Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

automatyczna skrzynia biegów

Featured Replies

Napisano

Przez przypadek trafiło mi się auto z ASB - było z pewnego źródla więc je kupiłem. Na początku miałem pełno obaw, a teraz nie chcę innej skrzyni.

To jest Mondeo V6 ze skrzynią 5 biegową hydrokinetyczną firmy Jatco.

Biegi zmienia bardzo płynnie i bez szarpnięć. Bardzo pięknie rusza się z miejsca, cicho i dostojnie, bez przegazowywania czy półsprzęgła.

Teoretycznie auto jest wolniejsze do 100 o 1,5 s. ale w praktyce się tego nie odczuwa - bo przeciętny kierowca nie zmienia biegów tak szybko, jak kierowca fabryczny, na podstawie którego podaje sie przyspieszenie, no i nie jedzie do odcięcia. Tymczasem ASB tak właśnie przy przyspieszeniu zmienia - przy odcięciu, więc realnie przyspieszenia sa podobne.

Zaletą ASB jest kickdown. To kolejny czynnik redukujący różnice w osiągach, bo znwou przeciętny kierowca nie zawsze redukuje przed wyprzedzaniem, a w ASB zawsze się ma niższy bieg i szybsze wyprzedzanie.

Co do spalania - ASB zawsze stara sie jechać na najniższym biegu i pilnuje tego lepiej niż kierowca, więc w praktyce spalanie będzie porównywalne.

Warto mieć ASB z opcją ręcznej zmiany biegów - bardzo się przydaje do jazdy w górach, gdzie ASB nie za dobrze się sprawdza, bo podczas jazdy pod górę gdy odpuścimy gaz po osiągnięciu żądanej prędkości ASB nie utrzymuje dotychczasowego biegu, koniecznego do podjechania, lecz zmienia na wyższy, który okazuje się niewystarczający, więc mocniej wciskamy gaz, co powoduje kick-down, potem odpuszczamy, więc znowu zmiana w górę i tak w koło Macieju, więc w trybie ręcznej zmiany ustawiamy sobie pewien bieg, np. 3 i cały czas na nim jedziemy.

Moje auto ma 125 tys. km i byłem na przeglądzie skrzyni w serwisie (tylko tam można to zrobić w przypadku tej skrzynie - koszt 130 zł. ) - wszystko w idealnym porządku.

Napisano

co do praktycznie tej samej dynamiki to bym sie nie upieral, w klasycznej AT, szczegolnie jesli jest leniwa (bo sa rozne) roznica jest wzgledem manuala jesli chce sie i umie ja wykorzystac. To ze wiekszosc nie chce i nie umie to inna sprawa wink.gif

Spalanie tez jest wyzsze, w szczegolnosci w miescie. Nie wszystkie silniki na niskich obrotach mniej pala. Z moich obserwacji (MT, wolnossace benzyniaki 16V ale 8V tez bylo) wychodzi ciagle ze leniwa jazda niskoobrotowa (do 2500, max 3000) daje wyzsze spalanie niz dynamiczna i uzywajac srednich obrotow (do 3500-4000). Mam takie zboczenie ze zapisuje wszystko co zwiazane z autem, kazde tankowanie, i inaczej nie chce wyjsc

Za to komfort uzytkowania auta z AT, spokojnego ruszania bez gazu, ogolna gladkosc jazdy - to sprawa bezdyskusyjna ok.gif I to wrazenie bezsensownosci machania jakims drazkiem, czy generalnie robienia czegokolwiek innego niz uzywanie gazu i hamulca po powrocie do MT zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.