Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie ,troszke chłodno ....

Featured Replies

Napisano

Witam ,mam pytanko Czy w waszych 1,9 JTD przy zewnętrznej temperaturze -20 ogrzewanie daje rade ?i jest odpowiedni komfort ciepła czy zalatuje troszkę chłodem ?dzisiaj zrobiłem trasę 350 km i nie mogę powiedzieć, że było komfortowo jeśli chodzi o Ciepełko ,regulator temperatury ustawiony na max a pokrętło nawiewu na Auto ,ale też nie zamarzłem ,wskazówka na wskaźniku temperatury dochodzi do połowy skali i ma minimalne wahnięcia w dół.Czy ten typ tak ma czy przyczyny za brak odpowiedniego ciepła szukać w termostacie albo czujniku temperatury ?

Napisano

Jak silnik się zagrzeje jak trzeba i nie dam nawiewu na maxa , tylko powiedzmy na 2 , to leci jak najbardziej ciepłe , wczoraj wieczorem było -20 i nie było źle . Ale przy odcinkach poniżej 10km to nawet szkoda mówić wink.gif

Napisano

W tych mrozach to mam tak że jak jade 10km to mam w wozie lekko cieplo, wiadomo bo jest wyziębiony, termo wskazuje nawet -10 zeby.GIF, jednak kiedy sunę do Torunia 120km, to od Tucholi 20km odemnie mam juz z 30 stopni w autko i można na gaciach jecheć smile.gif wieć mój grzeje nieźle tylko musi zdziebko bryknąć, zreszta jak kazdy wozik. tongue.gif

Napisano

Ja nie wiem czy mam nagrzewnicę przytkaną ale wydaje mi sie że powiniel lecieć wrzątek jak się silnik nagrzeje a u mnie zawsze letni z tendencją do ciepłego:-((

Napisano
  • Autor

> Jak silnik się zagrzeje jak trzeba i nie dam nawiewu na maxa , tylko

> powiedzmy na 2 , to leci jak najbardziej ciepłe , wczoraj

> wieczorem było -20 i nie było źle . Ale przy odcinkach poniżej

> 10km to nawet szkoda mówić

Czyli u mnie coś szfankuje ,albo termostat albo czujnik,Jak najprościej zdiagnozować ?

Napisano

> Czyli u mnie coś szfankuje ,albo termostat albo czujnik,Jak

> najprościej zdiagnozować ?

Jeśli po przy tych temperaturach po kilkunanstu km wskazówka temp. dochodzi do połowy skali a potem po ewentualnym otwarciu dużego obiegu nie spada bardziej niż do 1/3 to jest OK , gdyby spadała bardziej to termostat się przycina . Jeśliby w ogóle nie osiągnął prawidłowej temp. pracy to na pewno termostat niedomyka . Możesz to też sprawdzić na podstawie temperatury gumowych rur przy chłodnicy od małego i dużego obiegu .

Ale z tego co opisujesz to termostat masz OK .

Napisano

> Witam ,mam pytanko Czy w waszych 1,9 JTD przy zewnętrznej

> temperaturze -20 ogrzewanie daje rade ?i jest odpowiedni komfort

> ciepła czy zalatuje troszkę chłodem ?dzisiaj zrobiłem trasę 350

> km i nie mogę powiedzieć, że było komfortowo jeśli chodzi o

> Ciepełko ,regulator temperatury ustawiony na max a pokrętło

> nawiewu na Auto ,ale też nie zamarzłem ,wskazówka na wskaźniku

> temperatury dochodzi do połowy skali i ma minimalne wahnięcia w

> dół.Czy ten typ tak ma czy przyczyny za brak odpowiedniego

> ciepła szukać w termostacie albo czujniku temperatury ?

W sumie wczoraj miałem podobne odczucie jadąc w trasie do Gdańska tak 100-130 przy zewnętrznej pokazywanej przez komputer -17 C w samochodzie nie było wcale za ciepło przy ustawieniu temp. na maksymalnie gorąco. I moje pytanko czy diesle tak mają, że ogrzewanie jest mniej wydajne. Jak jeździłem benzynami to można było zrobić saunę w aucie.

Napisano

> W sumie wczoraj miałem podobne odczucie jadąc w trasie do Gdańska tak

> 100-130 przy zewnętrznej pokazywanej przez komputer -17 C w

> samochodzie nie było wcale za ciepło

No niestety , przy większej prędkości jazdy oraz nawiewie i temp. ustawionej na max. nie ma co liczyć na gorące powietrze z nawiewu , widać nagrzewnica nie nadąża z ogrzewaniem tak dużej ilości powietrza , które wymusza nawiew , a silnik szybciej oddaje ciepło niż się nagrzewa i tyle no.gif

Napisano
  • Autor

> No niestety , przy większej prędkości jazdy oraz nawiewie i temp.

> ustawionej na max. nie ma co liczyć na gorące powietrze z

> nawiewu , widać nagrzewnica nie nadąża z ogrzewaniem tak dużej

> ilości powietrza , które wymusza nawiew , a silnik szybciej

> oddaje ciepło niż się nagrzewa i tyle

Czyli moze wszystko jest OK ,a winą sa mrozy,na szczęście nie trwaja wiecznie ,srednie spalanie mam na poziomie 6,5 litra Miasto i odcinki do 30km więdz chyba termostat powinien być ok.Dzięki za odpowiedzi zwłaszcza od dizlowców:-) troszke mnie pocieszyły:-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.