Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo - czkawka po zapaleniu

Featured Replies

Napisano

Opisze mój problem, może ktoś na coś wpadnie.

Auto gdy jest zimne tzn postoi wiecej niz 4h zaraz po zapaleniu (zapala na dotyk) chodzi bardzo nierówno, kicha i dławi się. Trwa to jakieś 20-30s aż się nie rozgrzeje o te pare stopni. Sytuacja taka zdarza się tylko w okresie letnim, musi być temp powyzej 15stopni kiedy zapalam auto. Im wyższa temp na zewn tym większe objawy. W okresie zimowym objawów nie ma, na jesien i wiosne są znikome. Jak widać z problemem walcze drugi rok. Podłączałem pod komputer - wszystko ok- brak błedów, wskazaniu czujników ok. Mimo że czujnik temp wody na kompie działał ok to i tak go wymieniłem bo był najbardziej prawdopodobny. Jednak po wymianie nic sie nie zmieniło.

Jeśli na zewn. jest niższa temp np 10stopni to objaw występuje ale bardzo krótko np 5s i po tym chodzi już normalnie. Przy temp 30 stopni jak w lipcowe upały, po zapaleniu ledwo chodzi i aż zarzuca silnikiem jakby nie palił na wszystkie świece albo dostawał za mało paliwa. Wymieniłem też świece na nowe. Filtry itd.

Co to jeszcze może być? Wtryski ? Cewki? Raczej nie... aż tak bardzo by to nie zalezało od temperatury... Dodam że jak już silnik pochodzi te paredziesiąt sekund to pracuje jak nowy, przyspieszanie, wchodzeine na obroty itd działa wzorowo...

Stilo 1.2 16V

Napisano

Przed zadawaniem pytań uzupełniamy profil....

Napisano
  • Autor

> Przed zadawaniem pytań uzupełniamy profil....

Napisałem o jakie auto chodzi ale proszę bardzo.. uzupełnione.

Napisano

Kiedyś w punto 1,1 miałem coś takiego, że jak było

Zimno to silnik pracował bez problemów.

Natomiast w ciepłe dni potrafił się dławić kichać.

Okazało się że padła sonda mimo że komputer

nie pokazał jakiejś nieprawidłowości w jej działaniu.

Można spróbować odczepić sondę zapalić i zobaczyć jak

zareaguje.

Napisano

> Okazało się że padła sonda mimo że komputer

> nie pokazał jakiejś nieprawidłowości w jej działaniu.

> Można spróbować odczepić sondę zapalić i zobaczyć jak

> zareaguje.

Która sonda, lambda na wydechu ? W stilo są dwie.

Napisano

> Która sonda, lambda na wydechu ? W stilo są dwie.

Tak, na wydechu.

W punto 1.1 była tylko 1.

Napisano
  • Autor

> Zagazowany?

Tak jest gaz, ale na nim nie ma żadnych objawów, tylko zaraz po zapaleniu.

A sonda lambda nie wpływa na auto dopiero po nagrzaniu ? U mnie objawy występują tylko przy totalnie zimnym silniku a wtedy chyba sonda jeszcze nie reguluje mieszanki ? Poza tym auto nigdy nie muli, nie przerywa itd Falowanie obrotów występuje tylko na bardzo zimnym silniku w ciepłe dni.

Napisano

> Tak jest gaz, ale na nim nie ma żadnych objawów, tylko zaraz po zapaleniu.

Tak samo jak i ja miałem.

Winne były złe ustawienia komputera gazowego, który rozpieprzał mapy komputera "benzynowego". idea.gif

O co dokładnie chodziło - nie pamiętam.

Ale pamiętam dość enigmatyczną konlkuzję, po dojściu do ładu. wink.gif

Quote:

mapy zawsze na plusie

Od tamtej pory, mój Stilon pali idealnie.

Że to gaz doszedłem, jeżdżąc na samej benzynie. Jak tylko pierwszych kilka razy miałem problem z odpaleniem (identycznie jak u Ciebie) to cały tydzień jeździłem tylko na benzynie (ok. 150 km) i objawy ustąpiły. Potem, po przejechaniu kilku tys km. znów powróciły i już wiedziałem co jest winne - LPG.

Napisano

Hej! smile.gif

Miałem podobnie. U mnie pomogło odłączenie akumulatora na pół godzinki i problem ustąpił. Dodam, że przed odłączeniem aku FES nie pokazywał żadnych błędów.

Miłego dnia!

kubussss smile.gif

Napisano
  • Autor

Trudno uwierzyć że to LPG, czasem jeżdze cały dzien na benzynie jak mi braknie gazu i na następny dzień też nie chce chodzić po zapaleniu.

Co do akumulatora to miałem wyjęty przez cały dzien raz i to też nie pomogło.

Napisano

> Trudno uwierzyć że to LPG, czasem jeżdze cały dzien na benzynie jak mi braknie gazu i na następny

> dzień też nie chce chodzić po zapaleniu.

Ja jeżdziłem tydzień.

Sprawdź czy mapy benzynowe się nie rozjechały.

Nie twierdzę, że moja diagnoza jest jedynie słuszna ale skoro nie masz już pomysłu to może warto sprawdzić i ten trop.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Sprawdziłem sonde lambda metodą przez jej odpięcie przed zapaleniem auta rano i dalej rzucało silnikiem wiec raczej sondę mogę wykluczyć. Następne bedzie chyba wyregulowanie instalacji LPG chociaż trudno mi uwierzyć że z nią cos nie tak bo na gazie jezdzi super. Zastanawiam sie jeszcze czy nie kupić jednej cewki i nie podmieniać po jednej i testować. Tylko czy cewka może nawalić w ten sposób że tylko na zimnym silniku przerywa i to tylko w ciepłe dni ?

Napisano

> Następne bedzie chyba wyregulowanie instalacji LPG

> chociaż trudno mi uwierzyć że z nią cos nie tak bo na gazie jezdzi super.

U mnie też na gazie jeździł super... smile.gif

Napisano

Cewki? Raczej nie... aż tak bardzo by to nie zalezało od

> temperatur

Obstawiam zgon 1 cewki - bo u mnie było podobnie.

Napisano
  • Autor

> Obstawiam zgon 1 cewki - bo u mnie było podobnie.

I po kilkunastu sekundach od zapalenia problem ci sie rozwiązywał? silnik normalnie chodził, przyspieszał itd ?

Kiedyś miałem padniętą jedną cewkę w oplu to mi silnik zdychał w róznych momentach, zaczynał chodzić na trzy w deszczowe dni i tym podobne klocki a teraz w stilo zawsze chodzi idealnie jak tylko złapie kilka stopni ciepła silnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.