Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wzrost obrotów silnika - wciśnięcie hamulca, pompa, serwo

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Chciałbym się zapytać czy to normalny objaw (jeżdźę tak już dłuższy czas, ale jakoś teraz mnie to zaintrygowało bo w innych autach się z tym nie spotkałem), a mianowicie gdy auto stoi na luzie z odpalonym silnikiem to po wciśnięciu hamulca obroty zwiększają się na chwilkę i opadają. Jeśli ten objaw jest niepożądany to co może być problemem - pompa czy serwo? Dodam iż sprawdzałem czy po podpompowaniu hamulca i odpaleniu silnika pedał leci lekko do dołu czyli serwo raczej jest dobre.

Pozdrawiam

Napisano

Serwo nieszczelne i przepuszcza powietrze do silnika powodując chwilowy wzrost obrotów, zanim ECM tego nie skoryguje. Gdybyś miał LPG II gen. to efekt byłby odwrotny, silnik miałby tendencję do gaśnięcia.

Miałem to samo, niestety, tylko wymiana serwa pomogła - u mnie ten proces postępował tak, że pod koniec podczas hamowania silnik gasł, musiałem podciśnienie od serwa odłaczyć i do terminu wizyty w warsztacie kilka dni jeżdziłem bez wspomagania hamulców...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Ja mam LPG - II gen. mimo że na wielopunkcie. Z gaśnięciem ogólnie nie mam problemu na gazie, jest tylko od czasu do czasu , naprawdę bardzo sporadycznie objaw, iż gdy po nocce odpale auto i przejadę pare km i przełączy się na gaz to auto nie ma mocy i potrafi zgasnąć na dojeździe do krzyzówki, po zgaśnieciu i odpaleniu i ponownym przełączeniu na gaz wszystko jest ok. Byłem u gaziarza i nic nie stwierdził, więc może to własnie te serwo, hmm...

Napisano

> Ja mam LPG - II gen. mimo że na wielopunkcie. Z gaśnięciem ogólnie nie mam problemu na gazie, jest

> tylko od czasu do czasu , naprawdę bardzo sporadycznie objaw, iż gdy po nocce odpale auto i

> przejadę pare km i przełączy się na gaz to auto nie ma mocy i potrafi zgasnąć na dojeździe do

> krzyzówki, po zgaśnieciu i odpaleniu i ponownym przełączeniu na gaz wszystko jest ok. Byłem u

> gaziarza i nic nie stwierdził, więc może to własnie te serwo, hmm...

Raczej to zacinający się krokowiec od LPG. Warto przeglądnąć i przeczyścić.

Napisano

> Serwo nieszczelne i przepuszcza powietrze do silnika powodując chwilowy wzrost obrotów, zanim ECM

> tego nie skoryguje. Gdybyś miał LPG II gen. to efekt byłby odwrotny, silnik miałby tendencję

> do gaśnięcia.

> Miałem to samo, niestety, tylko wymiana serwa pomogła - u mnie ten proces postępował tak, że pod

> koniec podczas hamowania silnik gasł, musiałem podciśnienie od serwa odłaczyć i do terminu

> wizyty w warsztacie kilka dni jeżdziłem bez wspomagania hamulców...

> Pozdr.

Podłączę się do tematu, u mnie wygląda to tak: jak auto stoi na luzie i depne na hamulec ze 2 razy tak wmiare energicznie to silnik sie zadławi, troche nim potrzęsie i po chwili pracuje normalnie. Po odpiepiu podcisnienia od serwa jest ten sam efekt tylko że już nie trzeba wciskać hamulca. Czy w moim wypadku to też bedzie padające (nieszczelne?? ) serwo?? Dodam jeszcze że pedał hamulca jestem w stanie wcisnąć do podłogi a wczesniej było to niemożliwe.

Napisano

> Po odpiepiu podcisnienia od serwa jest ten sam efekt tylko że już nie trzeba wciskać hamulca.

Po odpięciu podciśnienia musisz je zatkać od strony silnika, aby silnik nie łapał tamtędy powietrza!!!

Pozdr.

Napisano

> Po odpięciu podciśnienia musisz je zatkać od strony silnika, aby silnik nie łapał tamtędy

> powietrza!!!

> Pozdr.

tak zgadza, się tylko chciałem mniej więcej opisać jak zachowuje się silnik w momencie kiedy jest podcisnienie na swoim miejscu a ja wciskam hamulec ze 2 razy energicznie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.