Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Audi B5 1.6 1997, brak cisnienia w układzie chłodzenia

Featured Replies

Napisano

Witam

Sytuacja wygląda następująco: jadąc sobie wczoraj w trasie nagle zapaliła mi się kontrolka od płynu chłodniczego, po zatrzymaniu ze zdziwieniem (bo ok. miesiąc temu płyn był zmieniany) okazuje się, że płyn uciekł. Na szczęście miałem butelkę z wodą, zalałem i dalej w drogę. Po powrocie do domu dokładnie obejrzałem auto i okazało się że gdzieś musi być wyciek płynu bo np. wahacz dolny itd. umaziane w płynie... Dziś zakupiłem nowy płyn ale przed wlaniem podjechałem do mechanika żeby podniósł auto i żeby wszystko dokładnie posprawdzać. Okazuje się, że żadnego wycieku nie ma, wszystkie przewody sprawne (poza tym woda którą dolałem w trakcie jazdy poziom się nie zmienił) termostat się otwiera/zamyka, ogrzewanie działa jedyne co jest nie tak to brak ciśnienia... Po odkręceniu korka od zbiorniczka nie tego charakterystycznego tssssss wink.gif jako, że jeden z mechaników jeździ takim samym audi to żeby wykluczyć uszkodzenie korka podmieniliśmy je i efekt taki sam, dodatkowo przewody zarówno dolny jak i górny są dość miękkie a prawidłowo pod wpływem ciśnienia powinny być twarde. Dodam, że pompa wody była niedawno zmieniania (ok. miesiąc temu auto miało gruntowny przegląd rozrząd, pompa, płyny, filtry itd). Miał ktoś może podobną przypadłość??? Będę wdzięczny za wszelkie rady. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Napisano

chlodnice lubia gnic na laczeniu z plastikowymi zbiorniczkami i tam moze byc wyciek

Napisano
  • Autor

> chlodnice lubia gnic na laczeniu z plastikowymi zbiorniczkami i tam moze byc wyciek

tak jak pisałem wyżej żadnego wycieku nie ma, wszystko dokładnie sprawdzone...

Napisano

> tak jak pisałem wyżej żadnego wycieku nie ma, wszystko dokładnie sprawdzone...

A jednak ucieklo. Wiec nieszczelnosc jest tylko jej jeszcze nie znalezliscie. Ale wkoncu sie ujawni.

Napisano

brak ciśnienia w układzie jest bardzo niepokojący bo jest dziura w układzie na 100%, pytanie tylko gdzie.

Napisano
  • Autor

> brak ciśnienia w układzie jest bardzo niepokojący bo jest dziura w układzie na 100%, pytanie tylko

> gdzie.

Dziwna sytuacja bo wszystko z autem jest w porządku, termostat sprawny, nadmuch zimnego i ciepłego powietrza ok, temp. silnika w normie, nie przegrzewa się itd. tylko jak wcześniej pisałem w jakiś magiczny sposób ten płyn uciekł :/ i te przewody, normalnie da się je ścisnąć palcami a powinny być twarde... No nic zalałem dziś zbiorniczek do pełna, będę jeździł i obserwował. Może po prostu ten płyn gdzieś sobie powędrował i było go za mało, trochę się zagotowało i zaczęło mi wyrzucać płyn ze zbiornika stąd ten umaziany zbiorniczek i przewody, pod autem nie ma żadnych plam i nigdy nie było... Sam już nie wiem... Kupiłem tez nowy korek bo tamten dość sfatygowany już był ale przewody jak były miękkie tak są...

Napisano

> Dziwna sytuacja bo wszystko z autem jest w porządku, termostat sprawny, nadmuch zimnego i ciepłego

> powietrza ok, temp. silnika w normie, nie przegrzewa się itd. tylko jak wcześniej pisałem w

> jakiś magiczny sposób ten płyn uciekł :/ i te przewody, normalnie da się je ścisnąć palcami a

> powinny być twarde... No nic zalałem dziś zbiorniczek do pełna, będę jeździł i obserwował.

> Może po prostu ten płyn gdzieś sobie powędrował i było go za mało, trochę się zagotowało i

> zaczęło mi wyrzucać płyn ze zbiornika stąd ten umaziany zbiorniczek i przewody, pod autem nie

> ma żadnych plam i nigdy nie było... Sam już nie wiem... Kupiłem tez nowy korek bo tamten dość

> sfatygowany już był ale przewody jak były miękkie tak są...

obserwuj i jeśli zdarzy się ponownie, szybko sprawdzaj gdzie wyleciał.

Napisano
  • Autor

> obserwuj i jeśli zdarzy się ponownie, szybko sprawdzaj gdzie wyleciał.

Podjechałem dziś do mechanika żeby podnieść auto i dokładnie posprawdzać, Panowie mechanicy ( w sumie na koniec to już było ich trzech ) wyoglądali auto z każdej możliwej strony i też żadnego wycieku czy to z przewodów czy to z samej chłodnicy nie zauważyli... :/ dodatkowo zmieniłem korek bo tez obecny był już trochę szczochrany ale bez zmian przewody nadal miękkie normalnie można je w palcach zgnieść podczas pracy silnika także ciśnienie nadal słabe ale zrobiłem dziś autem ok. 100km i temp. cały czas w normie 90 stopni i nie idzie dalej... poza tym po każdym postoju spr. czy przypadkiem nie ma jakiejś plamy pod autem itd. nic zero wycieku...

Napisano

a nie cieknie Ci nagrzewnica???

nie czuć "słodkościami" w środku???

Napisano
  • Autor

> a nie cieknie Ci nagrzewnica???

> nie czuć "słodkościami" w środku???

nie, żadnych zapachów zarówno po włączeniu klimy jak i samego nawiewu, zarówno na ciepłym jak na zimnym nadmuchu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.