Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen c5 1.8 (EW7J4) wymiana uszczelniaczy zaworów

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie czy da się w tym cudzie wymienić uszczelniacze bez zdejmowania głowicy?

Nie ukrywam, że wolałbym póki co nie pchać się w duże koszta z tym autem - ile taka wymiana może kosztować?

W serwisie od francuzów od razu zaproponowali (bez testów) demontaż głowicy oraz dołu (!) w celu wymiany uszczelniaczy i pierścieni plus obowiązkowo nowy pasek rozrządu

Wiem że to by na 99,9% pomogło (wymiana uszczelniaczy tylko na 90% wink.gif ) ale cena trochę za wysoka

Problemem jest zużycie oleju około 1-1,5l na 1000km 10W40

Napisano

> Witam

> Mam pytanie czy da się w tym cudzie wymienić uszczelniacze bez zdejmowania głowicy?

> Nie ukrywam, że wolałbym póki co nie pchać się w duże koszta z tym autem - ile taka wymiana może

> kosztować?

> W serwisie od francuzów od razu zaproponowali (bez testów) demontaż głowicy oraz dołu (!) w celu

> wymiany uszczelniaczy i pierścieni plus obowiązkowo nowy pasek rozrządu

> Wiem że to by na 99,9% pomogło (wymiana uszczelniaczy tylko na 90% ) ale cena trochę za wysoka

> Problemem jest zużycie oleju około 1-1,5l na 1000km 10W40

Na początek zalałbym olej valvoline max-life 10w40 - w przypadku picasso z tym silnikiem dość znacznie zredukowało to zużycie oleju.

Można wymienić uszczelniacze bez demontażu głowicy - chociaż jest z tym sporo zabawy.

Napisano

Na tak ogromne zużycie nie pomoże wymiana samych uszczelniaczy, więc tanio niestety się nie da.

Moim zdaniem zaproponowali Ci dobre rozwiązanie. Przy takim zużyciu tylko "mały" remont, kombinowanie ze zmianą oleju także nic nie da.

Silniki EW często zużywaja olej od nowości, ale jest to około 0.2 litra/1000km.

Jaki przebieg ?, silnik był przegrzany ?, co mu dolega poza tym ?

Napisano

> Na tak ogromne zużycie nie pomoże wymiana samych uszczelniaczy, więc tanio niestety się nie da.

> Moim zdaniem zaproponowali Ci dobre rozwiązanie. Przy takim zużyciu tylko "mały" remont,

> kombinowanie ze zmianą oleju także nic nie da.

> Silniki EW często zużywaja olej od nowości, ale jest to około 0.2 litra/1000km.

> Jaki przebieg ?, silnik był przegrzany ?, co mu dolega poza tym ?

I tu się możesz zdziwić - kiedyś w silniku XU9 miałem podobne zużycie oleju i pomogła wymiana uszczelniaczy zaworów.

Napisano

Myślę że spokojnie powinno się udać, dojście do świec i zaworów w tym silniku całkiem przyzwoite, roboty na pewno mniej niż przy ściąganiu całej głowicy bo tylko pasek i wałki trzeba zdemontować.

Napisano
  • Autor

> Na tak ogromne zużycie nie pomoże wymiana samych uszczelniaczy, więc tanio niestety się nie da.

Oczywiście, że nie ma pewności czy pomoże, jednak z tego co się orientuję, to jednak w dużej części przypadków wymiana uszczelniaczy pomaga całkowicie zlikwidować nadmierne zużycie oleju. Nie wiem czy w moim przypadku również by to pomogło,chciałbym zaryzykować i zacząć od tego.

> Jaki przebieg ?

167.500 obecnie, auto jest krajowe po 2 właścicielach mam je ledwie od kilku miesięcy

> silnik był przegrzany ?

Tego nie wie nikt, oczywiście też zastanawiałem się nad UPG ale chyba nic na to nie wskazuje, w płynie nie ma rosołu, olej też jest OK, nie stwierdzam objawów przedmuchów.

> co mu dolega poza tym?

Na kompie pokazuje zarejestrowany tylko jeden błąd p0420 niewystarczajacy katalizator (jak najbardziej moim zdaniem możliwe, że to przez branie oleju, ale przyczyn może być więcej).

Po "skasowaniu błędu" pojawia się on ponownie zazwyczaj w drugim lub trzecim dniu podczas jazdy, nie od razu ale po powiedzmy 40 minutach jazdy danego dnia.

Po porannym rozruchu specjalnie nie dymi, nie dymi też przy jeździe.

Tzn leciutko dymi na zimnym - zwłaszcza pryz majdrowaniu obrotami 9lekkie przegazówki), ale nie tak dużo jak na takie zużycie.

Po odpaleniu na zimno czy na ciepło na wolnch obrotach praktycznie nie dymi niepokojąco.

Wczoraj podczas stałej jazdy 110-130km/h po około 40 minutach żółta kontrolka silnika zaczęła migać, przestał palić na 1 cylinder, przełaczyłem na benzynę - nadal nie palił na jeden cylinder.

Ale to tak w ogóle jakby zdechł jeden gar całkowicie.

Po zjechaniu z autostrady zgasiłem i za chwilę było wszytsko OK - bez najmniejszej nierówności pracy.

Nie wiem czy akurat to łączyć z olejem.

Wykręciłem świece, były lekko zaolejone na gwintach, każda jednakowo, elektrody wyglądają ładnie i czysto świece są świeże, ale poprzednie też poza zaolejonym gwintem były ok)

Od wczoraj zrobiłem 140 km nic niby złego się nie dzieje.

Temperatura cieczy cały czas ok.

Wentylatory sprawne na każdych biegach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.