Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ATR - przepustnica i silnik krokowy

Featured Replies

Napisano

Witam.

Rozebrałem w celu czyszczenia, zauważyłem że do samej przepustnicy jak i do krokowca przykręcanego za przepustnicą do kolektora ssącego doprowadzona jest woda z układu chłodzenia. Połączenie jes szeregowe. Zastanawia mnie czy przy składaniu tego od nowa można by było pominąc to wodne ogrzewanie w/w elementów bez wygenerowania błedów w ECU?

Wiem że w oplach ogrzewanie przepustnicy śmiało można pominąć.

PS po co w ogóle to jest montowane?

Napisano

> Witam.

> Rozebrałem w celu czyszczenia, zauważyłem że do samej przepustnicy jak i do krokowca przykręcanego

> za przepustnicą do kolektora ssącego doprowadzona jest woda z układu chłodzenia. Połączenie

> jes szeregowe. Zastanawia mnie czy przy składaniu tego od nowa można by było pominąc to wodne

> ogrzewanie w/w elementów bez wygenerowania błedów w ECU?

W moim franku K24/K20 odlaczylem. Bezproblemowo.

> PS po co w ogóle to jest montowane?

Podgrzewa przepustnice i kolektor w mrozne dni. Szybsze nagrzewanie silnika, bardziej eko itp.

Napisano

> Witam.

> Rozebrałem w celu czyszczenia, zauważyłem że do samej przepustnicy jak i do krokowca przykręcanego

> za przepustnicą do kolektora ssącego doprowadzona jest woda z układu chłodzenia. Połączenie

> jes szeregowe. Zastanawia mnie czy przy składaniu tego od nowa można by było pominąc to wodne

> ogrzewanie w/w elementów bez wygenerowania błedów w ECU?

> Wiem że w oplach ogrzewanie przepustnicy śmiało można pominąć.

> PS po co w ogóle to jest montowane?

W B-serii (przypuszczam ze w H-serii jest podobnie) ogrzewanie jest potrzebne do poprawnego dzialania ssania przy zimnym rozruchu. Po odlaczeniu ogrzewania mozesz miec sytuacje ze auto bedzie przelane i nie bedzie trzymalo wolnych obrotow do czasu osiagniecia temperatury roboczej silnika. W codziennej eksploatacji jest to mocno upierdliwe i co do zasady nie polecam. Moze miec sens jedynie przy okazji wymiany przepustnicy na wieksza aftermarket'owa np. Skunk2 Pro ktora nie ma tego podgrzewania w standardzie - tu przynajmniej masz upside w postaci bajecznej reakcji na gaz. Ponizej cos w tym temacie z forum Skunk2:

-----------------------------------------------------------------------------

QUESTION

------------------------------------------------------

Since changing out to the 70mm Skunk2 throttle body for my 1998 Integra Type R. I have done the normal idle and mixture adjustments but the car will not idle properly when cold- way to low. Why?

ANSWER

------------------------------------------------------

Thank you for contacting us at Skunk2. What you are experiencing is normal for our racing throttle bodies due to the elimination of the factory coolant lines going through the stock throttle body. You just have to let the engine warm up for a little longer. Our throttle bodies are designed as race use only as advertised in our catalog. We use them on our time attack race cars and Realtime Racing uses the same one on their drift car. It is normal- just a trade off for a performance part.

-----------------------------------------------------------------------------

Napisano

nie pamietam jak to jest w ATR ale w Prelude (H22A 1/2/4/5/8) jest osobno tzw. FITV (na przepustnicy) a osobno na kolektorze ssacym nastawnik biegu jalowego (blednie nazywany krokowcem). Oba sa podgrzewane, o ile w przypadku FITV sprawa jest bezdyskusyjna (otwiera dodatkowy przelot zaleznie od temperatury plynu, po to wlasnie jest FITV) to za nic nie moge pojac po co podgrzewac nastawnik biegu jalowego, ktory sie zreszta i tak nagrzewa od kolektora ssacego i silnika ktore sa blisko

Napisano
  • Autor

> nie pamietam jak to jest w ATR ale w Prelude (H22A 1/2/4/5/8) jest osobno tzw. FITV (na

> przepustnicy) a osobno na kolektorze ssacym nastawnik biegu jalowego (blednie nazywany

> krokowcem). Oba sa podgrzewane, o ile w przypadku FITV sprawa jest bezdyskusyjna (otwiera

> dodatkowy przelot zaleznie od temperatury plynu, po to wlasnie jest FITV) to za nic nie moge

> pojac po co podgrzewac nastawnik biegu jalowego, ktory sie zreszta i tak nagrzewa od kolektora

> ssacego i silnika ktore sa blisko

Ja mam silnik H22A własnie z Preludy. Na samej przepustnicy mam dwa czujniki, jeden to czujnik połozenia przepustnicy, drugi to mapsensor. Nic innego nie zlokalizowałem. Ten nastawnik biegu jałowego faktycznie jest zaraz za przepustnicą dokręcony do kolektora ssącego. Rozebrałem to wszystko bo mam problem z rozruchem, jak silnik jest zimny nie potrafił utrzymać wolnych obrotów. Czasem pojawiał się chek z informacją o wypadajacych zapłonach na cylindrze 1 i 3. Ale to nie zawsze występowało. Jeśli na zimnym silniku po odpaleniu silnik mi zgaśnie, cięzko do odpalić bo go przelewa. Nie ukrywam że wszystko było z deczka zasyfione. Teraz muszę sie zabrac by to poskładać i zastanawiam się czy warto te badziewne rurki podłączać, oraz czy operacja czyszczenia zlikwiduje problem.

Napisano
  • Autor

> W B-serii (przypuszczam ze w H-serii jest podobnie) ogrzewanie jest potrzebne do poprawnego

> dzialania ssania przy zimnym rozruchu. Po odlaczeniu ogrzewania mozesz miec sytuacje ze auto

> bedzie przelane i nie bedzie trzymalo wolnych obrotow do czasu osiagniecia temperatury

> roboczej silnika.

No ale ogrzewanie działa dopiero jak sie silnik rozgrzeje, wiec nie bardzo rozumiem ten tok myślenia, poza tym informacje o temperaturze silnika a co za tym idzie o konieczności podlania paliwem ECU bierze z czujnika temperatury z bloku silnika. W przepustnicy ani w krokowcu nie ma żadego czujnika mierzącego temperature.

> W codziennej eksploatacji jest to mocno upierdliwe i co do zasady nie

> polecam. Moze miec sens jedynie przy okazji wymiany przepustnicy na wieksza aftermarket'owa

> np. Skunk2 Pro ktora nie ma tego podgrzewania w standardzie - tu przynajmniej masz upside w

> postaci bajecznej reakcji na gaz. Ponizej cos w tym temacie z forum Skunk2:

> -----------------------------------------------------------------------------

> QUESTION

> ------------------------------------------------------

> Since changing out to the 70mm Skunk2 throttle body for my 1998 Integra Type R. I have done the

> normal idle and mixture adjustments but the car will not idle properly when cold- way to low.

> Why?

> ANSWER

> ------------------------------------------------------

> Thank you for contacting us at Skunk2. What you are experiencing is normal for our racing throttle

> bodies due to the elimination of the factory coolant lines going through the stock throttle

> body. You just have to let the engine warm up for a little longer. Our throttle bodies are

> designed as race use only as advertised in our catalog. We use them on our time attack race

> cars and Realtime Racing uses the same one on their drift car. It is normal- just a trade off

> for a performance part.

> -----------------------------------------------------------------------------

Napisano

> Ja mam silnik H22A własnie z Preludy. Na samej przepustnicy mam dwa czujniki, jeden to czujnik

> połozenia prze

A cewke/ki podmieniales??

Napisano
  • Autor

> A cewke/ki podmieniales??

Nie, bo kuleje jedynie na zimnym a wypadanie zapłonów pojawia się sporadycznie.

Ale to jest następny punkt programu.

Napisano

> No ale ogrzewanie działa dopiero jak sie silnik rozgrzeje, wiec nie bardzo rozumiem ten tok

> myślenia, poza tym informacje o temperaturze silnika a co za tym idzie o konieczności podlania

> paliwem ECU bierze z czujnika temperatury z bloku silnika. W przepustnicy ani w krokowcu nie

> ma żadego czujnika mierzącego temperature.

> > -----------------------------------------------------------------------------

Temat rozeznawalem dosc dawno i obecnie nie bardzo pamietam ani nie bardzo obchodza mnie juz szczegoly. Byc moze w ponizszym watku znajdziesz jakies przydatne infromacje: http://passwordjdm.pl/viewtopic.php?p=160141&highlight=#160141

Napisano

> Ja mam silnik H22A własnie z Preludy.

tak troche zdurnialem - ATR z silnikiem z Preludy (z reguly chlopaki montuja odwrotnie zlosnik.gif). z jakim kolektorem ssacym i na jakim kompie to chodzi? To moze byc klucz do rozwiazania problemu.

Jesli masz kolektor z ATR z nastawnikiem ATR to musisz miec tez kompa od ATR a jak to jest zgrane z H22A to juz wie pewnie tylko Romi.

Mozesz tez miec kolektor ATR z nastawnikiem Prelude zamontowanym na adapterze i ktoryms z kompow civicowych (+ przejsciowka wiazki na OBD1) ktore mozna stroic np. Cromem. W takim przypadku klopoty z wolnymi obrotami sa niemal gwarantowane zeby nie wiem jak to stroic poniewaz nastawnik OBD1 ma maly zakres dzialania a w kolektorze ATR nie ma FITV ani miejsca na niego wiec na zimno silnik sie zalewa. W takim przypadku mozna zastosowac np. dodatkowe obejscie przepustnicy sterowane elektrozaworkiem z kabiny. Partyzantka ale dziala.

to czy podgrzewanie podlaczac czy nie jest juz drobnym malo waznym pytaniem

Napisano
  • Autor

> tak troche zdurnialem - ATR z silnikiem z Preludy (z reguly chlopaki montuja odwrotnie ). z jakim

> kolektorem ssacym i na jakim kompie to chodzi? To moze byc klucz do rozwiazania problemu.

Kolektor z preli. Silnik mocno dłubnięty, wałki skunk2, tytan sprężynki i talezyki, tłoki i korby od preli type s, Gt głowicy itd, a chodzi na razie na ECU od ATR a. Ale nie w tym problem, silnik od zbudowania ma nalatane 10kkm. Problemy z rozruchem ma od jakiś 2 miesięcy. Wcześniej tego nie było i palił ładnie. A teraz to równia pochyła, jest coraz gorzej.

Martwią mnie te wypadajace zapłony, wydaje mi sie że to musi być coś z zapłonem bo przepustnice i krokowca wyczyściłem i założyłem, jest trochę lepiej ale nadal trzęsie na zimnym, a jak wyłacze silnik to potem przy rozruchu go zalewa i trzeba chechłać zdrowo by odpalił.

> Jesli masz kolektor z ATR z nastawnikiem ATR to musisz miec tez kompa od ATR a jak to jest zgrane z

> H22A to juz wie pewnie tylko Romi.

> Mozesz tez miec kolektor ATR z nastawnikiem Prelude zamontowanym na adapterze i ktoryms z kompow

> civicowych (+ przejsciowka wiazki na OBD1) ktore mozna stroic np. Cromem. W takim przypadku

> klopoty z wolnymi obrotami sa niemal gwarantowane zeby nie wiem jak to stroic poniewaz

> nastawnik OBD1 ma maly zakres dzialania a w kolektorze ATR nie ma FITV ani miejsca na niego

> wiec na zimno silnik sie zalewa. W takim przypadku mozna zastosowac np. dodatkowe obejscie

> przepustnicy sterowane elektrozaworkiem z kabiny. Partyzantka ale dziala.

> to czy podgrzewanie podlaczac czy nie jest juz drobnym malo waznym pytaniem

Napisano

> Kolektor z preli. Silnik mocno dłubnięty, wałki skunk2, tytan sprężynki i talezyki, tłoki i korby

> od preli type s, Gt głowicy itd, a chodzi na razie na ECU od ATR a. Ale nie w tym problem,

> silnik od zbudowania ma nalatane 10kkm. Problemy z rozruchem ma od jakiś 2 miesięcy. Wcześniej

> tego nie było i palił ładnie. A teraz to równia pochyła, jest coraz gorzej.

zastanawiam sie jak to moglo poprawnie dzialac. Generalnie zakres stabilnosci dzialania takiego zestawu jest moim zdaniem znacznie wezszy niz seryjnego.

> Martwią mnie te wypadajace zapłony, wydaje mi sie że to musi być coś z zapłonem bo przepustnice i

> krokowca wyczyściłem i założyłem, jest trochę lepiej ale nadal trzęsie na zimnym, a jak

> wyłacze silnik to potem przy rozruchu go zalewa i trzeba chechłać zdrowo by odpalił.

> > to czy podgrzewanie podlaczac czy nie jest juz drobnym malo waznym pytaniem

w ukladzie zaplonowym masz swiece, palec, kopulke, przewody, cewke, i modul. w sumie niezbyt drogie elementy (chyba ze znow masz jakis wypasiony aftermarket)

Sam mam podobny problem ktorego nie moge zwalczyc - acz sa postepy - kupuje po kolei poszczegolne czesci i podmieniam.

W twoim przypadku sprawe utrudnia malo seryjny silnik i tak naprawde nie wiadomo czy problem dotyczy ukladu zaplonowego czy np. EGR czy moze warto wyregulowac zawory (jak sa za ciasne niezle jajca moga sie dziac), warto tez sprawdzic TPS i MAP. Co w ogole na temat mowi guru Romi?

Napisano
  • Autor

> zastanawiam sie jak to moglo poprawnie dzialac. Generalnie zakres stabilnosci dzialania takiego

> zestawu jest moim zdaniem znacznie wezszy niz seryjnego.

Własnie i to mnie dziwi, chodziło idealnie, co prawda lekkie koło zamachowe trochę utrudnia ruszanie ale nie było nigdy takich akcji z wypadaniem zapłonu

> w ukladzie zaplonowym masz swiece, palec, kopulke, przewody, cewke, i modul. w sumie niezbyt drogie

> elementy (chyba ze znow masz jakis wypasiony aftermarket)

Na szczęście nie, teraz będę robił podmiankę kopułki i palca, zobacze czy coś pomoze, moze i kable podmienie.

> Sam mam podobny problem ktorego nie moge zwalczyc - acz sa postepy - kupuje po kolei poszczegolne

> czesci i podmieniam.

Pochwal sie z czym walczysz

> W twoim przypadku sprawe utrudnia malo seryjny silnik i tak naprawde nie wiadomo czy problem

> dotyczy ukladu zaplonowego czy np. EGR czy moze warto wyregulowac zawory (jak sa za ciasne

> niezle jajca moga sie dziac), warto tez sprawdzic TPS i MAP.

Zawory sprawdzane, reszta elektroniki wydaje się sprawna

> Co w ogole na temat mowi guru

> Romi?

Podmiankę na dolot od ATR-a, ale IMO to nie ma wpływu na to co się dzieje.

Napisano

> Pochwal sie z czym walczysz

dusi sie lub szarpie ponizej 2500-3000 rpm. Wymienilem juz (pojedynczo) swiece, kable, palec, kopulke, cewke i modul i postep jest ale ciagle nie to co byc powinno. Sprawdzilem tez kompa (byl od AT bo auto mialo AT, przerobilem), MAPsensor, TPS, przepustnica, FITV i IAC wyczyszczone, EGR zaslepiony, zawory wyregulowane.

Podejrzewam jeszcze sonde lambda, filtr paliwa (nie daje sie cholera wymienic po dobroci) i na tym chyba koniec pomyslow.

A silnik to pelna seria H22A5, bardzo ladnie idzie, nawet ma wiecej mocy niz fabryka dala (191 vs 185KM) co w Hondzie jest rzadkoscia

Napisano
  • Autor

> dusi sie lub szarpie ponizej 2500-3000 rpm. Wymienilem juz (pojedynczo) swiece, kable, palec,

> kopulke, cewke i modul i postep jest ale ciagle nie to co byc powinno. Sprawdzilem tez kompa

> (byl od AT bo auto mialo AT, przerobilem), MAPsensor, TPS, przepustnica, FITV i IAC

> wyczyszczone, EGR zaslepiony, zawory wyregulowane.

Może wtryski leją, zawór zwrotny nie działa jak potrzeba.

> Podejrzewam jeszcze sonde lambda, filtr paliwa (nie daje sie cholera wymienic po dobroci) i na tym

> chyba koniec pomyslow.

Ja na poprzednim silniku miałem coś podobnego, szarpał, dławił sie, nie miał siły na niskich obrotach, a jak zaskoczył to szedł jak burza. Padł mi komputer sterujący, podmianka na inny (z jakiegoś dawcy) rozwiązała problem, a przy okazji wymieniali pompe paliwa, aparat zapłonowy, czujnik połozenia wału (trzeba było sie do rozrządu dobrać) szukajac przyczyny. Tak wiec poszukaj może najpierw ECU na podmiane

> A silnik to pelna seria H22A5, bardzo ladnie idzie, nawet ma wiecej mocy niz fabryka dala (191 vs

> 185KM) co w Hondzie jest rzadkoscia

Zależy od hamowni :-)

Napisano

> Może wtryski leją, zawór zwrotny nie działa jak potrzeba.

jaki zawor???!!! chodzi ci o regulator cisnienia paliwa?

cisnienie paliwa wypadaloby tak w ogole zmierzyc ale nie mam czym

> poszukaj może najpierw ECU na podmiane

moze to i pomysl, z tym ze trzeba byloby przeprogramowac immo

> Zależy od hamowni :-)

ta akurat uchodzi za dobra, obciazeniowa Maha

Napisano

Tak poza konkursem zlosnik.gif

Gdzie mozna wlozyc 2,2 185km zeby wyszlo fajne wozidlo.

Cif 6gen coupe albo 3d?? Crx? Czy moze zwykle jajko? no.gif

Napisano

> Tak poza konkursem

> Gdzie mozna wlozyc 2,2 185km zeby wyszlo fajne wozidlo.

> Cif 6gen coupe albo 3d?? Crx? Czy moze zwykle jajko?

a gdzie sobie Pan szanowny zazyczy, do wszystkich z ww. sie da, koszty tez dosc podobne.

Napisano

> a gdzie sobie Pan szanowny zazyczy, do wszystkich z ww. sie da, koszty tez dosc podobne.

Heh

Robil juz ktos crv z 2,2?? zlosnik.gifoink.gif

Dawca juz jest i czeka tylko na biorce hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Heh

> Robil juz ktos crv z 2,2??

> Dawca juz jest i czeka tylko na biorce

Zapytaj Romiego, bankowo tam jeszcze nie wsadzał zlosnik.gif

Napisano

> Zapytaj Romiego, bankowo tam jeszcze nie wsadzał

pewnie nie bo i jaki jest sens pakowania H22 do ciezkiego crv? pytanie bylo o lekkie jajko, crxa i tym podobne - tam H22 dawalby lekki ale juz przeciag

Napisano

> pewnie nie bo i jaki jest sens pakowania H22 do ciezkiego crv? pytanie bylo o lekkie jajko, crxa i

> tym podobne - tam H22 dawalby lekki ale juz przeciag

No to tak jak zwykle, pierwszy wybor zawsze jest najlepszy.

Pozostaje teraz tylko poszukac civica z dobra buda i heja.

Z tym przeciagiem to tez prawda, cos tam bedzie jechalo ale bez suszarki to frown.gif

Napisano

ONYX, jeszcze jedno pytanie. Skoro masz kolektor od Preludy to masz FITV czy nie? jesli masz to po pierwsze mozna go lekko odkrecic co podniesie obroty na zimno a po drugie sprawdz poziom wody w chlodnicy/odpowietrzenie ukladu bo na dzialanie FITV ma to zasadniczy wplyw

Napisano
  • Autor

> ONYX, jeszcze jedno pytanie. Skoro masz kolektor od Preludy to masz FITV czy nie?

Nie mam.

jesli masz to po

> pierwsze mozna go lekko odkrecic co podniesie obroty na zimno a po drugie sprawdz poziom wody

> w chlodnicy/odpowietrzenie ukladu bo na dzialanie FITV ma to zasadniczy wplyw

Poziom wody jest ok, po sobotnioniedzielnych grzebaninach ustaliłem (mam nadzieje sprawce)... wtryskiwacz leje, podmieniłem go miejscami i błedy wywala na innym cylindrze, wiec to chyba to

Napisano
  • Autor

> No to tak jak zwykle, pierwszy wybor zawsze jest najlepszy.

> Pozostaje teraz tylko poszukac civica z dobra buda i heja.

> Z tym przeciagiem to tez prawda, cos tam bedzie jechalo ale bez suszarki to

Romi miał H22 z suszarką w civicu, coś ponad 500KM dmuchało

Napisano

> Romi miał H22 z suszarką w civicu, coś ponad 500KM dmuchało

ale to kosztuje "troche" wiecej niz wstawienie motoru do civica/rexa etc

Napisano
  • Autor

> ale to kosztuje "troche" wiecej niz wstawienie motoru do civica/rexa etc

I to sporo wiecej.

Poza tym należy stwierdzić że goły słupek H22A to wydatek min 5000zł, osprzęt to kolejne 4kilo. A to i tak loteria, bo dostać sprawdzony silnik to graniczy z cudem. Jeśli nie chce się mieć auta z pod znaku tlącej się opony to przydała by sie skrzynia ze szperą, akurat ART miał chyba najfajniejsze przełożenia z tych produkowanych przez H. To znowu 2500zł.

Łapy wzmocnienia i inne pierdoły to znowu $.

Jak sie nie chce mieć na drucie to wydaje mi sie że 15kzł i mówimy to o silniku bez aftermarketowych dodatków crazy.gif

Napisano

> Romi miał H22 z suszarką w civicu, coś ponad 500KM dmuchało

serce.gif

Paln jest na poczatek swapowac n/a i raczej bedzie to cif. Ogladalismy w weekend rexa ale za duzo bylo w nim rudej do wypedzenia.

Jak juz kiedys sie zacznie to wrzuce kilka info.

Pralka 2000r juz jest, 1 wlasciceil od nowosci, 160kkm nalatane, manual, zdrowy silnik. Nawet 4ws dziala.

Na tym forum z linku wyzej kolo ma fajnego ctr ep3 z k24+inne klocki

Ma chyba plan na jakies 450 zlosnik.gif

I zadam gupie pytanie - Kto to jest Romi?

Napisano
  • Autor

> Paln jest na poczatek swapowac n/a i raczej bedzie to cif. Ogladalismy w weekend rexa ale za duzo

> bylo w nim rudej do wypedzenia.

> Jak juz kiedys sie zacznie to wrzuce kilka info.

> Na tym forum z linku wyzej kolo ma fajnego ctr ep3 z k24+inne klocki

> Ma chyba plan na jakies 450

Takim to już się mozna ciąć z plastikiem na 2oo

> I zadam gupie pytanie - Kto to jest Romi?

ROMI

Napisano

> Takim to już się mozna ciąć z plastikiem na 2oo

Projekt jest gruby. Z tego co wlasciciel pisze to ma byc dupowoz na co dzien

> ROMI

Aha to taki glowny magik od H zlosnik.gif

Napisano

> po sobotnioniedzielnych grzebaninach ustaliłem (mam nadzieje sprawce)... wtryskiwacz leje,

jak do tego doszedles?

Napisano
  • Autor

> jak do tego doszedles?

Drogą eliminacji...i do tego błędną...bo po wymianie wtrysków nadal wypada zapłon.

Tym samym skończyły mi sie pomysły na domowe sposoby uzdrowienia sytuacji.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> jak do tego doszedles?

No i w końcu udało mi się z tym uporać.

Trzeba było raz jeszcze ustawić zawory.

Na jednym cylindrze było 15 psi, na dwóch 8, a na ostatnim 3 passed_out.gif

Napisano

> No i w końcu udało mi się z tym uporać.

> Trzeba było raz jeszcze ustawić zawory.

> Na jednym cylindrze było 15 psi, na dwóch 8, a na ostatnim 3

yikes.gif ale dobrze ze udalo sie doprowadzic do szczesliwego konca wink.gif

Jak dlugo jezdziles od poprzedniej regulacji ew. co sie takiego stalo ze luz sie calkiem skasowal?

Napisano
  • Autor

> ale dobrze ze udalo sie doprowadzic do szczesliwego konca

> Jak dlugo jezdziles od poprzedniej regulacji ew. co sie takiego stalo ze luz sie calkiem skasowal?

Ten silnik był budowany od podstaw, zrobiłem na nim 12kkm. zawory miał ustawiane jakieś 10kkm temu. Nie wiem, podobno musiało sie wszystko ułozyć. Grunt że działa!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.