Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolizja vs wypadek

Featured Replies

Napisano

No właśnie, tak sobie myślę.

Dochodzi do zdarzenia.

Poszkodowanym jest sprawca i _tylko_ on.

Sprawca (póki co) jest w miarę sprawny.

Na miejscu zjawia się policja, wystawia metkę, sprawca nagrodzony MKK, przyznaje się, podpisuje mandat.

Po półgodzinie, jak emocje opadają sprawca jednak zostaje odwieziony przez łapiduchów do szpitala, gdzie okazuje się, że jest jednak dość mocno "porysowany" i zachodzi obawa, czy pobyt w szpitalu ograniczy się do miesiąca, albo i dwóch.

Co wtedy?

Czy następuje zmiana kwalifikacji z kolizji na wypadek i czy sprawa leci z automatu do sądu (obrażenia bezdyskusyjnie są powyżej 7 dni, więc jest ścigane z urzędu)?

Podkreślam - poszkodowanym w sensie szkód osobowych jest WYŁĄCZNIE sprawca.

Jak to jest w odwrotnej sytuacji (gdy ofierze się "pogorszy") to znam z autopsji, natomiast zastanawiam się, jak to jest w powyższym przypadku.

Napisano

> Czy następuje zmiana kwalifikacji z kolizji na wypadek ...

Wklejam z maila od kolegi z pracy. Wypadek był w styczniu 2012.

Po poślizgu i uderzeniu w bariery flotowym yarisem dostałem mandat plus punkty. Przyjąłem i podpisałem.

Wieczorem wylądowałem w szpitalu (wstrząs mózgu, pęknięte dwa kręgi, zerwanie przyczepów krzyżowych) i leżakowałem 10 dni.

Ubezpieczalnia (Allianz) skontaktowała się z policją - po kopię protokołu z wypadku, mandat anulowano i sprawa trafiła do sądu.

Wynik: 500 złotych plus 150 na sieroty, bez punktów karnych.

Napisano

> No właśnie, tak sobie myślę.

> Dochodzi do zdarzenia.

> Poszkodowanym jest sprawca i _tylko_ on.

> Sprawca (póki co) jest w miarę sprawny.

> Na miejscu zjawia się policja, wystawia metkę, sprawca nagrodzony MKK, przyznaje się, podpisuje

> mandat.

> Po półgodzinie, jak emocje opadają sprawca jednak zostaje odwieziony przez łapiduchów do szpitala,

> gdzie okazuje się, że jest jednak dość mocno "porysowany" i zachodzi obawa, czy pobyt w

> szpitalu ograniczy się do miesiąca, albo i dwóch.

> Co wtedy?

> Czy następuje zmiana kwalifikacji z kolizji na wypadek i czy sprawa leci z automatu do sądu

> (obrażenia bezdyskusyjnie są powyżej 7 dni, więc jest ścigane z urzędu)?

> Podkreślam - poszkodowanym w sensie szkód osobowych jest WYŁĄCZNIE sprawca.

> Jak to jest w odwrotnej sytuacji (gdy ofierze się "pogorszy") to znam z autopsji, natomiast

> zastanawiam się, jak to jest w powyższym przypadku.

jeśli sprawca wypadku wyrządzi sobie tylko krzywdę (obrażenia ciała) to nie ma wypadku. Przepis art. 177 k.k. jasn mówi, że obrażenia ciała muszą dotyczyć INNEJ osoby niż sprawca.

Napisano
  • Autor

> jeśli sprawca wypadku wyrządzi sobie tylko krzywdę (obrażenia ciała) to nie ma wypadku. Przepis

> art. 177 k.k. jasn mówi, że obrażenia ciała muszą dotyczyć INNEJ osoby niż sprawca.

No OK, pierdzieć w pasiak nie pójdzie.

ALE - jak to się ma choćby do kwestii zmiany kwalifikacji czynu.

Wiesz - mandat dostał za KOLIZJĘ (+6 pkt), a za WYPADEK jest 10 pkt (i pincet)

Napisano

> No OK, pierdzieć w pasiak nie pójdzie.

> ALE - jak to się ma choćby do kwestii zmiany kwalifikacji czynu.

> Wiesz - mandat dostał za KOLIZJĘ (+6 pkt), a za WYPADEK jest 10 pkt (i pincet)

prawomocny mandat karny, a chyba taki tu był może uchylić tylko sąd. policja sobie sama mandatów "cofać" nie może. jest duża szansa, że mandat jest za naruszenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym, a sprawa o wypadek idzie swoim torem. ale tam żadnego mandatu być nie może, zresta w ogole ta sprawa pokręcona.tu nie ma żadnego wypadku w rozumieniu kodeksu karnego.

Napisano

> ... policja sobie sama mandatów "cofać" nie może ...

Zadzwoniłem do kolegi.

Policja nie 'cofa' tylko anuluje ze względu na zmianę kwalifikacji.

Ma takie uprawnienia.

Sąd rozpoznaje i karze ale nie nakłada punktów karnych.

Napisano

> Policja nie 'cofa' tylko anuluje ze względu na zmianę kwalifikacji.

> Ma takie uprawnienia.

Bzdura, prawomocnie nałożony mandat karny może uchylić tylko sąd, tylko i wyłącznie wtedy, kiedy nałożony został za czyn nie będący wykroczeniem. Wiem bo sam nakładam i takie sprawy przerabiałem.

Napisano
  • Autor

> prawomocny mandat karny, a chyba taki tu był może uchylić tylko sąd. policja sobie sama mandatów

> "cofać" nie może. jest duża szansa, że mandat jest za naruszenie bezpieczeństwa w ruchu

> drogowym, a sprawa o wypadek idzie swoim torem. ale tam żadnego mandatu być nie może, zresta w

> ogole ta sprawa pokręcona.tu nie ma żadnego wypadku w rozumieniu kodeksu karnego.

No moim zdanem policja bez problemu może wystąpić do sądu z wnioskiem o cofnięcie mandatu* z uwagi na zmianę kwalifikacji prawnej czynu.

Aha, sąd przecież również może nałożyć przecież grzywnę i pkty.

* tego za kolizję.

Napisano
  • Autor

> Bzdura, prawomocnie nałożony mandat karny może uchylić tylko sąd, tylko i wyłącznie wtedy, kiedy

> nałożony został za czyn nie będący wykroczeniem. Wiem bo sam nakładam i takie sprawy

> przerabiałem.

hmmm...

A jeśli polecą biegusiem do ukaranego i odbiorą podpisany kwit (nie mówię, że siłą, ale załóżmy że porozmawiają i odda)?

Można przecież złożyć do kupy w bloczku, zakreślić i spisać "anulowano" + jakaś notatka.

Dobrze kombinerki?

Bo można też pójść w drugą stronę - a jak ukarany był gorliwy i już zapłacił? :-)

Napisano

> hmmm...

> A jeśli polecą biegusiem do ukaranego i odbiorą podpisany kwit (nie mówię, że siłą, ale załóżmy że

> porozmawiają i odda)?

> Można przecież złożyć do kupy w bloczku, zakreślić i spisać "anulowano" + jakaś notatka.

> Dobrze kombinerki?

> Bo można też pójść w drugą stronę - a jak ukarany był gorliwy i już zapłacił? :-)

ta, oczywiście, policja może zrobić wszystko tylko, że to co napisałeś jest niezgodne z prawem. Mandat moze anulować tylko sąd. i koniec.

Napisano

> Bzdura, prawomocnie nałożony mandat karny może uchylić tylko sąd ...

Masz rację mandat uchylił sąd ok.gif

została zmieniona kwalifikacja i wyższa kara.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.