Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak działa filtr cząstek stałych ?

Featured Replies

Napisano

Mam w aucie (Mondeo 2.0 TDCI 2012) filtr cząstek stałych.

W momencie kiedy się załącza/zaczyna działać auto podczas jazdy na biedu ma bardzo delikatne czkanie/szarpanie.

Na wolnych obrotach natomiast jest wyczuwalna nienaturalna wibracja i lekkie falowanie obrotów.

Wydech bardzo hałasuje - wręcz można odnieść wrażenie, że się rozszczelnił.

Temperatura spalin jest bardzo wysoka w stosunku do normalnej.

Śmierdzi takim palonym plastikiem.

Przy ruszaniu i zmianie biegów auto ma odczuwalną zwłokę we wchodzeniu na obroty.

To wszystko objawy, które zaobserwowałem - nie przeszkadzają mi jakoś specjalnie, ale chciałbym dowiedzieć się ciut więcej.

Jaka jest zasada działania filtra cząstek stałych ?

W jaki sposób realizuje swoje funkcje ?

Jak często się załącza - licznik motogodzi, przebiegu, napełnienie czy jakieś inne kryterium ?)

Jak długo działa za jednym "załączeniem" ?

Napisano

Cząstki stałe są wylapywane przez filtr. Co jakis czas następuje ich wypalanie w wysokiej temperaturze i oczyszczanie filtra. Zależy to od stylu jazdy i wielu innych czynników, filtr zwykle jest monitorowany poprzez czujnik zapelnienia. Zwykle co kilkaset km jest wypalany. Nie należy przerywać tego procesu, wskazana jest płynna jazda z prędkością ok 60 lub wiecej km/h.

Napisano

> filtr

> zwykle jest monitorowany poprzez czujnik zapelnienia.

czujnik czego? jak bagnet albo miarka w silosie zbożowym? zlosnik.gif

Napisano

> czujnik czego? jak bagnet albo miarka w silosie zbożowym?

czujnik ciśnienia przez i za filtrem - odpowiednia różnica ciśnień wyzwala proces.

Napisano

filtr dziala tak jak katalizator czyli non stop.

Proces wylania zebranej sadzy odbywa sie tylko w odstepach czasowych.

Czasami nawet DPF jest zintegrowany z katalizatorem w 1 puszce

z Twoimi objawami skierowalbym sie do ASO ASAP

Napisano

> Jak często się załącza - licznik motogodzi, przebiegu, napełnienie czy jakieś inne kryterium ?)

Napelnienie - na podstawie roznicy cisnien (czujnik przed i za filtrem). Dopalanie powoduje wzrost temp. spalin i to jest akurat normalny objaw, natomiast smrod (intensywny) juz raczej nie (mialem tak tylko raz - przy 1 lub 2 dopalaniu), reakcja na gaz moze byc inna niz normalnie, ale przyznam, ze nie jest to jakas masakra - podawane sa dodatkowe porcje paliwa i nie sa to normalne warunki dla silnika.

Napisano
  • Autor

> filtr dziala tak jak katalizator czyli non stop.

> Proces wylania zebranej sadzy odbywa sie tylko w odstepach czasowych.

> Czasami nawet DPF jest zintegrowany z katalizatorem w 1 puszce

> z Twoimi objawami skierowalbym sie do ASO ASAP

Miesiąc temu byłem na przeglądzie i nic nie robili z tym.

Z drugiej strony tak dzieje się od początku - za pierwszym razem to myślałem że walnął wydech - tak furkotało.

Ponieważ rzadko kiedy dzieje się to podczas postoju to ciężko cokolwiek poza spowolnioną reakcją na gaz i lekkim falowaniem/szarpaniem zauważyć.

Napisano

> Mam w aucie (Mondeo 2.0 TDCI 2012) filtr cząstek stałych.

> W momencie kiedy się załącza/zaczyna

ale ten filtr się nie załącza on można powiedzieć jest biernym elementem jest i tyle jedynie co z nim się dzieje to co jakiś czas następuje dopalenie tego syfu co się tam zebrał . Ale aby to się działo w samochodzie z tego roku . Mysle że problem jest inny coś z układem wtryskowym ewentualnie elektronika przepływka itp. ale nie filtr .

Napisano

W moim Bravo 2.0 mam DPF i nawet nie wiem kiedy sie wypala,samo miasto,krotkie odcinki,ponoc jak nie dam mu sie wypalic 4 razy to zapali sie "odkurzacz" na desce i wtedy musze nie gasic silnika bo sie wypala.Mysle o tym zeby go wywalic,ale narazie nie mam z nim klopotow,wiec odkladam na koniec gwarancji...

Napisano

najlepiej by było, żebyś poczytał sobie artykuły o dpfach, jest trochę tego w sieci, bo tak na forum będzie Ci ciężko wszystkie dylematy rozwiać

Napisano
  • Autor

> ale ten filtr się nie załącza on można powiedzieć jest biernym elementem jest i tyle jedynie co z

> nim się dzieje to co jakiś czas następuje dopalenie tego syfu co się tam zebrał . Ale aby to

> się działo w samochodzie z tego roku .

Przecież dopalanie odbywa się cyklicznie niewiem.gif

Więc co ma wiek do tego ?

>Mysle że problem jest inny coś z układem wtryskowym

> ewentualnie elektronika przepływka itp. ale nie filtr .

Ale ja się na nic nie uskarżam, opisałem tylko objawy podczas dopalania.

Napisano

> Wszystko jasne - czyli u mnie co ok. 500 km rzecz się dzieje.

no to jakas wyzsza technologia w tym fordzie bo w wiekszosci aut wypalania nie zauwazysz zlosnik.gif

Napisano

> no to jakas wyzsza technologia w tym fordzie bo w wiekszosci aut wypalania nie zauwazysz

W Lacetti podczas wypalania podnoszą się obroty biegu jałowego z 800 do 1000 rpm. Po za tym żadnych innych oznak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.