Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

-Błąd P1602-uszkodzenie modułu czujnika spalania stukowego

Featured Replies

Napisano

Witam.Od dłuższego czasu borykam się z problemem.Zaświeca mi się czek w aucie i przełącza się na jazdę awaryjną.Sprawdziłem błędy TECHEM i wyszło jak w temacie-Błąd P1602-uszkodzenie modułu czujnika spalania stukowego.Wymieniłem już dwa te czujniki jeden był używany drugi nowy i nic .Dalej wywala ten błąd.Wymieniłem nowe świece i kable firmy NGK V23.Już nie wiem czego dalej szukać? Astra F 1996r 1,4 16V SILNIK X14XE

Napisano

Kolego, jak wymieniałeś, to nowy przykręcałeś kluczem dynamometrycznym?

Napisano
  • Autor

> Kolego, jak wymieniałeś, to nowy przykręcałeś kluczem dynamometrycznym?

Nie .Kluczem nie przykręcałem ale robiłem to różną siłą.Jak byłem u mechanika aby mi takim dokręcił to powiedział że takiego małego klucza to on nie ma .Bo to chyba z siłą około 10 NM

Napisano

U znajomego kiedyś wymieniałem, i dopiero po przykręceniu kluczem dynamometrycznym zadziałało, nie twierdzę, że tu tak samo, ale po coś podali siłę przykręcania, więc może niech sę bardziej znający wypowiedzą

Napisano

Na pewno trzeba kluczem, bo inaczej mozna uszkodzic ten czujnik. Czasem pomagalao tez kiedys podlozenie folii aluminiowej

Napisano

Opis błędu mówi o module czujnika, a nie samym czujniku.

Moduł jest niestety w sterowniku.

Żeby wykluczyć kable po drodze odłącz czujnik i zmierz napięcie we wtyczce na kabelku czarno-czerwonym po włączeniu zapłonu.

Potem zapłon wyłącz i na tym samym kabelku zmierz opór.

Napisz co wyszło.

Co do samego przykręcania to oczywiście moment jest ważny, ale jeśli wszystko będzie sprawne to wystarczy podłączyć czujnik elektrycznie. Może sobie leżeć owinięty w szmatę i też komp. nie będzie protestował. Choć jeśli wystąpi stukanie to oczywista nie będzie korekty bo ecu tego nie usłyszy.

Napisano

walczylem kiedys z czujnikiem stukowym dosc dlugo. pomoglo oslepienie egr'a. nie wiem jaki ma to zwiazek ale tak podpowiedzial mi gaziarz. zaslepilem i problem zniknal. byc moze zbieg okolicznosci ale naprawde dlugo wlaczylem z tym czujnikiem, po zaslepieniu egra problem nigdy juz nie wystapil.

pamietam, ze tez czytalem, ze wazny jest moment dokrecania itp. moj czujnik ma kabel wychodzacy centralnie wiec nie da sie nalozyc nasadki i przykrecac kluczem. sa takie nasadki wyciete (jak do lambdy) lub nasadki na klucze plaskie dynamometryczne - ale nie kazdy to ma.

sprobuj oslepic, kosztuje Cie to blaszke po piwie i troche czasu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.