Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

parownik klimatyzacji....

Featured Replies

Napisano

w związku z uciekającym mi czynnikiem z klimatyzacji, pojechałem w końcu do zakładu, gdzie na 80% stwierdzono do wymiany parownik (jutro, po nocy będą wiedzieli na 100%). Czy ktoś ma może numer części i jej koszt ? Ile może kosztować wymiana ? Przerabiał to ktoś u siebie ?? Masakra..... beksa.gif

Napisano

> w związku z uciekającym mi czynnikiem z klimatyzacji, pojechałem w końcu do zakładu, gdzie na 80%

> stwierdzono do wymiany parownik (jutro, po nocy będą wiedzieli na 100%). Czy ktoś ma może

> numer części i jej koszt ? Ile może kosztować wymiana ? Przerabiał to ktoś u siebie ??

> Masakra.....

Parownik klimatyzacji? Moze skraplacz lub chlodnica... Nie slyszalem o parownikach

Napisano

> Parownik klimatyzacji? Moze skraplacz lub chlodnica... Nie slyszalem o parownikach

W skraplaczu(potocznie chłodnica klimatyzacji) czynnik jest skraplany z fazy gazowej do ciekłej, czemu towarzyszy oddawanie energii cieplnej do ośrodka.

W parowniku zachodzi proces odwroty do powyższego, czyli odparowanie cieczy, czego efektem jest gaz, żeby zaszła taka przemiana, potrzebna jest energia cieplna, która jest pobierana z ośrodka.

W tłumaczeniu na polski: parownik siedzi w nagrzewnicy "i dostarcza zimno"(w cudzysłowie bo z punktu widzenia fizyki jest to bzdura), nagrzewnica siedzi pod deską, wymieniałem kiedyś parownik w innym autku i współczuję autorowi wątku.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Ja przerabiałem skraplacz - czyli to z przodu auta przed chłodnica

> Lamele odpadają i ta "chłodnica" utlenia się....

skraplacz przerabiałem rok temu i jest nówka OK; jest jeszcze podejrzenie na jakąś mikro-nieszczelność na sprężarce i mam nadzieję że to jest to.....

Napisano

> skraplacz przerabiałem rok temu i jest nówka OK; jest jeszcze podejrzenie na jakąś

> mikro-nieszczelność na sprężarce i mam nadzieję że to jest to.....

Skraplacz czy sprężarka to jest pikuś(Pan Pikuś) przy parowniku, zresztą większość wymian w samochodzie to jest pikuś w stosunku do wymiany parownika. W Chrysler Neon trzeba było odkręcić dwa słoiki śrubek, żeby drania wymienić. sciana.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> skraplacz przerabiałem rok temu i jest nówka OK; jest jeszcze podejrzenie na jakąś

> mikro-nieszczelność na sprężarce i mam nadzieję że to jest to.....

Może to kwestia węży elastycznych.... po jakim czasie czynnik ginie? Ja bym sie 10 x zastanowił zanim bym to ruszył....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.