Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i umyłem silnik z Kaszlaka.

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj, z racji tego, że jestem w pracy i miałem trochę luzu to rozgrzebałem zespół napędowy do mojej drezyny, który pochodzi z poczciwego Fiata 126.

Silnik wraz ze skrzynią biegów był pokryty sporej grubości kożuchem olejowo-smarno-błotnym.

Najpierw oddzieliłem silnik od skrzyni. Po tej operacji okazało się, że komora, w której pracuje koło zamachowe ze sprzęgłem jest również pokryta gruba warstwą wspomnianego brudu. Przepuszczający uszczelniacz wału oraz brak dolnej pokrywy sprzęgła doprowadziły do powstania solidnego kożucha oraz zatarcia totalnego łożyska wyciskowego sprzęgła, po prostu przestało się obracać i tarło o sprężynę centralną docisku. Na szczęście widać było, że niedługo tak te części współpracowały.

Po oddzieleniu skrzyni od silnika, pozbawiłem silnik blaszanych obudów. Następnie odkręciłem misę olejową i pokrywę zaworów i pokrywę napędu mechanizmu rozrządu. Potem zdemontowałem sprzęgło i koło zamachowe.

Tak rozebrany silnik potraktowałem gorącą wodą z myjki wysokociśnieniowej. Częściowo ten stary brud nie chciał schodzić i trzeba było bardzo powoli przesuwać lancę by dokładnie udało się to umyć.

Wnętrze silnika oraz mechanizm rozrządu również został wypłukany. Sporo szlamu się nazbierało.

Potem przyszła kolej na misę oleju, pokrywę zaworów i pokrywę napędu mechanizmu rozrządu.

Gdy silnik już był umyty i wypłukany to został odłożony na pełne słońce celem wyschnięcia.

Następnie zabrałem się za mycie skrzyni biegów. Skrzyni nie rozkręcałem. Tu niestety brud był tak przyklejony, że nie obeszło się bez częściowego skrobania.

Udało się w końcu ją umyć ale widać wciąż miejsca gdzie brud trzyma i chyba dopiero szkiełkowanie by pomogło.

Po wyschnięciu wszystkiego zabrałem się za wymianę uszczelniaczy wału korbowego, potem przyszedł czas na założenie nowych uszczelek pod pokrywy i ich przykręcenie. Przy zakładaniu uszczelek wspomagałem się dodatkowo niewielką warstwą silikonu.

Wstępnie założyłem wszystkie pokrywy i gdy silikon stężał to podokręcałem śruby mocniej.

Potem założyłem nowe łożysko wyciskowe sprzęgła i na tym zakończyłem prace.

Pozostanie mi już tylko pomalowanie blaszanych obudów, założenie nowej pompy paliwa i poskręcanie wszystkiego do kupy.

Silnik oraz skrzynia biegów zostaną zalane nowym w pełni syntetycznym olejem. Kogoś to może dziwić ale zawsze tak robię gdy kupuje jakiś samochód. Wymieniam olej na pełny syntetyczny i wbrew obiegowym opiniom zupełnie nic się z silnikiem nie dzieje.

W nadchodzącym tygodniu drezyna ma być już do odbioru z cynkowni i powolutku zacznę wszystko w końcu składać.

Napisano
  • Autor

> Ile placisz za cynkowanie?

Wstępnie powiedzieli mi, że 2zł za kilogram przywiezionego materiału do ocynkowania. Przywiozłem 320kg.

> PS jak sie sprawa ma z PM 36-2?

Z tego co wiem to na razie jest wygaszona, stoi i czeka na rozwój wydarzeń. Dokładnie to nie wiem. Spróbuję się dowiedzieć coś więcej i uaktualnię tę informację.

Napisano

> Wstępnie powiedzieli mi, że 2zł za kilogram przywiezionego materiału do ocynkowania. Przywiozłem

> 320kg.

musi byc jakos specjalnie przygotowane ? odtluszczone itp czy to juz na miejscu zrobia?

> Z tego co wiem to na razie jest wygaszona, stoi i czeka na rozwój wydarzeń. Dokładnie to nie wiem.

> Spróbuję się dowiedzieć coś więcej i uaktualnię tę informację.

Smigam teraz na budowe do Wolsztyna i codziennie widze OL 49. Cos pieknego widziec w ruchu parowoz smile.gif Bylem wczoraj na dworcu w Poznaniu porobic pare fotek ale okazalo sie ze lokomotywa pojechala na jakis festiwal blusowy i jednynie SM42 byla.... frown.gif

Napisano
  • Autor

> musi byc jakos specjalnie przygotowane ? odtluszczone itp czy to juz na miejscu zrobia?

To chyba zależy od ocynkowni.

Najlepiej zrobić wszystko samemu i przywieźć gotowy element.

Musi być oczyszczone z farby, smarów i innych tłustych rzeczy. Może być zardzewiałe. Każdy profil zamknięty użyty w konstrukcji musi mieć otwory odpływowe i odpowietrzające.

> Smigam teraz na budowe do Wolsztyna i codziennie widze OL 49. Cos pieknego widziec w ruchu parowoz

> Bylem wczoraj na dworcu w Poznaniu porobic pare fotek ale okazalo sie ze lokomotywa pojechala

> na jakis festiwal blusowy i jednynie SM42 byla....

Boję się, że kiedyś na dobre, przez głupotę decydentów kolejowych zajadą tę jedyną działającą i obsługującą planowe pociągi, parowozownię w Europie.

Napisano

> To chyba zależy od ocynkowni.

> Najlepiej zrobić wszystko samemu i przywieźć gotowy element.

> Musi być oczyszczone z farby, smarów i innych tłustych rzeczy. Może być zardzewiałe. Każdy profil

> zamknięty użyty w konstrukcji musi mieć otwory odpływowe i odpowietrzające.

ha jakbym mojego dyrektora słyszał smile.gif tak pracuje na ocynkowni smile.gif fajna masz pasje smile.gif

Napisano
  • Autor

> Czemu nie ma fotek ja się pytam?

A bo przez głupotę zapomniałem aparatu. blush.gif

Napisano
  • Autor

Dzisiaj spróbuję odpalić ten silnik. Wczoraj go poskładałem i zawiesiłem w ramie drezyny.

Za nazbierane punkty na stacji Shell wziąłem 3 litry oleju w pełni syntetycznego Shell 5W40 i dodatkowo do skrzyni biegów też olej Shell syntetyczny, kupiłem też nowe świeczki i filtr powietrza.

Zapodam dzisiaj silniczkowi płyny, podłączymy go do prądu i "krwiobiegu" i zakręcimy rozrusznikiem.

Muszę też podłączyć jakąś żarówkę do czujnika oleju żeby było widać czy smarowanie zaskoczy.

Silnik jest zupełnie suchy. Pomoczyłem olejem panewki i mam nadzieję, że nie będę musiał długo czekać aż żarówka zgaśnie.

Napisano
  • Autor

No i wszystko hula jak się patrzy. Wystarczyło do komory pływakowej wtrysnąć strzykawką benzyny, potem podłączyć wężyki paliwowe i wpuścić je do kanistra. Podłączyłem akumulator i żarówkę do czujnika ciśnienia oleju.

Silnik zagadał po jednym obróceniu wałem, pomimo tego, że silnik wcześniej został zupełnie pozbawiony oleju i wszystkich pokryw oraz był płukany gorącą wodą pod dużym ciśnieniem to lampka ciśnienia oleju zgasła momentalnie. Wszystko pięknie działa.

Jednak stara dobra motoryzacja jest nie do zastąpienia.

Oprócz silnika to zamontowałem jeszcze pedały, pompę hamulcową i dorobione przewody hamulcowe.

Żeby znów nie było marudzenia, że nie ma zdjęć to wstawiam trzy fotki.

img4463f.jpg

img4464.jpg

img4465x.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.