Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujnik parkowania Parktronic błąd C100B - Brzęczyk tylny

Featured Replies

Napisano

Witam szanownych kolegów.

Mam pytanie jak w tytule. Nie działa czujnik oryginalny czujnik parkowania i wyświetla błąd. FES podaje C100B - Brzęczyk tylny

No help available

Powodem tego błedu jest fakt, że ECU nie odebrało sygnału z czujnika. Błąd obecnie jest aktywny. Podejmij stosowne działania by usunąć usterkę. Kontrolka na desce została włączona przez ten błąd.

Czy ten brzęczyk tylny to jest padnięty jeden z 4 czujników w zderzaku czy to jest jakiś sygnalizator akustyczny?

Chociaż nie wiem wogóle gdzie ten sygnalizator się znajduje i gdzie piszczy bo od zakupu jest padnięty.

Spotkaliście się już z takim problemem?

Pozdrawiam

Napisano

Padniety jest czujnik.

Jesli chodzi o brzeczyk to oryginalnid Stilo ma osobny brzeczyk montowany gdzies pod deska w okolicach zegarow.

Napisano

> Jesli chodzi o brzeczyk to oryginalnid Stilo ma osobny brzeczyk montowany gdzies pod deska w

> okolicach zegarow.

Jesteś pewien? miałem ostatnio klienta z fabrycznym parktoronikiem i brzęczyk był gdzieś w bagażniku po prawej stronie, na wysokości półki. Było to stilo 3D.

Napisano

> Jesteś pewien? miałem ostatnio klienta z fabrycznym parktoronikiem i brzęczyk był gdzieś w

> bagażniku po prawej stronie, na wysokości półki. Było to stilo 3D.

A może ktoś wie gdzie dokładnie umiejscowiony jest brzęczyk w multiwagonie i gdzie dokładnie komp parktronika. Wiem, że prawy tył ale pod które otwory się to montuje?

Napisano
  • Autor

> Jesteś pewien? miałem ostatnio klienta z fabrycznym parktoronikiem i brzęczyk był gdzieś w

> bagażniku po prawej stronie, na wysokości półki. Było to stilo 3D.

Centralka praktronika w 5D jest po prawej stronie w bagażniku pod tapicerką. Jednak rozbierałem ja i w niej wogóle nie widać nic typu buzzer co by wydawać mogło dźwięki mad.gif

Natomiast z przodu to nie wiem gdzie szukać? Widziałem w FES jakąś opcje tylko nie pamiętam gdzie test własnie jakiegoś sygnalizatora przód ale nic u mnie się nie odezwało - cisza!

Może ktos podpowie gdzie wydobywa się dźwięk przy parktroniku? z której części auta smile.gif

Natomiast czy to na pewno będzie padnięty jeden czujnik?

Pozdrawiam

Napisano

Brzeczyk jest odrebnym elementem, nie jest w nic wbudowany tylko gdzies mocowany. W Bravo np parktronik uzywa juz brzeczyka wbudowanego w zegary.

Napisano

> Brzeczyk jest odrebnym elementem, nie jest w nic wbudowany tylko gdzies mocowany. W Bravo np

> parktronik uzywa juz brzeczyka wbudowanego w zegary.

W Stilo MW brzęczyk jest pod tapicerka z prawej strony z tyłu, za gaśnicą, przykręcony do plastików mocujących belkę rolety.

Napisano

Też mam problem z czujnikami łącznie z info na desce i piszczeniem po wrzuceniu R. Ktoś miał okazję wymieniać czujnik/czujniki? Trzeba demontować zderzak czy wystarczy kanał.

Pzd

Napisano

> Też mam problem z czujnikami łącznie z info na desce i piszczeniem po wrzuceniu R. Ktoś miał okazję

> wymieniać czujnik/czujniki? Trzeba demontować zderzak czy wystarczy kanał.

Trzeba demontować a kanał jest niepotrzebny. Od dołu są tylko 3 śruby, w nadkolach po 2 i reszta pod lampami tylnymi. Czujniki wymieniałem kolejno. Zepsuty był oczywiście ostatni smile.gif

Napisano
  • Autor

> Też mam problem z czujnikami łącznie z info na desce i piszczeniem po wrzuceniu R

I skąd w końcu wydobywa si e to piszczenie smile.gif bo ja z tyłu tego brzęczyka nie widzę!?

>. Ktoś miał okazję

> wymieniać czujnik/czujniki?

Czy znacie jakieś zamienniki do tych nieszczęsnych czujników aby je dokupić?

>Trzeba demontować zderzak czy wystarczy kanał.

> Pzd

Napisano

> I skąd w końcu wydobywa si e to piszczenie bo ja z tyłu tego brzęczyka nie widzę!?

Brzęczyk jest na wysokości rolety, tuż poniżej szyby, przy prawym tylnym słupku.

> Czy znacie jakieś zamienniki do tych nieszczęsnych czujników aby je dokupić?

Czujniki tylko oryginalne (chyba Bosch) a pasuje cała gama.

Tu jest dobry opis całej procedury poszukiwania i wymiany. Dotyczy co prawda Alfy Romeo ale sposób montażu, częsci i rozmieszczenie są analogiczne do Stilo.

Tu jest opis do Stilo: czujniki cofania MW

=> a tu z forum Alfa Romeo:

Quote:

Do AR159 wg katalogu nie było innych czujników niż te same co do AR156, a tymczasem montowali te same co do Sieny!

numery katalogowe czujników które pasują do AR156, AR159, AR166, AR147, Brera, GT, Spider, Lancia Thesis, Fiat Croma, Multipla, Stilo

przygotowane do malowania:

60802041

156027152

156032058

735393479 aktualny numer

kolor czarny: (AR159, AR166, Lancia Musa, Fiat Idea, Stilo, Multipla, Marea, Palio Weekend, Doblo, Ducato)

46802909

51755060 aktualny numer

Fiat Siena (wg katalogu), Fiat Stilo (z demontażu, oferta na Allegro), AR159 (z demontażu, oferta na Allegro), AR156 - zamontowane!

735388363

Posumowując do nastepujących aut:

AR156, AR159, AR166, AR147, Brera, GT, Spider, Lancia Thesis, Lancia Musa, Fiat Croma, Multipla, Stilo, Idea, Multipla, Marea, Palio Weekend, Doblo, Ducato, Siena

powinny pasować czujniki o numerach:

60802041

156027152

156032058

735393479

46802909

51755060

735388363

Czytaj więcej:

Na allegro są tu: czujnik

i np. tu: czujnik

A ja tez ewentualnie mogę wystawić aukcję bo kupiłem 4 a uszkodzony był tylko jeden.

Napisano

> I skąd w końcu wydobywa si e to piszczenie bo ja z tyłu tego brzęczyka nie widzę!?

Mi się zdaje że po z tyłu po stornie pasażera

> Czy znacie jakieś zamienniki do tych nieszczęsnych czujników aby je dokupić?

> > Pzd

Cholera nie wiedziałem że to gówienko tyle kosztuje. Są jeszcze jakieś zamienniki w normalnych cenach??

Napisano
  • Autor

> Mi się zdaje że po z tyłu po stornie pasażera

> Cholera nie wiedziałem że to gówienko tyle kosztuje. Są jeszcze jakieś zamienniki w normalnych

> cenach??

No ceny konkretne! Zwłaszcza, że nie wiadomo czy to jest to padnięte i ile sztuk confused.gif

A teraz mam pytanko czy w otwory w zderzaku od oryginalnego czujnika parktronika podeszłyby czujniki uniwersalne te z alledrogo? Bo jedynie chyba rozsądnym rozwiązaniem byłoby wyprogramowanie modułu parktronika aby błędów nie sypał, a zamontowanie w zderzak uniwersalnego czujnika za stówe.

Tylko czy w otwory siądzie ?

Napisano

> No ceny konkretne! Zwłaszcza, że nie wiadomo czy to jest to padnięte i ile sztuk

Za pomocą FESa można ustalić, ktory czujnik szwankuje o ile tylko centralka jest sprawna.

> A teraz mam pytanko czy w otwory w zderzaku od oryginalnego czujnika parktronika podeszłyby

> czujniki uniwersalne te z alledrogo? Bo jedynie chyba rozsądnym rozwiązaniem byłoby

> wyprogramowanie modułu parktronika aby błędów nie sypał, a zamontowanie w zderzak

> uniwersalnego czujnika za stówe.

Czujnik oryginalny ma średnicę 28 mm. Do tego dochodzi ramka na czujnik i i ramka-uchwyt zgrzany do zderzaka ale tych wymiarów nie znam.

Napisano
  • Autor

> Za pomocą FESa można ustalić, ktory czujnik szwankuje o ile tylko centralka jest sprawna.

FES poza wywaleniem tego błędu o brzęczyku tylnym nie ma innej możliwości testowania. No chyba że ja czegoś nie widzę oslabiony.gif

> Czujnik oryginalny ma średnicę 28 mm. Do tego dochodzi ramka na czujnik i i ramka-uchwyt zgrzany do

> zderzaka ale tych wymiarów nie znam.

Oj to kiepsko bo z tego co widziałem to te uniwersalne mają średnicę 20 mm frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.