Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OC a szkoda całkowita

Featured Replies

Napisano

czy ubezpieczalnia może czy ma obowiązek odkupić "wrak"?

czy ma obowiązek mimo wszystko przedstawić kosztorys naprawy czy tylko orzeka że szkoda całkowita?

czy ma obowiązek podania skąd wzięli wartość rynkową?

szkoda jest majątkowa na rowerze.

dostałem tylko pisemko:

naprawa jest nieekonomiczna

wartość roweru przed szkodą:

po szkodzie:

do wypłaty:

i tylko tyle.

twierdzą że nie mają obowiązku się tłumaczyć a jak coś nie pasuje to droga sądowa

czuję się deczko dymany ale czy wedle prawa?

Napisano

> czy ubezpieczalnia może czy ma obowiązek odkupić "wrak"?

Może

> czy ma obowiązek mimo wszystko przedstawić kosztorys naprawy czy tylko orzeka że szkoda całkowita?

Ma obowiązek

> czy ma obowiązek podania skąd wzięli wartość rynkową?

Ma obowiązek

> szkoda jest majątkowa na rowerze.

> dostałem tylko pisemko:

> naprawa jest nieekonomiczna

> wartość roweru przed szkodą:

> po szkodzie:

> do wypłaty:

> i tylko tyle.

> twierdzą że nie mają obowiązku się tłumaczyć a jak coś nie pasuje to droga sądowa czuję się deczko dymany ale czy wedle prawa?

Art. 16 ust. 4 ustawy o działalności ubezpieczeniowej cyt.:

Quote:

Zakład ubezpieczeń ma obowiązek udostępniać osobom, o których mowa w ust. 1, oraz poszkodowanemu lub uprawnionemu, informacje i dokumenty gromadzone w celu ustalenia odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń lub wysokości świadczenia. Osoby te mogą żądać pisemnego potwierdzenia przez zakład ubezpieczeń udostępnionych informacji, a także sporządzenia na swój koszt kserokopii dokumentów i potwierdzenia ich zgodności z oryginałem przez zakład ubezpieczeń. Informacje i dokumenty zakład ubezpieczeń ma obowiązek udostępniać osobom, o których mowa w ust. 1, oraz poszkodowanemu lub uprawnionemu, na ich żądanie, w postaci elektronicznej. Sposób udostępniania informacji i dokumentów, zapewniania możliwości pisemnego potwierdzania udostępnianych informacji, a także zapewniania możliwości sporządzania kserokopii dokumentów i potwierdzania ich zgodności z oryginałem nie może wiązać się z wykraczającymi ponad uzasadnioną potrzebę utrudnieniami dla tych osób, zaś koszty sporządzenia kserokopii oraz udostępniania informacji i dokumentów w postaci elektronicznej ponoszone przez te osoby nie mogą odbiegać od przyjętych w obrocie zwykłych kosztów wykonywania tego rodzaju usług.

Napisano

> twierdzą że nie mają obowiązku się tłumaczyć a jak coś nie pasuje to droga sądowa

> czuję się deczko dymany ale czy wedle prawa?

na telefon/na gębę nie ma co z nimi gadać.

Pismo poleconym wyślij, za potwierdzeniem odbioru,

napisz prośbę o szczegółowe wyjaśnienie na jakiej podstawie oparli swoje kalkulacje.

Jak ci przyślą odpowiedź, to poczytasz co napisali i pomyślisz do czego się można przyczepić.

Co do wartości wraku - wystawisz na wraka ogłoszenie na allegro/na portalach ogłoszeniowych z ceną wyliczoną przez nich,

jak ktoś kupi - to OK,

a jak nie kupi - to napiszesz do nich, że prosisz o wskazanie kupca który kupi za tą cenę,

bo tobie, mimo dołożenia należytej staranności (dołączasz kopie ogłoszeń) nie udało się sprzedać za tę cenę.

Jeśli się znajdzie jakiś klient za niższą cenę niż podali, to piszesz że masz klienta na wrak za cenę X

i prosisz o ponowne wyliczenie szkody z uwzględnieniem ceny wraku X.

I nie ma co się przejmować - większość ubezpieczycieli tak robi, wyliczają minimalną kwotę, a nuż klient łyknie, ale jak klient się sprzeciwi to coś tam zwykle dorzucą.

Napisano

> na telefon/na gębę nie ma co z nimi gadać.

> Pismo poleconym wyślij, za potwierdzeniem odbioru,

> napisz prośbę o szczegółowe wyjaśnienie na jakiej podstawie oparli swoje kalkulacje.

> Jak ci przyślą odpowiedź, to poczytasz co napisali i pomyślisz do czego się można przyczepić.

> Co do wartości wraku - wystawisz na wraka ogłoszenie na allegro/na portalach ogłoszeniowych z ceną

> wyliczoną przez nich,

> jak ktoś kupi - to OK,

> a jak nie kupi - to napiszesz do nich, że prosisz o wskazanie kupca który kupi za tą cenę,

> bo tobie, mimo dołożenia należytej staranności (dołączasz kopie ogłoszeń) nie udało się sprzedać za

> tę cenę.

> Jeśli się znajdzie jakiś klient za niższą cenę niż podali, to piszesz że masz klienta na wrak za

> cenę X

> i prosisz o ponowne wyliczenie szkody z uwzględnieniem ceny wraku X.

> I nie ma co się przejmować - większość ubezpieczycieli tak robi, wyliczają minimalną kwotę, a nuż

> klient łyknie, ale jak klient się sprzeciwi to coś tam zwykle dorzucą.

niestety wyglada to tak jak napisales

i drugie niestety to poszkodowanym jestes ^2 frown.gif

Napisano
  • Autor

dostałem coś takiego:

Zadanie: Określenie wartości rynkowej pojazdu przed szkodą oraz jego wartości po szkodzie

DANE IDENTYFIKACYJNE POJAZDU

Marka: CROSSROAD 5 Model pojazdu: --------

Nr rej:------- Nr nadw. :-------- Rok prod.: 2010

Rodzaj pojazdu: ROWER

WARTOŚĆ RYNKOWA BRUTTO

Wartość pojazdu uszkodzonego

Różnica wartości pojazdu przed i po szkodzie

na prośbę o jakąś wycenę otrzymałem odpowiedź:

Quote:

w odpowiedzi na korespondencję uprzejmie informuję, iż zgodnie z wyjaśnieniami Likwidatora wycena przesłana do Pana jest kompletnym dokumentem sporządzonym ze strony Towarzystwa Ubezpieczeń.

nie wiem nawet do czego się przyczepić bo w sumie nic nie napisali.

co mam napisać? w ich stylu?

proszę o xxxx zł bo jak nie to będziemy się sądzić?

Napisano

sprawa bedzie ciezsza niz z autem frown.gif

z ciekawosci: jak Ci to wszystko wyliczyli?

w szczegolnosci ciekawe jak policzyli ten wrak bo IMO wartosc czegos takiego jest bliska 0

jak Ci bardzo zalezy na tym rowerze to mozesz przedstawic "wlasny" kosztorys naprawy, ktory bedzie nizszy od przedstawionej wartosci rynkowej i jak pojeczysz to zgodza sie na taka naprawe

Napisano

a gdzie wartosc naprawy na podstawie, ktorej moga orzec "naprawe nieuzasadniona ekonomicznie" ?

Napisano
  • Autor

> z ciekawosci: jak Ci to wszystko wyliczyli?

> w szczegolnosci ciekawe jak policzyli ten wrak bo IMO wartosc czegos takiego jest bliska 0

właśnie nic nie dostałem.

rzucili takie kwoty, zero kontaktu, przelew ma pójść na różnicę przed szkodą i wraku tj 500 zł.

i ani roweru za to nie kupię ani tego nie naprawię.

Napisano
  • Autor

> a gdzie wartosc naprawy na podstawie, ktorej moga orzec "naprawe nieuzasadniona ekonomicznie" ?

tego właśnie mi brakuje

Napisano

> właśnie nic nie dostałem.

> rzucili takie kwoty, zero kontaktu, przelew ma pójść na różnicę przed szkodą i wraku tj 500 zł.

> i ani roweru za to nie kupię ani tego nie naprawię.

ale jakie te kwoty rzucili?

BTW idz pogadaj z osoba likwidujaca Twoja szkode, pisma pisemkami a jak pogadasz to moze cosik ugrasz ok.gif

Napisano
  • Autor

> ale jakie te kwoty rzucili?

> BTW idz pogadaj z osoba likwidujaca Twoja szkode, pisma pisemkami a jak pogadasz to moze cosik

> ugrasz

WARTOŚĆ RYNKOWA BRUTTO 800zł

Wartość pojazdu uszkodzonego 300zł

Różnica wartości pojazdu przed i po szkodzie 500zł

Napisano
  • Autor

> co to za TU ?

> szkode osobowa mam nadzieje, ze tez bedziesz zglaszal?

ergo hestia

zgłoszone

Napisano

> WARTOŚĆ RYNKOWA BRUTTO 800zł

> Wartość pojazdu uszkodzonego 300zł

> Różnica wartości pojazdu przed i po szkodzie 500zł

a nowy ok. 1100 zl (jesli dobrze wygooglalem) ?

maja sens te liczby, moze obnizysz wartosc wraku o 100 czy 200 zl tylko czy to kwoty za ktorymi warto chodzic i sie uzerac? Ze 2 pisma mozesz wyslac, ale wiecej to szkoda na znaczki.

BTW ja kiedys przy OC zglosilem zepsuta nawigare. Na sprzet mieli tam jakies tabelki utraty wartosci, ale i tak potraktowali mnie lagodniej i wyplacili prawie tyle co zaplacilem kilka lat wczesniej zlosnik.gif cos tez Pani wspominala, ze bede musial zdac urzadzenie, ale w rezultacie o tym zapomnieli zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a nowy ok. 1100 zl (jesli dobrze wygooglalem) ?

> maja sens te liczby, moze obnizysz wartosc wraku o 100 czy 200 zl tylko czy to kwoty za ktorymi

> warto chodzic i sie uzerac? Ze 2 pisma mozesz wyslac, ale wiecej to szkoda na znaczki.

> BTW ja kiedys przy OC zglosilem zepsuta nawigare. Na sprzet mieli tam jakies tabelki utraty

> wartosci, ale i tak potraktowali mnie lagodniej i wyplacili prawie tyle co zaplacilem kilka

> lat wczesniej cos tez Pani wspominala, ze bede musial zdac urzadzenie, ale w rezultacie o tym

> zapomnieli

1100 wartość

doposażony za 800 zł (koła, pedały, opony, błotniki itd)

dodatkowo 2 tygodnie przed wypadkiem kupiony fotelik dziecięcy za 250 zł który też został uszkodzony.

3 dni przed wypadkiem był serwis całkowity (smarowanie, czyszczenie, wymiana kasety, łańcucha, hamulce itd)

Napisano

> 1100 wartość

> doposażony za 800 zł (koła, pedały, opony, błotniki itd)

> dodatkowo 2 tygodnie przed wypadkiem kupiony fotelik dziecięcy za 250 zł który też został

> uszkodzony.

> 3 dni przed wypadkiem był serwis całkowity (smarowanie, czyszczenie, wymiana kasety, łańcucha,

> hamulce itd)

byles przy ogledzinach?

pokazales to wszystko rzeczoznawcy?

masz na to kwity?

jesli tak to walcz!

Napisano
  • Autor

> byles przy ogledzinach?

> pokazales to wszystko rzeczoznawcy?

> masz na to kwity?

> jesli tak to walcz!

na wszystko faktury pokazałem

Napisano

Witam

Walcz o swoje od razu mówię że jest ciężko no.gif

Mi rower po szkodzie wycenili na 65% wartości nowego, mój miał 1 rok i wiem, że obniżali za okres użytkowania ok.gif

Ciesz się, że u Ciebie kwoty sięgają do 1400zł a nie jak u mnie angryfire.gif

Napisano

jesli masz kwity to walcz , ja wygralem sprawe z TU ale chodzilo o motocykl. Chcieli wyplacic 3200 pln a po walce uzyskalem 11.500(calka i zabrali wrak kupila jakas firma) a wiec warto walczyc o swoje. U Ciebie bedzie trudniej bo to rower i kasa mala w porownaniu z innymi pojazdami choc z drugiej strony to moze byc na plus.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.