i taki sam problem był w 12. Jakaś wada fabryczna lub konstrukcyjna.

Napisano
  • Autor

> Miałem to samo w Partnerze. Początkowo wymieniali linkę. Ale problem się powtarzał. Kiedy wreszcie

> linka pękła (tak linka, a nie przegub czy łączenie), wymienili sprzęgło. Od tej pory jest

> spokój. We flocie jedzi ok. 40 Partnerów i taki sam problem był w 12. Jakaś wada fabryczna lub

> konstrukcyjna.

Zacznę od wymiany linki.

Powiedz mi (jeśli pamiętasz), po jakim czasie od wymiany linki problem powracał?

Napisano

> Zacznę od wymiany linki.

> Powiedz mi (jeśli pamiętasz), po jakim czasie od wymiany linki problem powracał?

W jednym z przypadków było to ok. 3 dni. Zgłosiłem problem podczas przeglądu, serwis zdiagnozował sprzęgło, ale flota wyraziła zgodę tylko na wymianę linki. Po 3 dniach skończyło się to awarią na autostradzie i lawetą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.