Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Ścina pasek rozrządu

Featured Replies

Napisano

Witam

Wymieniam rozrząd w swojej Asterce i napotkałem na następujący problem. Pasek rozrządu jest przesunięty w kierunku osłony (tej bliżej silnika - wewnętrznej). Inaczej rzecz ujmując, jeżeli ustawimy go mniej więcej na środku wszystkich kół zębatych i napinacza to po kilku obrotach wałem pasek przesuwa się w kierunku osłony i zaczyna o nią trzeć. Stary pasek, który wymontowałem nosił lekkie ślady wytarcia o obudowę na której już dosyć mocno widać, że pasek o nią przyciera. W czym tkwi problem? Koło zębate wału korbowego może takie jaja robić? Ściąga pasek w kierunku osłony? Dodam tylko że owe koło ma lekki luz na klinie, nie siedzi sztywno. Luz nie jest duży ale wyczuwalny.

Liczę na każdą sugestie.

Pozdrawiam

Napisano

Co za silnik??

Nikt z fusów wróżyć nie będzie z prostej przyczyny - nie umie.

PZDR VEN

Napisano

Głupie pytanie zadam:

- napinacz wymieniałeś?

PZDR VEN

Napisano

Może trzeba by było się przyjrzeć kółkom napędowym może już ich czas się kończy. Motorek ile ma już najechane ??

Mimo że chodzi po nich "gumowy" pasek to nieznaczy że się niezużywają.

Napisano

> Może trzeba by było się przyjrzeć kółkom napędowym może już ich czas się kończy.

Koła napędowe? - masz na myśli dolne i górne koło rozrządu??

Jeżeli o nich mowa, to ich zużycie można określić po sprawdzeniu czy czy na środku zębów nie wyrobiła się "rynienka", ostatnio zmieniałem rozrząd i dolne było dość mocno zjechane.

Co do zjeżdżania paska nie mam pojęcia co jeszcze innego może być, oprócz skrzywionego napinacza, bądź jeszcze pompa wody może tutaj cosik mieszać.

PZDR VEN

Napisano

TAK dokładnie miałem na myśli dolne i górne koło rozrządu

Do głowy przychodzi mi jeszcze jedna myśl może przekos łapie na pompie (bo jeżeli była by krzywo osadzona w gnieździe na skutek słabego oczyszczenia gniazda ale na tyle szczelnie żeby nierobić podcieków bądź zbyt mocno dociśnięta) ??

Napisano

>bo jeżeli była by krzywo

> osadzona w gnieździe na skutek słabego oczyszczenia gniazda ale na tyle szczelnie żeby

> nierobić podcieków bądź zbyt mocno dociśnięta) ??

Dokładnie to miałem na myśli, może też nie cieknąć gdyż zapewne został użyty jakiś uszczelniacz (nie mówię, że to źle), który uszczelnił właśnie jakieś niedociągnięcie.

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

Dziękuje za zainteresowanie tematem.

Parę rzeczy jeszcze dopowiem. Napinacz jak i pompę wody dałem nową (skf). Gniazdo pompy wygląda na bardzo zdrowe tzn. nie ma jakiś wżerów ani nic. Był delikatny nalot rdzy który starłem bardzo drobnym papierem ściernym. Pompę wody zamontowałem bez żadnych silikonów itp. Jedynie oring lekko smarem przetarłem żeby się nie zapiekł. Uznałem że dodatkowe uszczelnienie nie jest potrzebne.

Właśnie wracam z garażu i po chłodniejszym spojrzeniu na temat... troszkę się wystraszyłem, bo wydaje mi się że przyczyną moich problemów może być co nie tyle zużyta zębatka wału korbowego a rozklepany rowek(wyżłobienie na klin) na wale. Luz jest taki że zębatka może się troche kosić pod wpływem naciągu paska i te skrzywienie może powodować zsuwanie się paska. Jutro kupię nową zębatkę. Mam nadzieje że to będzie klin na tej zębatce a nie rozklepany rowek na wale korbowym.

Napisano

> Mam nadzieje że to będzie klin na tej zębatce a nie rozklepany rowek na

> wale korbowym.

Ale klin czy rowek służy tylko właściwemu ustawieniu koła względem wału. Resztę trzyma śruba koła pasowego - sprawdź czy jest dobrze dokręcona, bo wymaga ona konkretnej siły (z pamięci: coś koło 70 Nm, może i 90). Może właśnie tam pojawił się lekki luz.

Napisano
  • Autor

Czyli luz na tym klinie nie ma znaczenia? Faktycznie jak dokręcę koło pasowe to już tego luzu nie ma. Kupiłem nowe koło zębate i okazało się że te stare ma dosyć mocno wyjechane ząbki w porównaniu do nowego.

Te zsuwanie paska obserwowałem bez założonego koła pasowego tzn. po założeniu paska robiłem testowo z 2 obroty wałem żeby zobaczyć czy wszystko gra i wtedy ten pasek się przesuwa na kole zębatym wału korbowego. Przykręcę koło pasowe i zobaczę co będzie.

Edit:

Po dokręceniu koła pasowego dalej to samo. Pasek jest dosłownie na skraju koła zębatego wału korbowego. Zrobiłem może z 20 obrotów wałem i widzę że coraz bardziej wędruje w kierunku osłony.

Nowy napinacz, pompa wody, koło zębate wału korbowego.

Panowie co może powodować te ściąganie paska? Może być ten luz na klinie? On po dokręceniu koła pasowego chyba nie ma znaczenia? Koło dokręcone kluczem dynamometrycznym...

Napisano

Luz na kole ma znaczenie. Jeśli występuje, to będzie się niestety powiększał.

Na początek powinieneś sprawdzić, czy koła leżą w jednej płaszczyźnie. Weź kawałek czegoś prostego i przyłóż do czoła najpierw jednego, a potem drugiego koła.

RTEmagicC_4e8c727e22.gif.gif

Jeśli będzie pierwszy przypadek to obracasz oboma wałami z przyłożonym do czoła koła np: kawałkiem gwoździa, albo czujnikiem zegarowym jeśli masz. W ten sposób znajdziesz który wał jest krzywy, albo niedomaga w jakiś inny sposób.

Jeśli drugi przypadek to podkładasz równą podkładkę z dobrze dopasowanym otworem pod mniej wystające koło.

Napisano
  • Autor

Witam

Postanowiłem autko odpalić. Sprawa wygląda tak. Jest lepiej niż na starym pasku. Trochę pomogła wymiana zębatki wału korbowego, stare koło było dosyć wyświechtane. Pasek całe szczęście nie ociera o obudowę, ale znajduje się bliżej silnika na zębatkach(bliżej wewnętrznej obudowy rozrządu). Jest trochę przesunięty. Pojeżdżę trochę i zobaczę co się będzie działo.

Z racji tego że jest to moja pierwsza w życiu wymiana rozrządu mam jeszcze jedno pytanko.

Czy pasek podczas zmiany obrotów np. gwałtowne dodanie gazu albo odjęcie gazu może wpadać w lekkie wibracje/drgania w swoim najdłuższym miejscu bez podparcia tzn. pomiędzy kołem zębatym wału korbowego a rozrządu? Napinacz jest napięty prawidłowo według wskaźnika. Czy jest to normalne?

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.