Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

o skutery totalnego amatora pytanie

Featured Replies

Napisano

w życiu nie jeździłem żadnym skuterem a jest wielce prawdopodobne, że w najbliższych dniach będzie mi dane wink.gif

czy skutery tak 50cm jak i 125/250 mają automatyczne skrzynie biegów? czy biegi (np Drive) sie jakoś włącza? jak się hamuje takim i sprzętami? w moto mam w nodze hamulec tylny i w prawym ręku przedni - a w skuterach jest tak samo czy może jak w rowerze?

Napisano

> czy skutery tak 50cm jak i 125/250 mają automatyczne skrzynie biegów? czy biegi (np Drive) sie

> jakoś włącza?

Mogą mieć i takie i siakie, ale raczej automat. Odkręcasz manetkę to przyspiesza, odpuszczasz manetkę to zwalnia ok.gif

>jak się hamuje takim i sprzętami? w moto mam w nodze hamulec tylny i w prawym

> ręku przedni - a w skuterach jest tak samo czy może jak w rowerze?

U mnie akurat prawy to przedni hamulec a lewy to tylny 893goodvibes.gif

Napisano

w tych pojemnosciach to automaty , hamulce jak w rowerze

Napisano

> czy biegi (np Drive) sie

> jakoś włącza?

Nie. Dodajesz gazu i rusza. Odpuszczasz, zwalnia. Banał.

(dokładnie to po przekroczeniu jakiś obrotów silnika sprzęgło zaczyna łapać i zaczyna przenosić napęd na tył).

>jak się hamuje takim i sprzętami? w moto mam w nodze hamulec tylny i w prawym

Nogi na skuterze nic nie robią (poza podpieraniem). Hamulce to tak jak w rowerze (tylko odwrotnie). Z prawej jest przedni, z lewej tylny. Optymalnie to hamować zawsze oboma hamulcami (jest inny rozkład masy niż w moto - tył jest bardziej obciążony). I zdecydowanie łatwiej niż w moto zablokować przednie koło.

Napisano

> w życiu nie jeździłem żadnym skuterem a jest wielce prawdopodobne, że w najbliższych dniach będzie

> mi dane

> czy skutery tak 50cm jak i 125/250 mają automatyczne skrzynie biegów?

Nie mają.

Mają przekładnię CVT

> czy biegi (np Drive) sie

> jakoś włącza?

Nic nie robisz.

Sprzęgło jest odśrodkowe - odwijasz manetę - obroty rosną - sprzęt rusza. Żadnego sprzęgła w rozumieniu tradycyjnym, żadnej dźwigni zmiany biegów.

Bieg jest jeden - ciągły :-)

> jak się hamuje takim i sprzętami? w moto mam w nodze hamulec tylny i w prawym

Hamulce opisali Ci niżej.

Dodatkowo - z tego co mi wiadomo hamowanie silnikiem jest mizerne (zwłaszcza w 2T).

Napisano

> Dodatkowo - z tego co mi wiadomo hamowanie silnikiem jest mizerne (zwłaszcza w 2T).

2T z zasady ma slabe hamowanie silnikiem bez wzgledu na rodzaj pojazdu.w 4T hamowanie jest jak najbardziej OK ok.gif

oczywiscie po osiagnieciu obrotow "jalowych" hamowania juz nie ma .

Napisano

stare, bardzo stare skutery (simson) miały manualne skrzynie, obecnie skuter z definicji posiada skrzynię bezstopniową (najczęściej CVT).

Należy także wziąć pod uwagę że mianem "skuter" obecnie w polsce określa się także klasyczne motorowery... co niestety jest błędne. Obecnie jakieś 30% pojazdów <50ccm ma CVT (i to są skutery), reszta ma manualną skrzynię.

Napisano

> hamulce jak w rowerze

W rowerze przedni hamulec jest z lewej strony, tylne z prawej. Zatem w motocyklach i SKUTERACH jest dokładnie odwrotnie.

Dodam od siebie, że jak ktoś wsiada pierwszy raz na skuter powinien pamiętać, że do uruchomienia silnika konieczne jest wciśnięcie jednej z klamek hamulca i ew. złożeniu podstawki bocznej (o ile taka występuje).

Podczas jazdy, zwłaszcza po śliskim, typu deszcz, trzeba wiedzieć, że układy przeniesienia napędu skuterów mają dość dużą bezwładność i na przykład dość szybki dojazd do mokrego zakrętu może się skończyć uślizgiem tylnego koła. Warto kawałek wcześniej ciut odpuścić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.