Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cepik - czy osoba fizyczna może sobie wyciągnąć od nich dane

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś się orientuje w temacie Cepik?

Interesuje mnie uzyskanie informacji na temat numeru rejestracyjnego, kiedy był zarejestrowany i kiedy był wyrejestrowany, ale to dotyczy lat 90tych...

I nie wiem czy takie dane uzyskam z cepik?

Napisano

> I nie wiem czy takie dane uzyskam z cepik?

z tego co wiem to stacje diagnostyczne mają obowiązek zgłaszania danych do cepik.. natomiast za cholerę nic od nich nie mogą "wyciągnać".

jakie instytucje mogę z tego systemu coś odczytać - może policja / wydz. komunikacyjny.

Napisano

takie dane tam są, niestety, zapytania mogą zgłaszać tylko instytucje wyznaczone w ustawie. Możesz spróbować spowodować, aby sąd, policja, prokuratura, komornik etc. złożyła takie zapytanie.

Napisano

> takie dane tam są, niestety, zapytania mogą zgłaszać tylko instytucje wyznaczone w ustawie. Możesz

> spróbować spowodować, aby sąd, policja, prokuratura, komornik etc. złożyła takie zapytanie.

Na etapie jego tworzenia był pomysł, żeby zrobić infolinię 0700 i udzielać informacji za pieniądze, ale nie przeszedł.

Napisano

dziwne jak ja cos chcialem zapytac to walilem prosto z mostu, że chodzi o ten i ten pojazd, teraz jest nim wlasciciel taki...chodzi o to, że...jak dobrze zagadasz dowiesz sie duuzo:) W dodatku przez telefon smile.gif

Napisano

> Na etapie jego tworzenia był pomysł, żeby zrobić infolinię 0700 i udzielać informacji za pieniądze,

> ale nie przeszedł.

zupełnie nie rozumiem, dlaczego ten system nie jest całkowicie jawny albo dostępny przy niewielkim nakładzie pracy tak jak ewidencja nieruchomości, księgi wieczyste, krs itp...

mogę się z łatwością dowiedzieć w jakim banku sąsiad ma kredyt i na jaką kwotę, czy ma postępowanie komornicze, w krs-ie też jest pełno wrażliwych danych.... ale nie mogę się dowiedzieć, kto zaparkował na moim miejscu parkingowym albo mi zrobił obcierkę, tylko z taką pierdołą muszę lecieć na policję zamiast to załatwić jak biali ludzie...

Napisano

> zupełnie nie rozumiem, dlaczego ten system nie jest całkowicie jawny albo dostępny przy niewielkim

> nakładzie pracy tak jak ewidencja nieruchomości, księgi wieczyste, krs itp...

> mogę się z łatwością dowiedzieć w jakim banku sąsiad ma kredyt i na jaką kwotę, czy ma postępowanie

> komornicze, w krs-ie też jest pełno wrażliwych danych.... ale nie mogę się dowiedzieć, kto

> zaparkował na moim miejscu parkingowym albo mi zrobił obcierkę, tylko z taką pierdołą muszę

> lecieć na policję zamiast to załatwić jak biali ludzie...

Bo co jak co, ale w Polsce fura to ŚWIĘTOŚĆ...

Napisano

> Czy ktoś się orientuje w temacie Cepik?

> Interesuje mnie uzyskanie informacji na temat numeru rejestracyjnego, kiedy był zarejestrowany i

> kiedy był wyrejestrowany, ale to dotyczy lat 90tych...

Pozyskanie danych z CEPIK jest możliwe, ale pod jednym warunkiem - że wykażesz interes prawny, mający na celu pozyskanie takich danych.

Jeżeli np - jak tu podano - prowadzisz postępowanie wobec kogoś, to jak najbardziej możesz wystosować zapytanie do CEPIK-u (SAM, nie trzeba pośrednictwa komornika!), ale musisz się wylegitymować tytułem egzekucyjnym.

Analogicznie np możesz wystosować zapytanie do bazy PESEL o adres itp.

Jeżeli Twój interes prawny to "a bo se chciałem sprawdzić" - sory, no bonus.

Napisano

> Bo co jak co, ale w Polsce fura to ŚWIĘTOŚĆ...

Nie ale jak ktoś tyra na nią pół życia i dba jak może to czemu jakiś wieśniak oderwany od pługa ma mi ją poobijać i byc zadowolony? angryfire.gif

Napisano

> Nie ale jak ktoś tyra na nią pół życia i dba jak może to czemu jakiś wieśniak oderwany od pługa ma

> mi ją poobijać i byc zadowolony?

Nie widzę związku z jawnością/brakiem tejże danych w CEPIK.

Pójdę dalej - jeżeli udowodnisz przy zapytaniu, że onże numer Cię napadł, to dostaniesz dane właściciela. Bez problemu.

Podkreślam - UDOWODNISZ. Samo słowo "bo mi przywalił i uciekł" będzie krótko. Ale jak przedstawisz notkę policyjną potwierdzającą powyższe - no problemo.

Napisano

Taką sprawe można załatwić na własną ręke jesli sie wie kto obił tuk.gif

Napisano

> Pozyskanie danych z CEPIK jest możliwe, ale pod jednym warunkiem - że wykażesz interes prawny,

> mający na celu pozyskanie takich danych.

> Jeżeli np - jak tu podano - prowadzisz postępowanie wobec kogoś, to jak najbardziej możesz

> wystosować zapytanie do CEPIK-u (SAM, nie trzeba pośrednictwa komornika!), ale musisz się

> wylegitymować tytułem egzekucyjnym.

> Analogicznie np możesz wystosować zapytanie do bazy PESEL o adres itp.

> Jeżeli Twój interes prawny to "a bo se chciałem sprawdzić" - sory, no bonus.

wiesz, czy zgadujesz ?

Napisano

> wiesz, czy zgadujesz ?

Wiem, bo sam tak niejednokrotnie robiłem.

Jak mnie pamięć nie myli, to tego typu biuro mieściło się gdzieś w budynku ratusza na Pl Bankowym.

Napisano

> Wiem, bo sam tak niejednokrotnie robiłem.

> Jak mnie pamięć nie myli, to tego typu biuro mieściło się gdzieś w budynku ratusza na Pl Bankowym.

Ciekawe bo ustawa wspomina, że zgodę taką może udzielić jedynie minister i tylko jeśli ktoś ma interes prawny a nie faktyczny. może to było przed 2009 rokiem ?

Napisano

> Ciekawe bo ustawa wspomina, że zgodę taką może udzielić jedynie minister i tylko jeśli ktoś ma

> interes prawny a nie faktyczny. może to było przed 2009 rokiem ?

Owszem.

Ale od tego czasu ZTCW nic się nie zmieniło.

Podkreślam - o ile wykażesz interes prawny.

"Bo chcę" to krótko.

Napisano

> O proszę, nawet masz Rozporządzenie i wzór wniosku

rozporządzenie jest tylko aktem wykonawczym, tutaj masz wymienioną liste:

Art. 80c. 1. Dane lub informacje zgromadzone w ewidencji udostępnia się, o ile są one niezbędne do realizacji ich ustawowych zadań, następującym podmiotom, z zastrzeżeniem ust. 2:

1) Policji;

1a) Inspekcji Transportu Drogowego;

2) Żandarmerii Wojskowej;

3) Straży Granicznej;

4) Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego oraz Agencji Wywiadu;

4a) Centralnemu Biuru Antykorupcyjnemu,

5) Służbie Kontrwywiadu Wojskowego oraz Służbie Wywiadu Wojskowego;

6) sądom;

7) prokuraturze;

8) organom kontroli skarbowej, organom celnym i wywiadowi skarbowemu;

9) Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu;

9a) Polskiemu Biuru Ubezpieczycieli Komunikacyjnych;

9b) Zakładowi Ubezpieczeń Społecznych - w celu umożliwienia zabezpieczenia ustawowym prawem zastawu należności z tytułu składek, do których poboru Zakład Ubezpieczeń Społecznych jest zobowiązany;

10) organom właściwym w sprawach rejestracji pojazdów;

10a) strażom gminnym (miejskim);

11) Szefowi Krajowego Centrum Informacji Kryminalnych;

12) komornikom sądowym;

13) administracyjnym organom egzekucyjnym oraz organom podatkowym;

14) wojskowym komendantom uzupełnień;

15) ministrowi właściwemu do spraw środowiska;

16) ministrowi właściwemu do spraw transportu;

17) ministrowi właściwemu do spraw łączności;

18) Prezesowi Głównego Urzędu Statystycznego.

2. Dane lub informacje o pojazdach, o których mowa w art. 73 ust. 3, udostępnia się wyłącznie podmiotom określonym w ust. 1 pkt 1-8.

3. Dane lub informacje zgromadzone w ewidencji udostępnia się także na wniosek właściciela lub posiadacza pojazdu wymienionego w art. 73 ust. 5, których one dotyczą.

3a. Każdy może uzyskać, nieodpłatnie, potwierdzenie lub zaprzeczenie zgodności danych zawartych w dowodzie rejestracyjnym lub pozwoleniu czasowym z danymi zgromadzonymi w ewidencji, za pośrednictwem ePUAP, o której mowa w art. 19a ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne (Dz. U. Nr 64, poz. 565, z późn. zm.).

3b. Potwierdzeniu lub zaprzeczeniu, o którym mowa w ust. 3a, podlegają następujące dane:

1) marka pojazdu;

2) seria i numer dowodu rejestracyjnego albo pozwolenia czasowego;

3) dane określone w art. 80b ust. 1 pkt 1 lit. c, d, g i pkt 5 lit. a i odpowiednio lit. c albo lit. d.

3c. W celu uzyskania potwierdzenia lub zaprzeczenia, o którym mowa w ust. 3a, jest wymagane podanie wszystkich danych wskazanych w ust. 3b.

3d. Potwierdzenie lub zaprzeczenie, o którym mowa w ust. 3a, może otrzymać osoba, której tożsamość została ustalona w sposób określony w art. 20a ust. 1 ustawy z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne.

4. Mister właściwy do spraw wewnętrznych może udostępnić dane lub informacje zgromadzone w ewidencji innym podmiotom niż wymienione w ust. 1-3, w tym osobom fizycznym, osobom prawnym lub jednostkom organizacyjnym nieposiadającym osobowości prawnej, jeżeli wykażą swój uzasadniony interes.

5. Dane lub informacje zgromadzone w ewidencji są przekazywane do ponownego wykorzystywania w celach komercyjnych i niekomercyjnych, w sposób wykluczający możliwość identyfikacji osób lub pojazdów, z zachowaniem przepisów ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. Nr 112, poz. 1198, z późn. zm.), jeżeli przepisy ustawy nie stanowią inaczej.

6. Dane lub informacje zebrane w ewidencji udostępnia się, z zastrzeżeniem ust. 7, na pisemny, uzasadniony wniosek zainteresowanego podmiotu.

6a. Dane lub informacje zgromadzone w ewidencji mogą być udostępniane podmiotom zagranicznym w celu wypełnienia postanowień ratyfikowanych przez Rzeczpospolitą Polską umów międzynarodowych, a także wykonania aktu prawa stanowionego przez organizację międzynarodową, której Rzeczpospolita Polska jest członkiem. Tryb i sposób udostępniania danych określają ratyfikowane przez Rzeczpospolitą Polską umowy międzynarodowe, akty prawa stanowionego przez organizację międzynarodową, której Rzeczpospolita Polska jest członkiem lub porozumienia zawarte pomiędzy właściwymi ministrami państw członkowskich Unii Europejskiej.

7. Minister właściwy do spraw wewnętrznych może wyrazić zgodę, w drodze decyzji, na udostępnienie danych lub informacji zgromadzonych w ewidencji podmiotom, o których mowa w ust. 1, albo ich jednostkom organizacyjnym, za pomocą urządzeń teletransmisji danych, bez konieczności składania pisemnego wniosku, jeżeli spełniają łącznie następujące warunki:

1) posiadają urządzenia umożliwiające odnotowanie w systemie, kto, kiedy, w jakim celu oraz jakie dane lub informacje uzyskał;

2) posiadają zabezpieczenia techniczne i organizacyjne uniemożliwiające wykorzystanie danych lub informacji niezgodnie z celem ich uzyskania;

3) jest to uzasadnione specyfiką lub zakresem wykonywanych zadań albo prowadzonej działalności.

8. Minister właściwy do spraw wewnętrznych, kierując się potrzebami ujednolicenia wniosków oraz usprawnienia procesu udostępniania danych z centralnej ewidencji pojazdów, określi, w drodze rozporządzenia, wzór wniosku, o którym mowa w ust. 3 i 6.

Napisano

> rozporządzenie jest tylko aktem wykonawczym, tutaj masz wymienioną liste:

Skoro rozporządzenie pozwala, to udzielają takich informacji :->

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.