Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewód alum-gumo od klimatyzacji.

Featured Replies

Napisano

Po wymianie osuszacza gdzie miałem nieszczelność na połączeniu, zauważyłem że na jednym przewodzie od klimy ten który dochodzi do osuszacza od dołu jest pęknięcie na zaprasowaniu przewodu. Czy to jest naprawiane? Czy już szukac nowego przewodu? Przewód jest szczelny ale pytanie jak długo? Czy może to nie przeszkadza w niczym?

http://xa5.pl/images/2012/06/20/uzWf.jpg

http://xa5.pl/images/2012/06/20/uewgr.jpg

Czy coś da jak zastosuje taką opaskę:

http://allegro.pl/obejma-opaska-zaciskowa-gbs-26-28-mm-sgb-skrecana-i2413331303.html

oslabiony.gif

Napisano

Podjedź z tym najlepiej do warsztatu specjalizującego się w naprawach klimatyzacji... powinni ocenić czy to uszkodzenie będzie miało wpływ na szczelność układu czy też nie.

Zresztą wydaje mi się, że jest to element naprawialny. Kumpel miał uszkodzony przewód łączący sprężarkę ze skraplaczem, w Fiacie Idea. Przez miesiąc szukał tego elementu, aby kupić nowy... po miesiącu w końcu pojechał do warsztatu serwisującego klimatyzację i dorobili mu przewód wykorzystując końcówki złączy ze starego przewodu.

Napisano

Przy wzroście ciśnienia może się rozszczelnić (z przytupem - u mnie niedawno tak było zlosnik.gif). Wyjąłem przewód i pojechałem do firmy, która zajmuje się hydrauliką ciśnieniową - przewody do pras, maszyn budowlanych itp. Zdjęli starą zakuwkę (tę, którą masz pękniętą) założyli nową, wsadzili w prasę i po kłopocie. Zapłaciłem....6zł zlosnik.gif

Oczywiście układ klimatyzacji do ponownego napełnienia podczas takiej operacji.

Napisano

> dorobili mu przewód

> wykorzystując końcówki złączy ze starego przewodu.

a widzisz ciekawe tylko kolega ma pecha. Gaz jest na tyle przepuszczalny ze po pół roku wyleci po dorobionych wężach. Sprawdzone w grupie vaga - 3 vw sharany mialy przewód z przodu do tyłu walniety tak samo i dorabiali je bo nowe 3 tysiaceprawie.

I niestety pomimo orginalnych końcówek i tak po jakimś czasie pojawiają sie nieszczelności

Napisano

> Po wymianie osuszacza gdzie miałem nieszczelność na połączeniu, zauważyłem że na jednym przewodzie

> od klimy ten który dochodzi do osuszacza od dołu jest pęknięcie na zaprasowaniu przewodu. Czy

> to jest naprawiane? Czy już szukac nowego przewodu? Przewód jest szczelny ale pytanie jak

> długo? Czy może to nie przeszkadza w niczym?

> http://xa5.pl/images/2012/06/20/uzWf.jpg

> http://xa5.pl/images/2012/06/20/uewgr.jpg

> Czy coś da jak zastosuje taką opaskę:

> http://allegro.pl/obejma-opaska-zaciskowa-gbs-26-28-mm-sgb-skrecana-i2413331303.html

Trzeba wyrzucić przewód, założyć nowy okuty w nowe kielichy. Nie da się tego naprawić.

Napisano

> Trzeba wyrzucić przewód, założyć nowy okuty w nowe kielichy. Nie da się tego naprawić.

Oczywiście, że się da zlosnik.gif. Rozcinasz do końca pękniętą zakuwkę - delikatnie, by nie przeciąć przewodu elastycznego. Po rozcięciu zakuwki zdejmujesz elastyczny przewód z choinki na sztywnym przewodzie, zakładasz nową zakuwkę, zakładasz elastyczny przewód na choinkę i prasujesz zakuwkę. Przewód jak nowy. Ostatnio ćwiczyłem... da się bez problemu.

Napisano

> Podjedź z tym najlepiej do warsztatu specjalizującego się w naprawach klimatyzacji... powinni

> ocenić czy to uszkodzenie będzie miało wpływ na szczelność układu czy też nie.

> Zresztą wydaje mi się, że jest to element naprawialny. Kumpel miał uszkodzony przewód łączący

> sprężarkę ze skraplaczem, w Fiacie Idea. Przez miesiąc szukał tego elementu, aby kupić nowy...

> po miesiącu w końcu pojechał do warsztatu serwisującego klimatyzację i dorobili mu przewód

> wykorzystując końcówki złączy ze starego przewodu.

W jaki sposób? Przecież te kielichy są zaciśnięte na wężu w taki sposób żeby przewód był szczelny? Jak włożyli nowy przewód w stare zaciśnięte kielichy?

Napisano

> Oczywiście, że się da . Rozcinasz do końca pękniętą zakuwkę - delikatnie, by nie przeciąć przewodu

> elastycznego. Po rozcięciu zakuwki zdejmujesz elastyczny przewód z choinki na sztywnym

> przewodzie, zakładasz nową zakuwkę, zakładasz elastyczny przewód na choinkę i prasujesz

> zakuwkę. Przewód jak nowy. Ostatnio ćwiczyłem... da się bez problemu.

Ok, ale mi chodziło o naprawę kielicha, czy jak to nazywasz zakówki. Skoro już kolega ma wymienić to warto założyć nowy przewód - majątku nie wyda.

Dodam, że nie warto czekać aż się bardziej rozszczelni bo w układzie razem z gazem jest olej, który przez nieszczelność wypływa razem z gazem. Można w ten sposób zatrzeć sprężarkę.

Napisano

> Ok, ale mi chodziło o naprawę kielicha, czy jak to nazywasz zakówki. Skoro już kolega ma wymienić

> to warto założyć nowy przewód - majątku nie wyda.

> Dodam, że nie warto czekać aż się bardziej rozszczelni bo w układzie razem z gazem jest olej, który

> przez nieszczelność wypływa razem z gazem. Można w ten sposób zatrzeć sprężarkę.

Z punktu ekonomicznego naprawa ma jak najbardziej sens. Ostatnio miałem podobną awarię - przewód wyrwało z zakuwki na skutek zbyt dużego ciśnienia w układzie (nie włączyły się wentylatory). Przewód jak się okazało potem, fabrycznie był wadliwy - za mało wsunięty przewód elastyczny na choinkę. Nowy taki przewód do mojego auta kosztuje blisko 1000zł, używki zaczynają się od 350zł. Koszt naprawy przewodu - 6zł. Oczywiście nie liczę wymontowania i zamontowania oraz napełnienia układu klimatyzacji - bo czy naprawiany czy wymieniany to i tak należało to rozbierać.

A że nie warto czekać - oczywiście. Oprócz oleju o którym mówiłeś - nieszczelny układ chłonie wilgoć - osuszacz może bardzo szybko szlag trafić.

Napisano
  • Autor

Byłem w serwisie Klimy i powiedzieli 700zł - no chyba kogoś po....

Klima działa była dobijana mc temu a ja chce tylko zakuć nową końcówkę bo boje się że się rozszczelni.

Napisano

> Byłem w serwisie Klimy i powiedzieli 700zł - no chyba kogoś po....

> Klima działa była dobijana mc temu a ja chce tylko zakuć nową końcówkę bo boje się że się

> rozszczelni.

Niestety - do zakucia konieczny jest demontaż przewodu, czyli rozszczelnienie układu. Ale skoro jeszcze jest szczelne - podjedź do kogoś, kto ma maszynę do klimy, niech odciągnie czynnik. Układ będzie pusty, zdejmiesz przewód, naprawisz go i po zamontowaniu napełnisz ponownie. Powinno to kosztować znacznie mniej niż nabicie od zera. Chociaż z drugiej strony - napełnienie w promocjach kosztuje 120 - 150zł....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.