Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,6 HDI 90kM styl jazdy

Featured Replies

Napisano

Peugeot 207 z 1,6HDi 90KM - to mój pierwszy dieselek, dlatego pomimo, iż nie jestem świeżym kierowcą, proszą o Wasze opinie, co ten silniczek lubi, aby pił mało i długo służył bez sięgania do portfela ... Jakie są optymalne obroty do zmiany biegów, jakie minimalne utrzymywać aby go nie męczyć no i czy także co jakiś czas faktycznie zalecane jest przegonienie pająków z rury wydechowej ??

Napisano

> Peugeot 207 z 1,6HDi 90KM - to mój pierwszy dieselek, dlatego pomimo, iż nie jestem świeżym

> kierowcą, proszą o Wasze opinie, co ten silniczek lubi, aby pił mało i długo służył bez

> sięgania do portfela ... Jakie są optymalne obroty do zmiany biegów, jakie minimalne

> utrzymywać aby go nie męczyć no i czy także co jakiś czas faktycznie zalecane jest

> przegonienie pająków z rury wydechowej ??

sam wyłapiesz co i jak, pamiętaj tylko, że po dłuższej lub intensywnej jeździe nie wyłączać od razu silnika tylko pozostawić przez ok. 1-2 minuty na postoju. Sprawdź charakterystykę momentu - nie przesadzaj z wolnymi obrotami, czyli nie wciskaj gazu do pełna jadąc na 4 biegu 40km/h ale dla ekonomii nie ciągnij na samą górę.

U mnie w dieslu jest tak, że jadąc eko - staram się nie przekraczać 2,2 tys. obr. Minimalne obroty, na których jeżdżę to ok.1300-1400 bez deptania gazu, czyli używam zakresu 1400-2200 dla jazdy ekonomicznej. Przynajmniej raz dziennie lubię posłuchać świstaka więc na pająki nie ma miejsca w dwururce zlosnik.gif Pewnie, że czasami trzeba "dmuchnąć" z rury - nie musi być raz dziennie zlosnik.gif może być rzadziej, powodzenia i szerokości ok.gif

Napisano

Ten silnik zawsze mało pali, jakichkolwiek obrotów nie będziesz trzymał wink.gif W trybie econo jeżdzę pomiędzy 1800 a 2500 - spalanie bardziej zalezy od wcisniecia pedalu gazu, tu przydaje sie obserwacja wskaznika spalania chwilowego. Dla dobra dwumasu staram sie nie schodzic poniżej 1500.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za rady, mój wozik maksymalny moment obrotowy ma od 1750 obrotów i wtedy faktycznie czuć przyrost mocy i równą pracę (bez drżenia), ale przy ok. 1500 obrotach też można sobie "pyrkać", ale czy to nie za mało, autko wtedy drży i mam wrażenie że się męczy (np. na 4-tym biegu po mieście przy ok. 50-60 km/h). Czy poniżej uzyskania momentu obrotowego silnik się "męczy", czy można na prostej drodze, tak sobie pyrkać bez szkody dla silnika ??

Napisano

Czesto pyrkam na 4rce przy 1500 obr, ale utrzymujac stala predkosc, bez gwaltownych przyspieszen. Purysci pewnie napisza, ze nie powinno sie tak robic wink.gif

Napisano

moja religia nie pozwala mi na oszczędną jazdę smile.gif i mi w moim 207sw z 1.6hdi 90km zmieniam biegi przy 2.5-3 tys obrotow... przy wyprzedzaniu jak robię redukcję ciągnę do 4tys do chwili kiedy silnik osiąga pełną moc. później nic się nie dzieje bo powyżej 4tys krzywa przebiegu momentu i mocy drastycznie spada...

w takim stylu przejeździłem od nowości 120tys km i silnik jest w doskonałej kondycji przy zalecanych przeglądach co 20tys km. zero wycieków, nie bierze ani grama oleju.

średnie spalanie mam na poziomie 6.5L/100km

Napisano

Sporo jak na tak małe auto i diesla, ja w większym aucie Dacia MCV 7 osobowa 1.5dci 85KM, miałem średnie 4,5 litra z ponad 50 tys.km. Ale ja stosuję ecojazdę i jeszcze kilka innych trików.

Napisano

próbowałem raz być eco to rekordowo udało się zejść przy moim but.gif do 5.5

stwierdziłem że dla 1L nie będę się tak męczył biglaugh.gif trzeba żyć w zgodzie z samym sąbą hahaha.gif

Napisano

> próbowałem raz być eco to rekordowo udało się zejść przy moim do 5.5

> stwierdziłem że dla 1L nie będę się tak męczył trzeba żyć w zgodzie z samym sąbą

fakt zlosnik.gif chociaż jak się dużo jeździ i tankuje z własnej kieszeni czasami zaboli, inna sprawa, że ten pug chyba wcale nie jest taki lekki i dzisiejsze "małe auta" ważą swoje palacz.gif

Napisano

> fakt chociaż jak się dużo jeździ i tankuje z własnej kieszeni czasami zaboli, inna sprawa, że ten

> pug chyba wcale nie jest taki lekki i dzisiejsze "małe auta" ważą swoje

na baku to ~6-7L czyli ~40zł... nie pije, nie palę więc 40zł za przyjemność wydam na paliwo :D

kombi ma 1280kg

Napisano

> na baku to ~6-7L czyli ~40zł... nie pije, nie palę więc 40zł za przyjemność wydam na paliwo :D

> kombi ma 1280kg

Masz wersje z FAPem czy bez?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.