Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rodzaje wtryskiwaczy i parametry sygnału prędkości?

Featured Replies

Napisano

Po długiej przerwie, witam Szanownych Klubowiczów.

Jako, że przymierzam się do pewnego projektu chciałbym zapytać, gdzie mogę znaleźć informacje na temat rodzajów i parametrów wtryskiwaczy stosowanych w najpopularniejszych modelach Opla jak również o parametrach przetwornika drogi tzn. ile impulsów generują na 1m drogi. Serdecznie z góry dziękuję za info...robiw

PS.

A przy okazji OT: jaki silnik brać do Astry IV co by nie była takim mułem jak moja Meriva z 1.6 16V? Można znaleźć dobrą używkę 2010/2011 za 45kzł?

Napisano

> gdzie mogę znaleźć informacje na

> temat rodzajów i parametrów wtryskiwaczy stosowanych w najpopularniejszych modelach Opla

Np: szukasz w sklepach internetowych (typu intercars) wtryskiwacza do konkretnego silnika. Odczytujesz numer katalogowy producenta (np: Boscha) i szukasz jego parametrów np: na tej stronie.

> również o parametrach przetwornika drogi tzn. ile impulsów generują na 1m drogi.

Tego można poszukać po opisach w EPC (link w FAQ). Jako, że nowe Ople biorą sygnał z czujnika ABS-u, wystarczy katalog producenta przegubów i informacja o liczbie zębów na kole impulsowym przegubu plus obwód opony.

> A przy okazji OT: jaki silnik brać do Astry IV co by nie była takim mułem jak moja Meriva z 1.6

A16LET skromny.gif.

Napisano
  • Autor

Co do linku do strony z parametrami wtrysków to dzięki. Mi jednak nie chodzi o wymianę wtrysku, ale o typowe modele i ich parametry stosowane w silnikach Opla - danych potrzebuję do komputerka samochodowego liczącego zużycie paliwa (na podstawie czasu wtrysku i parametrów wtryskiwacza).

Co do EPC to nie znalazłem - potrzebuję typowe wartości dla aut Opla i info czy to sa impulsy na metr czy na obrót koła?

Co do silnika - fajny, ale ma być rozsądny cenowo, zużyciem paliwa i dostępny w używkach...robiw

Napisano

> Co do silnika - fajny, ale ma być rozsądny cenowo, zużyciem paliwa i dostępny w używkach...

To bierz 1.4T

Jest tego trochę, a do tego opel fabrycznie montuje do tych silników LPG

Napisano
  • Autor

> To bierz 1.4T

> Jest tego trochę, a do tego opel fabrycznie montuje do tych silników LPG

Zobaczymy, nie kupowałem jeszcze używanego i obawy są co do tego czemu ktoś sprzedaje 2 letnie auto tracąc 30% ceny... na nowego kasy brak. Co prawda myślę jeszcze nad Focusem - ma znacznie lepsze opinie na autocentrum.pl, tyle, że nie tałi ładny jak Asterka ;-)...robiw

Napisano

>Co prawda myślę jeszcze nad Focusem

Weź pod uwagę powiedzenie: Nie każda morda pasuje do Forda hehe.gif

Napisano

W tej chwili standardem w Oplu jest 29 impulsów na obrót koła. Wynika to wprost z ilości zębów na przegubie. Ile ich jest ? Metr to wiesz ile. Obwód koła, też znasz. 29 impulsów to pełny obrót, a koło obraca się raz na około 1,7-2m. Więc wychodzi maks 15 impulsów na obrót.

Napisano
  • Autor

> W tej chwili standardem w Oplu jest 29 impulsów na obrót koła. Wynika to wprost z ilości zębów na

> przegubie. Ile ich jest ? Metr to wiesz ile. Obwód koła, też znasz. 29 impulsów to pełny

> obrót, a koło obraca się raz na około 1,7-2m. Więc wychodzi maks 15 impulsów na obrót.

Na początku piszesz "29 impulsów na obrót koła" a potem wyliczasz "Więc wychodzi maks 15 impulsów na obrót"? To jak to jest? To w końcu ta stała jest na obrót koła czy na metr? Jeśli na obrót koła to lepiej przyjmować taka stałą a nie przeliczać na metr bo wyjda niedokładności. W dodatku jeśli jest na obrót to trzeba znać obwód koła by obliczyć przejechane metry.

Ja spotkałem się z opinią, iż ta stała jest na metr przy standardowym ogumieniu i jak się zmienia gumy na inne to należałoby w kompie przestawić. Sam juz nie wiem czy na metr czy na obrót...robiw

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.