Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C-Max

Featured Replies

Napisano

Witam, przymierzam się do tego autka co możecie powiedzieć na temat tego C max Może ktoś jest w stanie spr vin. Z góry dzięki.

Napisano

nie sprawdzisz VIN w fordach - nie ma centralnej bazy danych.

TO że powypadkowy to raczej pewne - czujnik lakieru w dłoń i mierz smile.gif

Napisano
  • Autor

a jaka jest fabryczna grubość lakieru ? Cena wydaje się być atrakcyjna

Napisano

> a jaka jest fabryczna grubość lakieru ? Cena wydaje się być atrakcyjna

dobre auto z zachodu kosztuje więcej niż dobre auto krajowe - wiec żeby się handlarzowi opłaciło to sprowadzają najczęściej albo coś z ogromnymi przebiegami, albo z recycling centre auta po kasacji wink.gif

Fabryczna grubośc lakieru musi być na pewno poniżej 200. Fordy są malowane tak między 120-170.

99% aut na rynku to odpicowane trupy, więc po prostu ubzroj się w cierpliwość przy zakupie i zabierz kogoś kto się nie będzie napalał i na chłodno oceni co auto jest warte.

Napisano

> Witam, przymierzam się do tego autka co możecie powiedzieć na temat tego C max Może ktoś jest w

> stanie spr vin. Z góry dzięki.

podstawowe dane znajdziesz tu : https://www.etis.ford.com/

przeględy i przebieg możesz sprawdzić tylko w aso w którym był robiony

jak na diesla to przebieg powinien mieć min 200 tys. z rynku francuskiego.

Mondeo kupiłem jako 2-latka, z rynku francuskiego z przebiegiem 127 tys.km

Napisano

Maska i zderzak jakby inny odcień miały, ale to może światło tak pada. Trzeba pomierzyć lakier.

Niby ma ESP a nie widać guzika do wyłączania? U mnie jest.

Czujniki parkowania ma na tyle w zderzaku - a guzik od awaryjnych normalny - chyba powinien być dzielony (część guzika to awaryjne a cześć to cośtam od czujki cofania?).

Napisano
  • Autor

Dzięki za odp, a jak z trwałością tego silnika ma to filtr cząstek stałych ?

Napisano

> Dzięki za odp, a jak z trwałością tego silnika ma to filtr cząstek stałych ?

1.8 tdci nie ma dpf/fap/jak-zwał-tak-zwał.

szwagier dojechał takim (tylko w focus1) do 300tys (tyle było na szafie) i 3 wtryski padły (regeneracja coś ok 1500zł).

to bazuje na motorze, który ma swoje korzenie jeszcze we fordzie... sierra (lata 80te?).

dorzucili turbo, common raila siemensa o i jest motorek.

nie mam porównania do 1.6/2.0 (te pochodzą od psa), ale ponoć kultura pracy tego 1.8 jest niska.

dzięki temu, że to stara konstrukcja, jest dlatego dopracowana i mało awaryjna. a jeśli już to tańsza w naprawie niż te nowsze.

posiada 8 zaworków - regulacja płytkowa (te od psa - automatyczna regulacja 16v).

budzi się do życia dopiero od jakiś 2000 obrotów (może nieco mniej). mam wrażenie, że ten samochód jedzie dopiero od 3ciego biegu. co ciekawe po włączeniu klimy jest żwawszy (bez sensu, ale tak mi się wydaje). Ogólnie but jest, ale w sumie po przesiadce z punto 1.2 na lpg to chyba wszystko będzie miało tego buta.

więcej oleju wchodzi niż do silników psa, więcej płynu chłodzącego także.

co jeszcze chcesz wiedzieć?

mam toto prawie 3 lata, w tym czasie wymieniłem:

- łożysko koła przód (460zł z robotą)

- rura intercoolera (200zł, robota własna)

- rurka od chłodnicy, kapała se woda (120zł, robota własna)

- amorki z tyłu (400zł, robota własna)

- klocki przód (ceny nie pamiętam, robota we własnym zakresie)

- w najbliższym czasie wymieniam własnymi siłami wszystkie tarcze na nowe (620zł tarcze + klocki na tył 100zł)

- filtrów powietrza, paliwa nie liczę (do zrobienia w domu), filter pyłkowy lepiej komuś lecić - dostęp przelichy

- olej ford formula f 5w30 - bańka 5 litro akurat na wymianę. Nie bierze, więc na dolewki nie trzeba.

- w zimie przy -17 rano nie pojechałem. nie odpalił. podejrzewam świece żarowe, bo rozrusznik kręcił tylko nie chciał zaskoczyć.

na przeglądy (coś więcej niż zmienić olej) nie jeżdżę nigdzie (ani aso, ani pan heniek) - nie wiem, może źle robię, może kiedyś pojadę.

spalanie masz tutaj:

http://www.motostat.pl/member/vehicles/stats/id/14260

Napisano

Jest sztuczka z grubością lakieru - wymienia się cały detal np. drzwi. Spece zakładają od innego w tym samym kolorze i takiego składaka całego polerują. Grubość jest wtedy ok. Trzeba popatrzeć bez emocji - pozaglądać pod uszczelki itp...

> nie sprawdzisz VIN w fordach - nie ma centralnej bazy danych.

> TO że powypadkowy to raczej pewne - czujnik lakieru w dłoń i mierz

Napisano

> Jest sztuczka z grubością lakieru - wymienia się cały detal np. drzwi. Spece zakładają od innego w

> tym samym kolorze i takiego składaka całego polerują. Grubość jest wtedy ok. Trzeba popatrzeć

> bez emocji - pozaglądać pod uszczelki itp...

> > TO że powypadkowy to raczej pewne - czujnik lakieru w dłoń i mierz

jak miał pogięte drzwi i auto dostało nowe drzwi, to nie widzę problemu.

Problem jest jak masz malowany element, który pomalowano najtańszym lakierem który za pol roku zacznie się łuszczyc, albo był wspawywany nowy element, uszkodzony jest od spawania ocynk i za rok ci auto zardzewieje.

Poza tym najcześciej handlarze kombinują jak tu naprawić najtaniej, a nie najlepiej wink.gif więc takie tanie naprawy latwo wyłapać. Najtaniej jest u znajomego lakiernika wszystko szpachlą obtentegować.

Napisano

Tak... 270635636-JUMP2.gif

> jak miał pogięte drzwi i auto dostało nowe drzwi, to nie widzę problemu.

> Problem jest jak masz malowany element, który pomalowano najtańszym lakierem który za pol roku

> zacznie się łuszczyc, albo był wspawywany nowy element, uszkodzony jest od spawania ocynk i za

> rok ci auto zardzewieje.

> Poza tym najcześciej handlarze kombinują jak tu naprawić najtaniej, a nie najlepiej więc takie

> tanie naprawy latwo wyłapać. Najtaniej jest u znajomego lakiernika wszystko szpachlą

> obtentegować.

Napisano

Według mnie coś nie tak jest z listą wyposażeniową - na pewno brakuje mu ESP (ma zaślepkę w miejscu włącznika).

Napisano

> Według mnie coś nie tak jest z listą wyposażeniową - na pewno brakuje mu ESP (ma zaślepkę w miejscu

> włącznika).

pewnie ma wyłączane z menu kompa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.