Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż auta a fotka z fotoradaru

Featured Replies

Napisano

Tak się zastanawiam (nie miałem i nie planuję mieć tego typu sytuacji, ani nie planuję nie przyznawać się do ewentualnej odpukać fotki - to tak gwoli wyjaśnienia) jak wygląda sprawa w takiej sytuacji:

wystawiam auto na sprzedaż. Auto popularne, cena adekwatna do stanu, może nawet atrakcyjna, żeby potencjalnych kupujących było więcej. I powiedzmy, że zainteresowanie jest b. duże, z 6 osób nawet pojechało na jazdę próbną. A potem przychodzi mi fotka z fotoradaru z jazdy próbnej - a ja naprawdę nie mam pojęcia który to z kupujących jechał - formalnie moja wina, bo nie umiem wskazać? Czy jak podam same numery telefonów do osób umawiających się na jazdę jako potencjalnych kierujących to coś da?

Tak mnie naszło z ciekawości, sytuacja czysto abstrakcyjna - więc nie piszcie proszę, że jak się auto sprzedaje, to się kierownicy nie daje kupującemu, bo nie o tym wątek. I nie jest to też wątek typu jak uniknąć mandatu - serio jestem ciekawy.

Napisano

Z ciakwości zakończy się na tym ze Ty dostaniesz mandat za nie wskazanie kierującego. No chyba że uda się dojść do tego kto jechał.

Napisano

> Z ciakwości zakończy się na tym ze Ty dostaniesz mandat za nie wskazanie kierującego. No chyba że

> uda się dojść do tego kto jechał.

Zastanawiam sie nad podstawą prawną. Jak moge dostac mandat jesli nie są w stanie udowodnic mi winy?... na zdjeciu inna morda, ja nie wiem kto to i ja mam dostac za to mandat...

Co nasi znawcy prawa na to?

Napisano

> Zastanawiam sie nad podstawą prawną. Jak moge dostac mandat jesli nie są w stanie udowodnic mi

> winy?...

W takiej sytuacji raczej nikt Cię nie ukarze za przekroczenie prędkości. Ale niewskazanie kierującego jest również wykroczeniem - i za to wykroczenie jak najbardziej ukarać można. zlosnik.gif

Napisano

> W takiej sytuacji raczej nikt Cię nie ukarze za przekroczenie prędkości. Ale niewskazanie

> kierującego jest również wykroczeniem - i za to wykroczenie jak najbardziej ukarać można.

przeciez wspolpracuje z policją. Powiem ze to ziomal z pultuska co przyjechal obejrzec auto, czyli wszystko co wiem.

Napisano

> Tak się zastanawiam

(...)

> A potem przychodzi mi fotka z fotoradaru z jazdy próbnej - a

> ja naprawdę nie mam pojęcia który to z kupujących jechał - formalnie moja wina, bo nie umiem

> wskazać?

Oczywiście.

> Czy jak podam same numery telefonów do osób umawiających się na jazdę jako

> potencjalnych kierujących to coś da?

Sąd ma prawo swobodnej oceny dowodów.

> Tak mnie naszło z ciekawości, sytuacja czysto abstrakcyjna - więc nie piszcie proszę, że jak się

> auto sprzedaje, to się kierownicy nie daje kupującemu, bo nie o tym wątek. I nie jest to też

> wątek typu jak uniknąć mandatu - serio jestem ciekawy.

No jak wyżej.

Sąd MOŻE dać Ci pajdę (prawdopodobieństwo szacuję na - powiedzmy - 98%), a może bawić się w szerloka holmesa i szukać winnych, albo może uznać, że dołożyłeś należytej staranności i umorzyć postępowanie.

Obstawiam, że te 2% na uznanie takiego tłumaczenia za "należytą staranność" to i tak obficie dane...

Napisano

> przeciez wspolpracuje z policją. Powiem ze to ziomal z pultuska co przyjechal obejrzec auto, czyli

> wszystko co wiem.

W Art. 78 PoRD mamy między innymi:

Quote:

Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.

IMO "ziomal z Pułtuska" może nie wystarczyć zlosnik.gif - pewnie okazałoby się, że trzeba tych chętnych do jazdy próbnej gdzieś sobie zapisywać z imienia i nazwiska oraz adresu żeby zadośćuczynić wymogom formalnym. tongue.gif Z drugiej strony pojawia się wtedy kwestia przetwarzania danych osobowych. hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.