Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo mkIV

Featured Replies

Napisano

Witam, kolega ma Volvo S40 z takim samym silnikiem jak w Mondeo czyli 2.0 tdci.

Ma taki problem, gdy wyjedzie gdzieś w trasę i sięga prędkości rzędu 150- 160KM/h, temperatura zaczyna przekraczać połowę, włącza mu się tryb awaryjny i ogranicza obroty do 3tys.

Gdy jeździ po mieście stoi w korkach nawet w największe upały, może stać nawet i 2 godziny, temperatura jest na połowie i nawet milimetr nie drgnie poza, nic się nie dzieje.

Wiecie może co to może być??

Napisano
  • Autor

> termostat?

Wydaje mi się że jak by był termostat to i na postoju by się przegrzewał hmm.gif

Napisano

> Wydaje mi się że jak by był termostat to i na postoju by się przegrzewał

diesle na wolnych obrotach robią mało ciepła, dopiero jak wchodzą na porządne obroty to dostają temperatury - może dlatego przy szybkiej jeździe temp idzie w górę. Taka moja teoria

Napisano

> Wydaje mi się że jak by był termostat to i na postoju by się przegrzewał

Raczej nie - biorąc pod uwagę moje doświadczenia z dieslami (swoim i szwagra) to na postoju temperatura przy chodzącym motorze potrafi nawet spaść. Zaobserwowane w obu - wprawdzie nie w lecie ale jednak.

Natomiast jeśli chodzi o 2.0 tdci to (115KM) to czegoś takiego nie zaobserwowałem ale wydaje mi się, że w Mondeach montowali jakieś dogrzewanie bo jak na diesla bardzo szybko łapie temperaturę roboczą i bardzo szybko leci ciepłe powietrze z nawiewów (obserwacje z zimy oczywiście).

Napisano
  • Autor

> Raczej nie - biorąc pod uwagę moje doświadczenia z dieslami (swoim i szwagra) to na postoju

> temperatura przy chodzącym motorze potrafi nawet spaść. Zaobserwowane w obu - wprawdzie nie w

> lecie ale jednak.

> Natomiast jeśli chodzi o 2.0 tdci to (115KM) to czegoś takiego nie zaobserwowałem ale wydaje mi

> się, że w Mondeach montowali jakieś dogrzewanie bo jak na diesla bardzo szybko łapie

> temperaturę roboczą i bardzo szybko leci ciepłe powietrze z nawiewów (obserwacje z zimy

> oczywiście).

Ten silnik ma 136km ale tak plus minus, nie pamiętam dokładnie grinser006.gif

Termostat kosztuje coś w granicach 400 paru zł więdz lipa trochę wydać taką kasę i okarze się że to nie to.

Napisano

> Ten silnik ma 136km ale tak plus minus, nie pamiętam dokładnie

> Termostat kosztuje coś w granicach 400 paru zł więdz lipa trochę wydać taką kasę i okarze się że to

> nie to.

kompa podpinałeś?

Napisano

Najpierw diagnostyka na kompie później wszelkie wymiany... waytogo.gif Oczywiście jeżeli będą konieczne...

> kompa podpinałeś?

Napisano
  • Autor

> kompa podpinałeś?

Podpinał kompa ale nic nie wyskoczyło, ma podjechać do Volvo i podpiąć pod kompa serwisowego.

Ja to mam taką cichą nadzieję że to jakiś czujnik smile.gif

Napisano

> Natomiast jeśli chodzi o 2.0 tdci to (115KM) to czegoś takiego nie zaobserwowałem ale wydaje mi

> się, że w Mondeach

MK IV ma 140KM - PSA. ok.gif

Napisano

> Podpinał kompa ale nic nie wyskoczyło, ma podjechać do Volvo i podpiąć pod kompa serwisowego.

> Ja to mam taką cichą nadzieję że to jakiś czujnik

nie ma nic wyskoczyć tylko porównaj wskazania temperatur - oleju oraz wskaźników temperatury silnika - zobaczysz czy rzeczywiście sie grzeje, czy wskaźnik głupieje

Napisano

> Raczej nie - biorąc pod uwagę moje doświadczenia z dieslami (swoim i szwagra) to na postoju

> temperatura przy chodzącym motorze potrafi nawet spaść. Zaobserwowane w obu - wprawdzie nie w

> lecie ale jednak.

> się, że w Mondeach montowali jakieś dogrzewanie bo jak na diesla bardzo szybko łapie

> temperaturę roboczą i bardzo szybko leci ciepłe powietrze z nawiewów (obserwacje z zimy

> oczywiście).

To masz szczescie Typowy w Twoim silniku jest pad malego termostatu.

A i podobno byly jaies dogrzewacze ale nie znam szczegolow.

Napisano

> MK IV ma 140KM - PSA.

A to nie wiedziałem - myślałem, że to jakaś modyfikacja konstrukcji z mkIII. Człek uczy się całe życie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A to nie wiedziałem - myślałem, że to jakaś modyfikacja konstrukcji z mkIII. Człek uczy się całe

> życie

Nie no jest to trochę inny silnik niż w kmIII

Napisano

> Nie no jest to trochę inny silnik niż w kmIII

Z mocnym naciskiem na "trochę"... hehe.gif

To zupełnie inny motor. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.