Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuka/puka przy skręcie w prawo

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem wczoraj na parkingu, zrobiłem kilka testowych skrętów i nieregularne stukanie/pukanie/chrupanie wydobywa się tylko przy mocnym skręcaniu w prawo.

Mam wrażenie, że to stuknięcie wyczuwalne jest również podczas postoju, przy kręceniu kierownicą w prawo, tuż przed osiągnięciem maksymalnego skrętu.

Co to może być? Przegub, przekładnia kierownicza czy coś w zawieszeniu?

Jestem umówiony na wymianę tłumika, ale widzę że na nim się nie skończy. A mogłem kupić coś innego. sciana.gifrotfl.gif

Napisano

do sprawdzenia:

lozyska mcpersona

koncowki drazkow kier. - drazki kierownicze - przekladnia

Napisano
  • Autor

> do sprawdzenia:

> lozyska mcpersona

> koncowki drazkow kier. - drazki kierownicze - przekladnia

Sensowne, dobre zamienniki łożysk, końcówek i drążków to?

Ja znam tylko Swag.

Oby to nie była przekładnia, bo po pierwsze to większy wydatek, a po drugie unieruchomienie auta na dłużej.

Urlop mi się zbliża i wolałbym Pandą nie jechać pad.gif.

Napisano

> Oby to nie była przekładnia, bo po pierwsze to większy wydatek,

Jaki masz przebieg? ja sie musze wybrac na diagnoze do ASO. W twoim przypadku jak czytalem na FBK to może być chyba coś innego tańszego znacznie waytogo.gif Ale nie pamiętam (drążki kier+jakieś gumki? chyba ktoś wymienił i pomogło ) dokładnie bo sie skupiałem na "swoich" objawach.

Napisano
  • Autor

> Jaki masz przebieg? ja sie musze wybrac na diagnoze do ASO. W twoim przypadku jak czytalem na FBK

> to może być chyba coś innego tańszego znacznie Ale nie pamiętam (drążki kier+jakieś gumki?

> chyba ktoś wymienił i pomogło ) dokładnie bo sie skupiałem na "swoich" objawach.

118 tys. km.

Napisano

> Sensowne, dobre zamienniki łożysk, końcówek i drążków to?

> Ja znam tylko Swag.

moog, lemforder, no i trw, chociaz ostatnio widzialem laczniki stabilizatora z trw i jakosc juz nie zachwycala

lozyska mcpersona np skf

> Oby to nie była przekładnia, bo po pierwsze to większy wydatek, a po drugie unieruchomienie auta na

> dłużej.

generalnie sprawdz sobie caly zawias z przodu + te w/w elementy o ktorych pisalem

Napisano

Mogą to być łożyska, ale lepiej podjechać do skp i poprosić o diagnoze przedniego zawieszenia, płaciłem chyba 20 Pln za taką cool.gif

Napisano
  • Autor

> Mogą to być łożyska, ale lepiej podjechać do skp i poprosić o diagnoze przedniego zawieszenia,

> płaciłem chyba 20 Pln za taką

Dzięki. Zgłosiłem problem bratu (prowadzi mały warsztat), zamówi wstępnie jakieś części i jak pojadę w piątek na wymianę tłumika to popatrzy co to może być. Jak trzeba będzie to coś domówi i na drugi dzień mu przywiozą.

Napisano

Miałem podobny problem tylko przy skręcaniu w lewo.

Przy ciut większej prędkości i skręci w lewo coś stukało/chrobotało.

Okazało się że to poduszka pod silnikiem.

Napisano

W stilonie takie efekty (dokręcenie w zakręcie kierownicą vel pochylnie mocniejsze auta = głośniejsze chrobotanie) i padnięte łożysko amorka było. W aso oczywiście przez rok wszystko wg nich było cacy...

Dobre łożyska skf,snr,itd...

Napisano
  • Autor

> W stilonie takie efekty (dokręcenie w zakręcie kierownicą vel pochylnie mocniejsze auta =

> głośniejsze chrobotanie) i padnięte łożysko amorka było. W aso oczywiście przez rok wszystko

> wg nich było cacy...

> Dobre łożyska skf,snr,itd...

Na razie ustało. Mechanik popatrzył i stwierdził, że to na pewno nie łożysko amortyzatora ani końcówki drążków.

Znalazł lekki luz w przegubie lewego koła i stwierdził, że przy pewnym niekorzystnym ustawieniu może być jakieś pukanie. Ale ze względu na to, że osłona jest cała, to na razie kazał się wstrzymać z wymianą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.