Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mrugająca kontrolka ciśnienia oleju silnika-jednorazowo

Featured Replies

Napisano

witam. wracają ostatnio do domu stałem na światłach i na wolnych obrotach zaczeła mi mrugać kontrolka cisniania olaju w silniku, gdy przygazowałem kontrolka gasła aż obroty nie spradły-potem znowu mrugała. I na kolejnych swiatłach to samo. Podjechałem do sklepu na zakupy, zgasiłem samochód jak wróciłem i odpaliłem maszyne to już tego problemu nie było. Co to mogło byc?Jednorazowy wybryk wink.gif? Oleju mam cały czas max.

Napisano

Mogło to być kilka przyczyn: zacięty zawór w pompie, uszkodzony czujnik, zbyt mała lepkość (zbyt duża temp.) oleju.

Nie zaszkodzi podłączyć manometr i sprawdzić dla pewności.

Napisano

Witam

Podłącze się. U mnie dodatkowo słychać klekot silnika jakby diesel lub traktor jakiś co kilka minut, oraz brzęczenie po/przy odpaleniu. Najpierw wypluwało olej spod korka wlewu oleju. Podejrzewam pompę frown.gif....?

Napisano

> Podejrzewam pompę ....?

W takich przypadkach należy podłączyć manometr i sprawdzić jakie jest faktyczne ciśnienie oleju. Bez tego praktycznie nic nie wiadomo. Tzn, akurat w Twoim wypadku jest bardzo prawdopodobne, że ciśnienie jest niskie, bo słychać łańcuch rozrządu i popychacze.

Jeśli faktycznie okaże się, że ciśnienie padło to - z racji tego, że wymiana pompy jest pracochłonna i droga - zacząłbym od zdjęcia miski olejowej. Wtedy zyskasz dojście do zaworu regulującego ciśnienie oleju i smoka. Zawór wykręcasz i sprawdzasz, czy np: nie pękła sprężynka, czy nie widać zatarć na tłoczku. Smok odkręcasz i wymieniasz o-ring. Sprawdzasz czy siatka nie jest zatkana. Można nawet złożyć miskę na starą uszczelkę jeśli nie uszkodzi się przy demontażu. Pewnie będzie się ostro pocić po tym, ale przejażdżka szybko rozwieje wątpliwości czy inspekcja pomogła, czy nie.

Napisano

> W takich przypadkach należy podłączyć manometr i sprawdzić jakie jest faktyczne ciśnienie oleju.

> Bez tego praktycznie nic nie wiadomo. Tzn, akurat w Twoim wypadku jest bardzo prawdopodobne,

> że ciśnienie jest niskie, bo słychać łańcuch rozrządu i popychacze.

> Jeśli faktycznie okaże się, że ciśnienie padło to - z racji tego, że wymiana pompy jest

> pracochłonna i droga - zacząłbym od zdjęcia miski olejowej. Wtedy zyskasz dojście do zaworu

> regulującego ciśnienie oleju i smoka. Zawór wykręcasz i sprawdzasz, czy np: nie pękła

> sprężynka, czy nie widać zatarć na tłoczku. Smok odkręcasz i wymieniasz o-ring. Sprawdzasz czy

> siatka nie jest zatkana. Można nawet złożyć miskę na starą uszczelkę jeśli nie uszkodzi się

> przy demontażu. Pewnie będzie się ostro pocić po tym, ale przejażdżka szybko rozwieje

> wątpliwości czy inspekcja pomogła, czy nie.

Mechanik mówił mi, że prawidłowe badania manometrem może tylko sprawdzić przy klekotaniu, a jak na złość dziś u niego byłem i przez 15 minut cisza.

Napisano

> dziś u niego byłem i przez 15 minut cisza.

Oczywiście, że cisza. Nie od dziś wiadomo, że najgorszy gruchot u mechanika chodzi jak zegarek. Takie prawo Murphy'ego. Musisz trafić, albo kupić sobie manometr i samemu sprawdzić.

Napisano

> Nie od dziś wiadomo, że najgorszy gruchot u mechanika chodzi jak zegarek.

tak jak ząb przestaje boleć pod drzwiami stomatologa grinser006.gif

Napisano

> W takich przypadkach należy podłączyć manometr i sprawdzić jakie jest faktyczne ciśnienie oleju.

> Bez tego praktycznie nic nie wiadomo. Tzn, akurat w Twoim wypadku jest bardzo prawdopodobne,

> że ciśnienie jest niskie, bo słychać łańcuch rozrządu i popychacze.

> Jeśli faktycznie okaże się, że ciśnienie padło to - z racji tego, że wymiana pompy jest

> pracochłonna i droga - zacząłbym od zdjęcia miski olejowej. Wtedy zyskasz dojście do zaworu

> regulującego ciśnienie oleju i smoka. Zawór wykręcasz i sprawdzasz, czy np: nie pękła

> sprężynka, czy nie widać zatarć na tłoczku. Smok odkręcasz i wymieniasz o-ring. Sprawdzasz czy

> siatka nie jest zatkana. Można nawet złożyć miskę na starą uszczelkę jeśli nie uszkodzi się

> przy demontażu. Pewnie będzie się ostro pocić po tym, ale przejażdżka szybko rozwieje

> wątpliwości czy inspekcja pomogła, czy nie.

A jest szansa, że tylko jakieś zasilanie pompy się wypięło???

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

zauważyłem wczoraj że że na niskich obrotach (około 500 obr) miga znowu kontrolka smarowania.

JAki powinno być ciśnienie oleju? Rozumiem że trzeba specjalny manometr wkręcany zamiat czujniika?

Ps. Aha a zapytam czysto teoretycznie, można jeździć samochodem gdy kontolka czasami mruga? wink.gif bo po dodaniu gazu prezesaje

Napisano

Ciśnienie oleju powinno wynosić ok. 1,5 bara przy obrotach jałowych. Czujnik zapala kontrolkę gdy ciśnienie spada poniżej ok 0,5 bara, więc to już nie jest dobrze. Możesz jeździć jeśli nie będziesz dopuszczał do zapalania się kontrolki, ale zalecam szybko zająć się tym problemem.

500obr/min to cosik za mało na ten silnik.

Napisano
  • Autor

> 500obr/min to cosik za mało na ten silnik.

tzn? co masz na myśli? Sprawdzałem i to na biegu puszczając trochę sprzęgło. I obrotry spadały wink.gif

Napisano

> tzn? co masz na myśli? Sprawdzałem i to na biegu puszczając trochę sprzęgło. I obrotry spadały

Orochimaru mial na mysli to , ze jalowe obroty dla tego silnika po rozgrzaniu to ok 900-950 obr/min.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

no to tyle mają.;)

A jaka jest średnica gwintu czujnika ciśniania oleju?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.