Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

adaptacja świateł drogowych jako świateła do jazdy dziennej?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Panowie, proszę o podpowiedź

Są sobie w seacie lampy 2 komorowe (prawa strona to światła świat mijania, lewa to światła drogowe)

18978266964b0989d8302a5.JPG

Ostatnio zauważyłem że dość dużo osób używa świateł drogowych jako świateł do jazdy dziennej. Świecą tak jak by na 1/2 gwizdka

I moje pytanie jest następujące: czy to fabryczne rozwiązanie czy kwestia poprzepinania kilku kabelków czy wystarczy pokopać w oprogramowaniu auta i coś uaktywnić

Ktoś z Was się spotkał z takim rozwiązaniem albo wie coś na ten temat?

Napisano

> dziękuje

> a czy ktoś używa?

> czy taka ingerencja nie powoduje spalenia instalacji elektrycznej

Ale po co??? Ja nie czaje takich zabiegów, jakby nie można było jeździć na mijania zlosnik.gif

Napisano

> Ale po co??? Ja nie czaje takich zabiegów, jakby nie można było jeździć na mijania

nie świeci ci się deska, nie ściemnia radio. ma to sens.

Chociaż ja wolałem sobie w VCDSie ustawic żeby mi halogeny świeciły na 70% mocy (ale to w passacie, nie dam sobie nic uciąć że seat też to łyknie)

Napisano
  • Autor

> Ale po co??? Ja nie czaje takich zabiegów, jakby nie można było jeździć na mijania

hmm.gif

np... jest sobie jakieś tam miasto (np zabrze)

np... jest sobie lato i za oknem jest od 20oC w wzwyż i słońce świeci

np... jest sobie korek w mieście i stoisz jak ten przysłowiowy "c" w korku lub jedziesz w porywach do 40km/h

widzisz tu sens używania świateł?

bo na moje sens jest tak ukryty że go nie dostrzegam niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> nie świeci ci się deska, nie ściemnia radio. ma to sens.

> Chociaż ja wolałem sobie w VCDSie ustawic żeby mi halogeny świeciły na 70% mocy (ale to w passacie,

> nie dam sobie nic uciąć że seat też to łyknie)

no właśnie też o tym myślałem (ba... nawet mam karteczkę co gdzie trzeba pogmerać) (TEORETYCZNIE), tylko że

1. nie wiem jak to działa... czy np jak wkładam kluczyk do stacyjki to już się świecą światła (halogeny zaadoptowane na dzienne) czy tylko na odpalonym silniku to działa hmm.gif

2. pytałem o takie coś w serwisie i pan mechanik stwierdził że to nie takie hop siup i generalnie się tego nie da..... (ale to był ASO a w aso seata pracują w 99,9 sami "fachofcy" skromny.gif

3. na forum seata nikt tego nie testował więc też nie wiem czy seat to łyknie niewiem.gif

Napisano

> no właśnie też o tym myślałem (ba... nawet mam karteczkę co gdzie trzeba pogmerać) (TEORETYCZNIE),

> tylko że

> 1. nie wiem jak to działa... czy np jak wkładam kluczyk do stacyjki to już się świecą światła

> (halogeny zaadoptowane na dzienne) czy tylko na odpalonym silniku to działa

wkladasz kluczyk i swiecą.

> 2. pytałem o takie coś w serwisie i pan mechanik stwierdził że to nie takie hop siup i generalnie

> się tego nie da..... (ale to był ASO a w aso seata pracują w 99,9 sami "fachofcy"

no to szukaj po forach

> 3. na forum seata nikt tego nie testował więc też nie wiem czy seat to łyknie

sprawdź na forach bliźniaków - np golfa smile.gif

Napisano

Nie wiem jak inni, ale h7 w światłach mijania zmieniam co 3-4 miesiące. Upierdliwe to strasznie jest.

Pobór prądu - 150W vs. 60W ( w przypadku ledów jeszcze mniej ), ulga dla alternatora, akumulatora, mniejsze spalanie.

Ja założę, ale waham się jeszcze, ten patent czy dobre sprawdzone ledy ( np. philips daylight ).

Napisano

> Nie wiem jak inni, ale h7 w światłach mijania zmieniam co 3-4 miesiące. Upierdliwe to strasznie

> jest.

> Pobór prądu - 150W vs. 60W ( w przypadku ledów jeszcze mniej ), ulga dla alternatora, akumulatora,

> mniejsze spalanie.

> Ja założę, ale waham się jeszcze, ten patent czy dobre sprawdzone ledy ( np. philips daylight ).

Z tym mniejszym spalaniem to bym tak nie szalał, kiedyś oglądałem program motoryzacyjny który obalał większość tych mitów.

Napisano

> Z tym mniejszym spalaniem to bym tak nie szalał, kiedyś oglądałem program motoryzacyjny który

> obalał większość tych mitów.

Mniejsze spalanie wymieniłem na ostatnim miejscu. Jeśli rzeczywiście spali mniej - to ok, ale nie jest to priorytet.

Bardziej odczuwalne będzie wydłużenia życia żarówek, których częsta wymiana jest upierdliwa. Na pewno będzie lżej alternatorowi i akumulatorowi.

Napisano

> Nie wiem jak inni, ale h7 w światłach mijania zmieniam co 3-4 miesiące. Upierdliwe to strasznie

> jest.

> Pobór prądu - 150W vs. 60W ( w przypadku ledów jeszcze mniej ), ulga dla alternatora, akumulatora,

> mniejsze spalanie.

> Ja założę, ale waham się jeszcze, ten patent czy dobre sprawdzone ledy ( np. philips daylight ).

A co na zastosowanie takiego rozwiązania w "zwykłych" lapmach powiedzą na przeglądzie albo misiaki? Bo z tego co popatrzyłem sobie na audi z ori dziennymi to widzę, ze odpowiednio odbłyśnik jest ukształtowany a zamiast żarówki H7 palącej sie na 40% mocy jest inny typ żarówki zastosowany.

Napisano

Czasem ludzie wydadzą 200zł na LEDy, bo żarówki wymienia co pół roku. A żarówki kupuje po 10zł... taki jest dla mnie sens kombinowania z dziennymi. Tylko więcej problemów z upierdliwymi policjantami.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> np... jest sobie jakieś tam miasto (np zabrze)

> np... jest sobie lato i za oknem jest od 20oC w wzwyż i słońce świeci

> np... jest sobie korek w mieście i stoisz jak ten przysłowiowy "c" w korku lub jedziesz w porywach

> do 40km/h

> widzisz tu sens używania świateł?

> bo na moje sens jest tak ukryty że go nie dostrzegam

W taki sam sposób można by zakwestionować większość obowiązujących w PORD przepisów! No bo jaki sen s jechać 90km/h suchą szeroką drogą, bez jakiegokolwiek ruchu? Taki przepis i już. Strach pomyśleć co by się działo gdyby każdy na własną rękę interpretował zasadność przepisów. Po prostu anarchia! czerwona.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.