Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Focus 1.6 TDCi 06 przekładka CVT>manual

Featured Replies

Napisano

Zdubluję temat, który założyłem już na kąciku Forda (brak odzewu, a sprawa niecierpiąca zwłoki). Jak wygląda temat przekładki na skrzynię manualną w miejsce CVT Durashift w Focusie 1.6 TDCI? Z mechaniką nie powinno być (chyba) większych problemów tylko jak wygląda to od strony elektroniki? Jedyną relację z takiej przekładki znalazłem tutaj, ale nie satysfakcjonowałby mnie efekt końcowy taki jak tam opisany, czyli:

Quote:

Błąd komputera - ze względu na zmianę softu w kompie, został zmieniony w nim numer VIN (starego numeru nie chciał przyjąć komp. Po prostu soft od manuala nie może być wgrany z VIN-em od automatu.) Dlatego przed uruchomieniem wyskakuje komunikat "USTERKA UKŁADU SILNIKA" po podłączeniu pod kompa okazuje się iż jest to niezgodność numerów VIN.

Aby jednak błąd znikł wystarczy przekręcić kluczyk na pozycje 1 i z powrotem na 2. Wtedy błąd się już nie pojawia.

Jak dokonać takiej przekładki tak, żeby nie było żadnych błędów ECU itp.?

Napisano

> Jak dokonać takiej przekładki tak, żeby nie było żadnych błędów ECU itp.?

W Fiacie robi się to przez skasowanie i ponowną naukę konfiguracji samochodu, w tym skrzyni biegów.

Nie mam bladego pojęcia jak wygląda oprogramowanie Forda.

Zacząłbym od podmiany ECU silnika, jeśli to nie pomoże to w dalszej kolejności są kolejne hosty sieci CAN, body komputer, zegary itd, ale...

...nie chce mi się wierzyć, że nie da się zwyczajnie nauczyć samochodu, że zmieniła się konfiguracja, w Fiacie(na 100% jeśli chodzi o Stilo, na naszych kącikach możesz sobie poczytać jak ludzie zmieniali róże klocki) w praktyce można sobie składać cały samochód z praktycznie dowolnych klocków, byle po zmianach porobić nowe adaptacje i zosiować proxy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Na warszawskim podawalem niedawno namiary na eletryka/elektronika od forda.

Zadzwon do gościa to chłopak kttóry wiele lat pracuje w ASO i ma kompa fordowskiego i rózne cuda "uruchamiał" i dokładal kolegom. Jesli się to da przeprogramowac bezwiększych ingerencji to bedzie wiedział.

Napisano

Znajomy kupił tak przerobionego Focusa C-maxa z tym silnikiem właśnie.

Zorientował się po ok. 2 latach przez przypadek zlosnik.gif

Okazało się, że źle były zaizolowane jakieś kostki i kabelki i zaczęły się jaja z elektroniką,

ale już wszystko OK.

Tam są też jakieś dodatkowe chłodnice od tej skrzyni i trzeba odpowiednio pozaślepiać itd.

Napisano
  • Autor

> Na warszawskim podawalem niedawno namiary na eletryka/elektronika od forda.

> Zadzwon do gościa to chłopak kttóry wiele lat pracuje w ASO i ma kompa fordowskiego i rózne cuda

> "uruchamiał" i dokładal kolegom. Jesli się to da przeprogramowac bezwiększych ingerencji to

> bedzie wiedział.

Zadzwoniłem do tego gościa- wiązka silnika wraz z kompem do wymiany. Do ogarnięcia ogólnie.

Zna ktoś może jakiś zakład z lubuskiego, zachodniopomorskiego lub wielkopolskiego, który dałby sobie radę z taką przekładką w Fordzie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.