Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mulasta astra

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem od jakiegoś czasu zauważyłem, że moja astra stała się strasznie mułowata. Praktycznie nie czuć przyśpieszania. Ponadto pojawił ostatnio błąd P0400 wadliwe działanie układu krytycznego (zob procedurę sprawdzenia - opis kodu usterki) (05) nie występuje. Kontrolka pojawia się nagle gdy spadną obroty (sporadycznie) wtedy auto ma zupełnego muła po chwili gaśnie i auto pracuje normalnie. Co sprawdzić i co może być ewentualnie przyczyną. Prosze o sugestie

pozdrawiam

Napisano

> coś możesz szerzej napisać

Zdemontować zawór recyrkulacji spalin (EGR) i wyczyścić.

Najlepiej by było jakbyś wyczyścił też kolektor ssący z całego syfu.

Napisano
  • Autor

> Zdemontować zawór recyrkulacji spalin (EGR) i wyczyścić.

> Najlepiej by było jakbyś wyczyścił też kolektor ssący z całego syfu.

Gdzieś znajdę manual jak wykonać te czynności icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ale czy w silniku X17DDTL wygląda procedura tak samo

Z ciekawości sie podepnę, może też bym profilaktycznie w swojej Astrze go wyczyścił icon_rolleyes.gif

Napisano

W 1.7 zawór jest sterowany pneumatycznie. Demontaż polega na wyciągnięciu zawleczki pod zaworem, która mocuje go do kolektora i wyjęciu zaworu. Dalej już tak samo - czyszczenie samego zaworu i rury doprowadzającej spaliny i złożenie z powrotem.

Napisano
  • Autor

dzięki zawór wyczyściłem. Mam pytanie po naciśnięciu grzybka wypłynął z niego przez rurke od podciśnienia czarny olej powinno tak być. Trochę go tam było I czy w tym silniku faktycznie nie czuć wyraźnie momentu w którym zaczyna ciągnąć turbina ? U mnie dodając gazu nie czuć wyraźnego przyśpieszenia auta powiedzmy od 2000 obr Ewentualnie doradźcie co zrobić/sprawdzić. I jeszcze jedna sprawa nie mogę odkręcić korka oleju, od zewnątrz już kiedyś nie dało się go odkręcić ale ostatnio otwór kwadratowy wewnątrz korka zmienił sie w owal. Poradźcie jak go odkręcić.

Pozdrawiam

Napisano

>I czy w tym silniku faktycznie nie czuć wyraźnie momentu w którym zaczyna ciągnąć turbina ?

U mnie cos czuć ale szału nie ma icon_rolleyes.gif

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

> U mnie cos czuć ale szału nie ma

Zauważyłem że kontrolka pojawią się tylko podczas deszczu. I po przekroczeniu 2500 obrotów znika. Wina egra czy elektryki ? hmm.gif

Napisano

> Zauważyłem że kontrolka pojawią się tylko podczas deszczu. I po przekroczeniu 2500 obrotów znika.

> Wina egra czy elektryki ?

Dopóki nie sprawdzisz, to się nie dowiesz. Nikt w ciemno nie powie co może być przyczyną powstawania błędu. W Astrze G z tym silnikiem można już co nieco podejrzeć diagnoskopem, więc diagnostyka układu sterowania silnikiem może Cię naprowadzić na jakiś trop.

Należało by sprawdzić następnie przewody podciśnieniowe, może wartości samego podciśnienia, szczelność membrany zaworu EGR, na koniec ew. zmierzyć ciśnienie doładowania turbosprężarki itd itd. To są podstawowe czynności, jakie się wykonuje przy tego typu usterkach.

PS. Do zaworu EGR dochodzi cienki wężyk podciśnieniowy. Drugi koniec tego wężyka jest podłączony do elektrozaworu, który steruje wartością podciśnienia w wężyku. Sprawdź osadzenie wtyczki elektrycznej dochodzącej do tego elektrozaworu, wypnij ją, zastosuj preparat do styków elektrycznych. Obejrzyj, czy przewody nie posiadają widocznych uszkodzeń.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.