Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poszarpywanie. Rzadko ale jednak...

Featured Replies

Napisano

Jedyne do czego mogę to porównać (z autopsji zlosnik.gif) to samochód z instalacją LPG, któremu kończą się przewody WN.

No ale w dieslu takowych problemów nie ma. niewiem.gif

Zdarza się czasem memu silniku (dla tych co w profile nie patrzą AH-Z17DTH), że sobie szarpnie jakby mu "zapłon wylatał". Dzieje się tak jak czasem rano do pracy wyjeżdżam na pierwszą dłuższą prostą, silnik jeszcze niedogrzany a ja go poproszę o odrobinę wysiłku biglaugh.gif Nie jakieś tam dławienia, krztuszenia tylko jedno, dwa lekkie szarpnięcia (no analogia z LPG jest jedynym co mi do głowy przychodzi).

Jakiś czas temu silnik się zmulił i podejrzewałem, że turbina siada (ma już swój przebieg i prawo) ale po badaniu wyszło, że działa pięknie, łopatki pracują jak trzeba, ładowanie jest prima sort. Wyszło też, że wariuje czujnik temperatury powietrza w dolocie. Pokazywał praktycznie bez przerwy -40 stopni zlosnik.gif Nie dam sobie nic obciąć czy program, którym się pan łączył nie był lekko "be" i czy ten czujnik faktycznie wariuje czy też on tylko go odczytać nie potrafi (wyczytałem ze czujnik w dolocie trochę dziwny sygnał zwraca i nie wszystko go rozumie a sam w opcomie nie bardzo umiem namierzyć gdzie jest ten pomiar) ale lekki wzrost spożycia paliwa i dymienie przy ostrym bucie (nie było tego wcześniej a zaczęło się po "wybuchu" alternatora) sugeruje, że coś na rzeczy może być. Tylko czy to może powodować to szarpanie? Komp jak stwierdzi, że Arktyka to doda więcej paliwa i może faktycznie coś tam zaleje i prychnie.

Czujnik w przepływomierzu zintegrowany i trochę szkoda mi 4 stówki wydać na sprawdzenie czy pomoże zlosnik.gif

Może ktoś mnie naprowadzi, które okienko sprawdzić i jaki wynik powinienem dostać?

Albo zasugeruje coś innego niż przepływomierz zlosnik.gif

Napisano

Na takie objawy diagnoskop to może być za mało. Zwłaszcza op-com, który nie rysuje wykresów. Przydałby się oscyloskop.

Podejrzewać można właściwie wszystko od przepływomierza, przez czujnik ciśnienia paliwa, po cewki wtryskiwaczy.

Napisano
  • Autor

> Na takie objawy diagnoskop to może być za mało. Zwłaszcza op-com, który nie rysuje wykresów.

> Przydałby się oscyloskop.

Takowego to nie mam frown.gif Nikt mi raczej nie pożyczy żebym podłączył na stałe i jeździł bo może kiedyś szarpnie.

> Podejrzewać można właściwie wszystko od przepływomierza, przez czujnik ciśnienia paliwa, po cewki

> wtryskiwaczy.

Reszta zdaje się być ok a przynajmniej żadnych błędów nie mam niewiem.gif

Napisano

Jeżeli to zjawisko wystepuje często i wiesz w jakich warunkach - pożycz/podłacz op-com z zapisem parametrów czujników i wymuś szarpanie silnika.

Wtedy bedziesz wiedział na 100% co jest winowajcą.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli to zjawisko wystepuje często i wiesz w jakich warunkach - pożycz/podłacz op-com z zapisem

> parametrów czujników i wymuś szarpanie silnika.

Często nie ale jak występuje to zawsze w podobnych warunkach. Jeśli się da to zarejestrować op-comem to mogę trochę z laptopem pojeździć. No problem. Tylko gdzie się włącza to zapisywanie parametrów? biglaugh.gif

Napisano

> Żeby to było takie łatwe .

w czym trudność? zapisujesz do pliku i edytujesz w excelu.

Napisano

tego nie pamiętam, gdzie dokładnie trzeba kliknąć. Jeżdziłem z nim ponad roku temu frown.gif

Ale jedna moja uwaga: postaraj się przerwac zapis w chwili wystąpienia zjawiska. Ułatwi Ci to poszukiwanie wadliwego parametru (bedzie pod koniec pliku)

Napisano
  • Autor

> tego nie pamiętam, gdzie dokładnie trzeba kliknąć. Jeżdziłem z nim ponad roku temu

Ale tak chociaż mniej więcej hmm.gif Bo ztcp to się z guzikiem zapisu do pliku w okienkach nie spotkałem. Kolega z AK jak ostatnio przyjechał zbadać EGR to też fotki ekranu robił a jakby mógł zapisać to by pewnie zapisał na dysk. niewiem.gif

> Ale jedna moja uwaga: postaraj się przerwac zapis w chwili wystąpienia zjawiska. Ułatwi Ci to

> poszukiwanie wadliwego parametru (bedzie pod koniec pliku)

No ba... Już siebie widzę jak w ogonku goniącym żeby zdążyć na zielonym na moście puszczam kierownicę i oczy żeby wyłączyć nagrywanie w laptopie na fotelu obok zlosnik.gif Mam nadzieję, że jakiś czas zapisu odczytu z czujników toto rejestruje? Czy przesadzam? zlosnik.gif

Napisano

Nie pamietam ile, ale ok 60 parametrów czujników i "oczekiwań" ECM monitorowanych jest i zrzucanych ok 50 razy na sek...

Sporo, wiec tak wlasnie ułatwiałem sobie znalezienie chwili wystapienia błędu.

Nie mam dostepu do opcoma i jestem na urlopie. Za cholerke nie pamietam jak i gdzie kliknąc:(. Analizowalem w excelu.

Ale na 100% opcom na taką funkcję.

Napisano

> Ale na 100% opcom na taką funkcję.

Bloki pomiarowe - Nagrywanie.

Napisano

> w czym trudność? zapisujesz do pliku i edytujesz w excelu.

Oczywiście w tym trudności nie ma waytogo.gif.

Ale są parametry, których ecu nie monitoruje, a są ważne.

Naturalnie op-com bardzo pomaga, trzeba tylko - jak mówisz - trafić z monitorowaniem w chwilę, kiedy silnik utyka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.