Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

automatyczna skrzynia biegów

Featured Replies

Napisano

Mam wielką ochotę, aby moje kolejne auto było wyposażone w automatyczną skrzynię biegów. Dość machania drążkiem! zlosnik.gif Nie wiem jednak czy to do końca dobry pomysł, bo moja wiedza o takich skrzyniach na pewno nie jest aktualna. Zatrzymałem się na etapie, gdy automaty miały 3 biegi do przodu, auto z taką skrzynią paliło sporo więcej niż z manualem, kierowcy czasem narzekali, że nie zmienia biegu kiedy trzeba, a usterka skrzyni oznaczała poważne kłopoty finansowe zlosnik.gif

Auta, które mnie interesują to passat b6/laguna III z silnikami diesla 2,0. Oglądam ogłoszenia a tam 6ciobiegowie automaty, DSG, możliwość ręcznej zmiany przełożeń... Czy może mi ktoś rozjaśnić jak to aktualnie wygląda? Co z DSG, jedne passaty ją mają, inne nie - co lepsze? Jak tam skrzynie w lagunach? O modelu III czytałem dobre opinie, o automatycznych skrzyniach niewiele...

Czy nowoczesne ASB sprawiają problemy? Czy jeździ się tym płynnie, bez szarpania? Czy w końcu zmieniają biegi kiedy trzeba? zlosnik.gifCzy silnik z taką skrzynią dalej pali więcej paliwa? Czy taką skrzynię przed zakupem można poddać jakieś diagnozie? Ew. sprawdzić empirycznie jej stan? Czy zakup takiego auta z przebiegiem 100-200 kkm (ma mieć 4-5 lat, więc na mniej nie liczę zlosnik.gif) to duże ryzyko, jeśli chodzi o skrzynie biegów?

Jednym słowem - jeśli nie chcę wtopić finansowo i nie chcę się denerwować podczas eksploatacji czy powinienem wybić sobie z głowy taką skrzynię?

Z góry dziękuję za wszelkie info 20.GIF

Napisano

dsg to nie klasyczny automat. Współczesne klasyczne automaty zapewniają mniejsze zużycie paliwa i lepsze osiągi, niektóre dsg tez. Pisze o nowych. Sam mam automat ZF 6 biegów. Ideał to nie jest, ale i tak o niebo lepszy od manuala.

Napisano

> Czy

> zakup takiego auta z przebiegiem 100-200 kkm (ma mieć 4-5 lat, więc na mniej nie liczę ) to

> duże ryzyko, jeśli chodzi o skrzynie biegów?

przy zakupie auta nienowego, bez gwarancji - darowałbym sobie osobiście taki wynalazek zlosnik.gif

Napisano

> przy zakupie auta nienowego, bez gwarancji - darowałbym sobie osobiście taki wynalazek

A to niby czemu?

Koszt ewentualnej naprawy bedzie pewnie na poziomie wymiany sprzegla + DKZ.

A same skrzynie jednak rzadziej padajaok.gif

Napisano

> przy zakupie auta nienowego, bez gwarancji - darowałbym sobie osobiście taki wynalazek

Ponoć są jednak Skrzynie które są trwałe. Jest tylko kwestia czy poprzedni user ich nie psuł zamiast eksploatować.

Napisano

> Czy nowoczesne ASB sprawiają problemy?

raczej nie, ale to zalezy od konkretnego modelu

> Czy jeździ się tym płynnie, bez szarpania?

j.w.

>Czy w końcu zmieniają biegi kiedy trzeba?

j.w.

> Czy silnik z taką skrzynią dalej pali więcej paliwa?

j.w.

> Czy taką skrzynię przed zakupem można poddać jakieś diagnozie? Ew. sprawdzić empirycznie jej stan?

tak

> Czy zakup takiego auta z przebiegiem 100-200 kkm (ma mieć 4-5 lat, więc na mniej nie liczę ) to

raczej nie, ale to zalezy od konkretnego modelu

> Jednym słowem - jeśli nie chcę wtopić finansowo i nie chcę się denerwować podczas eksploatacji czy

> powinienem wybić sobie z głowy taką skrzynię?

jak widzisz duzo zalezy od konkretnego modelu wiec

> Z góry dziękuję za wszelkie info

prosze

Napisano

L3

u mnie spokoj zlosnik.gif

>Czy jeździ się tym płynnie, bez szarpania?

nie jest to tak plynnie jak w skrzyniach np produkcji ZF ale dramatu nie ma. W porownaniu do skrzyn zautomatyzowanych jak dzien do nocy

> Czy w końcu zmieniają biegi kiedy trzeba?

chyba nie rozumiem pytania. Jak mocno depcze gaz to biegi sa zmieniane wysoko, jak depne poza ogranicznik to dobija do czerwonego. Jak delikatnie operuje gazem to zmienia biegi nisko.

Czy to jest zmiana kiedy trzeba?

>Czy silnik z taką skrzynią dalej pali więcej paliwa?

Nie mam porownania. Mam automat i DPF. Auto pali wiecej niz w przypadku 2.2 tdci w mondeo o mniej wiecej litr.

>Czy taką skrzynię przed zakupem można poddać jakieś diagnozie?

Mozna

>Ew. sprawdzić empirycznie jej stan?

tez mozna. Jak sie przejedziesz kilkoma egzemlarzami to sam zobaczysz. Z tradycyjnych testow auto nie powinno sie staczac na D jak stoisz pod lekka gorke i nie powinno szarpac przy zmianie biegow. To szarpanie to tez z tym bywa roznie bo u mnie np z 2 na 3 zmienia mniej plynnie niz na innch biegach ale TTTM. Za duzo km juz zrobilem - jakby sie mialo zdupczyc albo pogorszyc to juz by to zrobilo.

> Czy zakup takiego auta z przebiegiem 100-200 kkm (ma mieć 4-5 lat, więc na mniej nie liczę ) to

L3 kupisz z 2008 roku wiec nie sa to stare auta. Co do przebiegow to nawet jak sie cos zdupczy to powinno byc w cenie wymiany dwumasy (w automacie jej nie masz)

> Jednym słowem - jeśli nie chcę wtopić finansowo i nie chcę się denerwować podczas eksploatacji czy

albo wygoda albo prostota. Nie chcesz miec zmartwien kup najbiedniejsza i naprostrza wersje danego modelu. Chcesz miec wyodnie to ryzyko wzrasta wraz ze skomplikowaniem i iloscia wyposazenia.

L3 ma normalna (tradycyjna) skrzynie automatyczna. Jest to skrzynia 6 biegowa z mozliwoscia machania lewarkiem i zmiany biegow w ten sposob - uzylem raz zeby zobaczyc czy dziala.

Musisz sie przyzwyczaic do lekkiego opoznienia reakcji na operowanie gazem - po prostu jest lekka bezwladnosc do ktorej mozna sie przyzwyczaic.

L3 ma w bogatych wersjach automatyczny reczny wiec tez jezdzi sie tym inaczej niz reszta automatow. Po wrzuceniu na D auto nie jedzie. Ruszy po dotknieciu gazu.

Napisano

> dsg to nie klasyczny automat. Współczesne klasyczne automaty zapewniają mniejsze zużycie paliwa i

> lepsze osiągi, niektóre dsg tez. Pisze o nowych. Sam mam automat ZF 6 biegów. Ideał to nie

> jest, ale i tak o niebo lepszy od manuala.

A właśnie, przy okazji... Jeździłem BMW 328i z 8-biegowym automatem niedawno i muszę powiedzieć, że skrzynia nie robi na mnie takiego wrażenia jak 7-biegowa DSG w moim Golfie. Spodziewałem się fajniejszych, bardziej "sportowych" dupoodczuć ale się zawiodłem. Jazda była w trybie normal i sport.

mar00ha

Napisano

> A właśnie, przy okazji... Jeździłem BMW 328i z 8-biegowym automatem niedawno i muszę powiedzieć, że

> skrzynia nie robi na mnie takiego wrażenia jak 7-biegowa DSG w moim Golfie. Spodziewałem się

> fajniejszych, bardziej "sportowych" dupoodczuć ale się zawiodłem. Jazda była w trybie normal i

> sport.

> mar00ha

Bo to nie jest sportowe auto, i do tego niemal podstawowy dwulitrowy silnik. Skrzynia ma być komfortowa. BMW w niektórych sportowych modelach tez stosuje Skrzynie dwusprzęgłowe, ale chyba odchodzi od tego. BTW była to skrzynia z lopatkami? No i trzeba pamiętać ze sam silnik tez ma charakter bardziej podobny do elektryka. Moment jest płaski przez większość zakresu obrotów a potem łagodnie opada. Tu nie ma gwałtownego narastania, a to co jest jeszcze skrzynia wygladza.

Napisano

> Bo to nie jest sportowe auto, i do tego niemal podstawowy dwulitrowy silnik.

Żartujesz chyba? 245 KM w kompakcie to raczej więcej niż można oczekiwać, patrząc na średnią rynkową. Auto ma w papierach 7.0 do setki, więc wolne nie jest.

> Skrzynia ma być komfortowa.

W trybie "sport"? IMHO, to pomyłka. Moim zdaniem do komfortu służy normalny tryb pracy. A "sport" powinien jednak trochę urywać dupę.

mar00ha

Napisano

> Żartujesz chyba? 245 KM w kompakcie to raczej więcej niż można oczekiwać, patrząc na średnią

> rynkową. Auto ma w papierach 7.0 do setki, więc wolne nie jest.

> W trybie "sport"? IMHO, to pomyłka. Moim zdaniem do komfortu służy normalny tryb pracy. A "sport"

> powinien jednak trochę urywać dupę.

> mar00ha

to jest klasa premium - więc niektore modele urywają dupe a niektore są jak to wspomniane BMW - sprawnie przyspiesza i tyle. Pamiętaj, że przeciętny klient na auta premium to 50-60 latek z przerostem prostaty, ktory nie chce żeby mu urywać cokolwiek wink.gif

Napisano

> Żartujesz chyba? 245 KM w kompakcie to raczej więcej niż można oczekiwać, patrząc na średnią

> W trybie "sport"? IMHO, to pomyłka. Moim zdaniem do komfortu służy normalny tryb pracy. A "sport"

> mar00ha

Ztcp ma 6 do setki. Do urywania dupy jest M3. 335i to ciagle auto projektowane jako komfortowe. Chyba nie bardzo rozumiesz, ze ktoś kto kupuje takie auta zwykle owszem spodziewa sie skutecznego i sprawnego przyspieszenia, ale nie sportowych wrażeń.

Napisano

> A to niby czemu?

> Koszt ewentualnej naprawy bedzie pewnie na poziomie wymiany sprzegla + DKZ.

> A same skrzynie jednak rzadziej padaja

Ale dwumasa tez pada a jest drozsza niz w manualu...

Napisano

> Ale dwumasa tez pada a jest drozsza niz w manualu...

W klasycznym automacie..?

Napisano

> Ale dwumasa tez pada a jest drozsza niz w manualu...

w automacie chyba nie ma dwumasy wink.gif

Napisano
  • Autor

> dsg to nie klasyczny automat. Współczesne klasyczne automaty zapewniają mniejsze zużycie paliwa i

> lepsze osiągi, niektóre dsg tez. Pisze o nowych. Sam mam automat ZF 6 biegów. Ideał to nie

> jest, ale i tak o niebo lepszy od manuala.

Współczesne, nowe - to jakie? Z jakich roczników? Czy passat/laguna 2007/8/9 to auto ze wspołczesnym automatem?

Napisano
  • Autor

> raczej nie, ale to zalezy od konkretnego modelu

> j.w.

> j.w.

> j.w.

> tak

> raczej nie, ale to zalezy od konkretnego modelu

> jak widzisz duzo zalezy od konkretnego modelu wiec

> prosze

No dobrze, ale ja podałem konkretne marki i modele. Dziękuję i za to, ale liczę też na bardziej konkretne odpowiedzi.

Napisano
  • Autor

> L3

Na Ciebie liczyłem zlosnik.gif

> u mnie spokoj

> nie jest to tak plynnie jak w skrzyniach np produkcji ZF ale dramatu nie ma. W porownaniu do skrzyn

> zautomatyzowanych jak dzien do nocy

A co to te zautomatyzowane?

> chyba nie rozumiem pytania. Jak mocno depcze gaz to biegi sa zmieniane wysoko, jak depne poza

> ogranicznik to dobija do czerwonego. Jak delikatnie operuje gazem to zmienia biegi nisko.

> Czy to jest zmiana kiedy trzeba?

A miewasz wrażenie, że "już bym dał wyższy bieg" lub "już przydałaby się redukcja"? Jeśli nie, znaczy to, że to jest zmiana kiedy trzeba.

> Nie mam porownania. Mam automat i DPF. Auto pali wiecej niz w przypadku 2.2 tdci w mondeo o mniej

> wiecej litr.

Czyli ile dokładnie? Bo interesi mnie model dokładnie taki, jak Twój smile.gif

> Mozna

> tez mozna. Jak sie przejedziesz kilkoma egzemlarzami to sam zobaczysz. Z tradycyjnych testow auto

> nie powinno sie staczac na D jak stoisz pod lekka gorke i nie powinno szarpac przy zmianie

> biegow. To szarpanie to tez z tym bywa roznie bo u mnie np z 2 na 3 zmienia mniej plynnie niz

> na innch biegach ale TTTM. Za duzo km juz zrobilem - jakby sie mialo zdupczyc albo pogorszyc

> to juz by to zrobilo.

ok.gif

> L3 kupisz z 2008 roku wiec nie sa to stare auta. Co do przebiegow to nawet jak sie cos zdupczy to

> powinno byc w cenie wymiany dwumasy (w automacie jej nie masz)

> albo wygoda albo prostota. Nie chcesz miec zmartwien kup najbiedniejsza i naprostrza wersje danego

> modelu. Chcesz miec wyodnie to ryzyko wzrasta wraz ze skomplikowaniem i iloscia wyposazenia.

> L3 ma normalna (tradycyjna) skrzynie automatyczna. Jest to skrzynia 6 biegowa z mozliwoscia

> machania lewarkiem i zmiany biegow w ten sposob - uzylem raz zeby zobaczyc czy dziala.

> Musisz sie przyzwyczaic do lekkiego opoznienia reakcji na operowanie gazem - po prostu jest lekka

> bezwladnosc do ktorej mozna sie przyzwyczaic.

> L3 ma w bogatych wersjach automatyczny reczny wiec tez jezdzi sie tym inaczej niz reszta automatow.

> Po wrzuceniu na D auto nie jedzie. Ruszy po dotknieciu gazu.

Fajno. To kiedy jesteś u mnie? smile.gif Miałem obiecany test drive devil.gif

Napisano

Co to znaczy "sprawiać problemy".

W sensie czy są jakoś kosmicznie awaryjne?

Nie.

Zależy jaką.

Jeżeli taką jedną blagam.gifnajlepsząblagam.gifnablagam.gifświecieblagam.gif, to należy mieć na względzie, że ona "OJEJEJEJ, oj jak bardzo bardzo chce najlepiej", więc bez przerwy wachluje biegami po 2-3 w górę i w dół. Ot, taki urok blagam.gifkultowejblagam.gif technologii.

Problem nie występuje w nomalnych ASB z hydraulicznymi konwerterami. Tu komfort jest BARDZO wysoki, a skrzynia nie ma sraczki.

>Czy w końcu

> zmieniają biegi kiedy trzeba?

Patrz wyżej.

Jeżeli jest to blagam.gifnajbardziejblagam.gifkultowablagam.gifskrzyniablagam.gifbiegówblagam.gif, to wówczas miesza biegami jak napalona małolata wiadomo_czym.

Jeżeli jest to cywilizowana ASB - zmienia praktycznie zgodnie z oczekiwaniami.

TEORETYCZNIE - tak.

Praktycznie - różnie.

ASB poniekąd wymusza spokojniejszy sposób jazdy.

> Czy taką

> skrzynię przed zakupem można poddać jakieś diagnozie?

Ew. sprawdzić empirycznie jej stan?

W serwisie można wszystko :-)

Kwestia kosztów.

> Czy

> zakup takiego auta z przebiegiem 100-200 kkm (ma mieć 4-5 lat, więc na mniej nie liczę ) to

150 kkm ASB wytrzyma "co-by-się-nie-działo".

Dalej - jest to już w jakimś-tam sensie loteria.

Resztę sobie dopisz sam.

Jak priorytetem jest dla Ciebie niezawodność i koszty eksploatacji, to zasada jest prosta:

Keeep

It

Simple

Stupid

A ASB to przy MSB jest "kwintesencja braku prostoty".

I chyba jasne.

Za darmo to w rya ciężko zarobić.

Napisano

Inny poziom wykończenia, wygłuszeń, zawieszeń.

W dychawicznym kompakciku te same prędkości będziesz odczuwał jako przyświetlne.

No urywa.

Jest napis sport.

I kontrolka.

Aaa, w niektórych samochodach nawet zegary świecą na czerwono...

To przecież daje tyyyyle (sz)mocy...

Napisano

> w automacie chyba nie ma dwumasy

Ale w blagam.gifnajbardziejblagam.gifkultowejblagam.gifzeblagam.gifskrzyńblagam.gifbiegówblagam.gif a i owszem...

Napisano

> ... passat b6 ...

Przez blisko 300 kkm żona jeździła passatem 2.0 diesel 140.ps z 6-biegowym tiptronikiem ZF.

Żadnych problemów ani uwag - auto w trybie S pięknie się zbierało, żadnych szarpnięć, spalanie ok 7 l średnio.

Podobno spalanie jest ok pół litra większe niż w skrzyni man.

Co 120.kkm wymienialiśmy olej z filtrem w asb ale w service na zachodzie (w NL i D). Za każdym razem service robił upgrade programu.

Jesteśmy wyznawcami bardzo niepopularnej tu teorii że regularny service jest kluczem do trwałości skrzyni zlosnik.gif

Mam też porównanie z dsg - obecnie żona jeździ ścierką i jest mniej zadowolona z pracy skrzyni.

Ja uważam że dsg działa o niebo lepiej od tiptronika a różnica polega na różnych silnikach - 1.4 turbo benzyna inaczej się wkręca niż diesel wink.gif

Napisano

> A co to te zautomatyzowane?

normalna skrzynia z murzynem, ktory za Ciebie macha lewarkiem. Generalnie dziala to tak jakbys wsadzil kursanta 2-3 dnia jezdzenia autem i kazal mu zmieniac biegi. Szarpie i wyje albo tylko szarpie.

Dostalem astre 3 z taka skrzynia i jedyna jej zaleta bylo to, ze nie musialem zmieniac biegow. Najwiekszego zonka zlapalem jak wyjezdzalem z fabryki z garazu (jest pod spora gorke na ktoej musisz sie zatrzymac zeby przylozyc karte do czytnika). Auto bylo na D i zaczelo jechac do tylu hehe.gif

Generalnie wynalazek i lepiej sie od tego trzymac z daleka. Glownie takie wynalazki montuja w kompaktach i nizej. W klasie D juz takich skrzyn byc nie powinno.

> A miewasz wrażenie, że "już bym dał wyższy bieg" lub "już przydałaby się redukcja"? Jeśli nie,

> znaczy to, że to jest zmiana kiedy trzeba.

mowiac szczerze silnik jest cichy a od kiedy mam automat mam gdzies na jakim biegu jade niewiem.gif

> Czyli ile dokładnie? Bo interesi mnie model dokładnie taki, jak Twój

jak nie depcze to ~7.8 jak jezdze dynamiczniej to 8.2 wiec jezdze tak jak mi wygodniej.

w mondeo robilem od 6.5 (jazda bardzo spokojna az do przesady) do 7.5 jak mi sie spieszylo

> Fajno. To kiedy jesteś u mnie? Miałem obiecany test drive

raczej niepredko. Skomplikowalo mi sie i ze zdrowiem i z praca wiec na razie nie wybieram sie na jakies wyprawy.

Jeszcze jedno bo sie widac, ze sie miotasz w tych skrzyniach...

bardzo upraszczajac masz 4 rodzaje skrzyn automatycznych

zautomatyzowane - normalna skrzynia z modulem, ktory za Ciebie zmienia biegi. Jedyny sposob zeby nie za bardzo szaralo to w momncie zmiany biegu lekko popuscic gaz. Masakra - szczerze odradzam.

klasyczne skrzynie automatyczne. To cos takiego z czym miales doczynienia ale zdecydowanie bardziej dopracowane. Moja ma 6 biegow ale nie jest niczym dziwnym kiedy tych biegow jest 8 - np nowe BMW

skrzynie bezstopniowe CVT - plus taki, ze nie czujesz zmiany biegow bo jej nie ma. Minus? Malo wytrzymale. Raczej zakladane do aut z mala moca. Glowny powod do narzekan wlascieli audi z napedem na jedna os (quatro ma normalny automat zlosnik.gif )

Skrzynie dwusprzeglowe - w VW masz DSG i pewnie z tym skrotem Ci sie to kojarzy. Skrzynia z 2ma sprzeglami dla biegow parzystych i nieparzystych. Domysla sie co bedziesz dalej robil i "trzyma" przygotowany nastepny bieg. Zaleta? Nie ma tej lekkiej zwloki z tradycyjnych skrzyn automatycznych. Wada? Bardziej nerwowe dzialanie. W pierszych egzemplarzach byly problemy z dzialaniem przy wolnych predkosciach (np w korkach) potrafilo szarpac. Naprawa poprzez wymiane dosc drogego elementu. W nowszych chyba to poprawili bo ostatnio nie widzialem jakiegos masowego narzekania. Z ciekawostek w tej skrzyni zmienia sie sprzegla. Jest to drozsze niz normalne sprzeglo w skrzyni manualnej ale koszt tez dupy nie urywa. Nie wiem jak wyglada DKZ w tej konstrukcji. Moze ktos dopisze.

W L3 masz klasyczny automat. W Passacie bedzie DSG (w miare nowe roczniki). Zalezy kto co lubi. Mi bardziej pasuje klasyczny automat ale wolabym skrzynie produkcji ZF - bardziej popularna i wg mojej opinii w delikatniejszy sposob zmienia biegi niz ta w Lagunie.

Napisano

Warto dodać także że istnieją także różne dziwne rozwiązania typu skrzynia w smarcie która jest manualna ale bezsprzęgłowa czy też skrzynia w Mercedesie SL 65 AMG która jest dziwnym połaczeniem klasycznego automatu i wielopłytkowego sprzęgła mokrego zamiast przekładni hydrokinetycznej. No i jest rozwiązanie Toyoty p.t. Hybrid Synergy Drive w którego niektórych wersjach skrzyni biegów nie ma wcale.

Napisano

> Za darmo to w rya ciężko zarobić.

Myśle że na AK tobie niejeden "za darmo" by w ryja dał zlosnik.gif sorry ale nie mogłem sie powstrzymać i mam nadzieje że nie wezmiesz tego na poważnie 20.GIF

Napisano

Jesli trafisz zadbany automat to nie powinno być większych problemów. Zadbany to znaczy odpowiednio serwisowany. Jak cie sie to uda to już nie przesiądziesz sie do manuala ok.gif

Napisano

> Współczesne, nowe - to jakie? Z jakich roczników? Czy passat/laguna 2007/8/9 to auto ze

> wspołczesnym automatem?

Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie odnośnie laguny w passatach raczej będzie dsg. Można rzec, ze nowoczesne, ale to nie prawdziwy (klasyczny) automat.

Napisano

> Nie umiem odpowiedzieć na to pytanie odnośnie laguny w passatach raczej będzie dsg. Można rzec, ze

> nowoczesne, ale to nie prawdziwy (klasyczny) automat.

Po doświadczeniach z najnowszym DSG w Passacie USA na wiosnę tego roku, z przyjemnością bym zakupił samochód z taką skrzynią. Powolna jazda jest nadal problemem (tego niestety bez przekładni hydrokinetycznej nie da się rozwiązać), ale daje się poruszać po parkingu bez ryzyka przejechania kogoś - pierwsze wersje DSG z którymi jeździłem (VW EOS) były po prostu niebezpieczne. A na trasie DSG jest moim zdaniem nawet fajniejsze od zwykłego automatu - działa po prostu jak automat z agresywną blokadą przekładni hydrokinetycznej.

Napisano

> Po doświadczeniach z najnowszym DSG w Passacie USA na wiosnę tego roku, z przyjemnością bym zakupił

> samochód z taką skrzynią. Powolna jazda jest nadal problemem (tego niestety bez przekładni

> hydrokinetycznej nie da się rozwiązać), ale daje się poruszać po parkingu bez ryzyka

> przejechania kogoś - pierwsze wersje DSG z którymi jeździłem (VW EOS) były po prostu

> niebezpieczne. A na trasie DSG jest moim zdaniem nawet fajniejsze od zwykłego automatu -

> działa po prostu jak automat z agresywną blokadą przekładni hydrokinetycznej.

A mi sie z kolei podoba slizganie na obrotach klasycznego automatu gdy jest nierozgrzany silnik (i skrzynia) oraz pewna tolerancja na przypadkowe wciskanie gazu ( płynna jazda )

Napisano

jezdziles jakas inna 2sprzeglowka niz łolło?

ja ostatni uslyszalem od wlasciciela nowego Mondeo to samo co Ty

znowu moje doswiadczenia (co prawda niewielkie) z najkultowniejsza 2sprzeglowka czyli DSG

sa jak najbardziej pozytywne

2 dosyc nowe, jednak juz ma swoje przejechane (2xTDI, 1xTSI)

Napisano

> A właśnie, przy okazji... Jeździłem BMW 328i z 8-biegowym automatem niedawno i muszę powiedzieć, że

> skrzynia nie robi na mnie takiego wrażenia jak 7-biegowa DSG w moim Golfie. Spodziewałem się

> fajniejszych, bardziej "sportowych" dupoodczuć ale się zawiodłem. Jazda była w trybie normal i

> sport.

> mar00ha

mysle, ze to kwestia wielkosci auta i wiekszego komfortu

Napisano

> A mi sie z kolei podoba slizganie na obrotach klasycznego automatu gdy jest nierozgrzany silnik (i

> skrzynia) oraz pewna tolerancja na przypadkowe wciskanie gazu ( płynna jazda )

IS-F by Ci nie pasował - skrzynia chodzi jak DSG - natychmiast blokuje hydrokinetyka i szarpiesz jak w manualu.

Napisano

> IS-F by Ci nie pasował - skrzynia chodzi jak DSG - natychmiast blokuje hydrokinetyka i szarpiesz

> jak w manualu.

M. Innymi Dlatego nie mam isf ani m3 z dkg. Ale muszę powiedzieć ze te 8 biegowe automaty ZF które teraz montują są trochę bardziej przesunięte w kierunku szybkiego blokowania, ale ciagle jest to praca komfortowa bardziej niż sportowa.

Napisano

> Warto dodać także że istnieją także różne dziwne rozwiązania typu skrzynia w smarcie która jest

> manualna ale bezsprzęgłowa czy też skrzynia w Mercedesie SL 65 AMG która jest dziwnym

> połaczeniem klasycznego automatu i wielopłytkowego sprzęgła mokrego zamiast przekładni

> hydrokinetycznej. No i jest rozwiązanie Toyoty p.t. Hybrid Synergy Drive w którego niektórych

> wersjach skrzyni biegów nie ma wcale.

oj juz zamieszales totalnie

skupmy sie na popularnych rozwiazaniach i tak mocno niepopularnego rozwiazania w PL

Napisano

> M. Innymi Dlatego nie mam isf ani m3 z dkg. Ale muszę powiedzieć ze te 8 biegowe automaty ZF które

> teraz montują są trochę bardziej przesunięte w kierunku szybkiego blokowania, ale ciagle jest

> to praca komfortowa bardziej niż sportowa.

W GS'ie jest niby ten sam automat co w IS-F'ie, ale ma inne oprogramowanie i jest tak komfortowy jak automat powinien być. A jednocześnie także blokuje hydrokinetyka na każdym biegu oprócz jedynki, tyle że robi to bardzo delikatnie + umie go błyskawicznie odblokować jeżeli zachodzi taka potrzeba.

Napisano

> A miewasz wrażenie, że "już bym dał wyższy bieg" lub "już przydałaby się redukcja"? Jeśli nie,

> znaczy to, że to jest zmiana kiedy trzeba.

jak tak nie chcesz to musisz miec mocno adaptacyjna skrzynie a to tylko w najnowszych rozwiazaniach i modelach

niestety to jest automat i program komputerowy z zadanymi parametrami

z moich doswiadczen jest tak:

czesto mozna zaobserwowac sytuacje "juz bym dal wyzszy bieg" bo automat musi miec jasnosc, ze nie bedziesz dalej przyspieszal. Ty jako istota yntelygentna wiesz, ze juz mozesz wrzucic np. 6 bo to juz koniec przyspieszania. Czasami jak sie jedzie ze stala predkoscia (albo po prostu wydaje Ci sie, ze jedziesz ze stala bo bardzo delikatnie jeszcze przyspieszasz) trzeba delikatnie ujac gazu i dostajesz wyzszy bieg

wystepuje takze "juz przydalaby sie redukcja", ale IMO teoretycznie

tzn. ja manualem nie jezdze na az tak niskich obrotach jak to robi automat

ale rozumiem, ze jest to wprogramowane to jest OK dla silnika

oczywiscie w takich sytuacjach niewielkie dodanie gazu powoduje redukcje

jesli duzo wyprzedzamy na 1-pasmowce rada na to jest tryb "S" wtedy automat trzyma wyzsze obroty przy jezdzie ze stala predkoscia

Napisano

> W GS'ie jest niby ten sam automat co w IS-F'ie, ale ma inne oprogramowanie i jest tak komfortowy

> jak automat powinien być. A jednocześnie także blokuje hydrokinetyka na każdym biegu oprócz

> jedynki, tyle że robi to bardzo delikatnie + umie go błyskawicznie odblokować jeżeli zachodzi

> taka potrzeba.

No to u mnie jest podobnie. Tylko w trybie D rusza z dwójki.

Napisano

> Mam wielką ochotę, aby moje kolejne auto było wyposażone w automatyczną skrzynię biegów. Dość

> machania drążkiem!

brawo! kolejny rozsadny!

> Auta, które mnie interesują to passat b6/laguna III z silnikami diesla 2,0. Oglądam ogłoszenia a

> tam 6ciobiegowie automaty, DSG, możliwość ręcznej zmiany przełożeń... Czy może mi ktoś

> rozjaśnić jak to aktualnie wygląda? Co z DSG, jedne passaty ją mają, inne nie - co lepsze? Jak

> tam skrzynie w lagunach? O modelu III czytałem dobre opinie, o automatycznych skrzyniach

> niewiele...

ja o DSG mam dobre zdanie, wg. opinii niektorych jest to takze bardzo dobra skrzynia pod wzgledem niezawodnosci. Zreszta od strony technicznej jest to manual z automatycznym sterowaniem i 2 sprzeglami

natomiast z Renuarow jezdzilem VelSatisem i Espacem z automatami (ten ostatni 2.0dCi 175KM)

obydwa w miare nowe

i niestety skrzynie straaaasznie wolne, lag pomiedzy przelaczeniem jednego i drugiego biegu straszny (i takie dziwne wrazenie jazdy na polsprzegle), tez ospaly kickdown

generalnie zdecydowanie blizej im bylo do tych starych automatow

moze cos w L3 wlozyli nowszego niewiem.gif

zalezy co przez to rozumiesz

na pewno generuja jakas dodatkowa obsluge (wymiana oleju w DSG co 60kkm, w klasycznym ASB co 90 kkm)

z moich doswiadczen DSG nie szarpie

natomiast moje ASB (pierwsza ok. 200kkm miala, obecna niby 140kkm) troche szarpia

przy delikatnej jezdzie raczej nie i jest plynnie, szarpanie powieksza sie wraz z zwiekszaniem dynamiki jazdy

czasami przejade sie jakims Volvo z ASB i tam tez delikatne szarpanie daje sie wyczuc w egzemplarzach pow 100kkm

> Czy w końcu

> zmieniają biegi kiedy trzeba?

to Ci opisalem nizej

z DSG podobno nie

z klasyczna ASB niestety tak (zreszta daje sie wyczuc, za automat "zabiera" troche mocy)

> Czy

na pewno ryzyko jest wieksze bo poza standardowym ryzykiem w aucie uzywanym masz takze skrzynie

na pewno wybor takich aut jest duzo mniejszy frown.gif

Napisano

> Ale w najbardziejkultowejzeskrzyńbiegów a i owszem...

jakis czas temu w serwisie jedynie slusznej marki grinser006.gif uslyszalem dyskusje pomiedzy klientem a serwisantem : ojojoj to tyle to kosztuje z ta dwumasa (DSG) icon_eek.gif a nie dalo by sie taniej, nie ma zamiennikow ?

Niestety, pan zadowolony nie wyszedl tongue.gif

Napisano

> jakis czas temu w serwisie jedynie slusznej marki uslyszalem dyskusje pomiedzy klientem a

> serwisantem : ojojoj to tyle to kosztuje z ta dwumasa (DSG) a nie dalo by sie taniej, nie ma zamiennikow ?

> Niestety, pan zadowolony nie wyszedl

Dwumasa to dwumasa, DSG to DSG. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Dwumasa to dwumasa, DSG to DSG ...

Zwróciłeś uwagę, że najwięcej o dsg dyskutują ludzie, którzy nawet nie siedzieli w aucie z tą skrzynią icon_rolleyes.gif

Napisano

> Jesteśmy wyznawcami bardzo niepopularnej tu teorii że regularny service jest kluczem do trwałości

> skrzyni

Nie tylko skrzyni ale i całego auta. Samochód serwisowany prawidłowo z przebiegiem 300kkm może być w lepszej kondycji niż taki 150kkm al serwisowany byle jak, byle tanio!

PS

Też jestem w tej sekcie psychopatów, którzy wydają kasę na samochód zanim się zepsuje rotfl.gif

Napisano

> Dwumasa to dwumasa, DSG to DSG.

> mar00ha

ok, ale zwykla ASB eliminuje sprzeglo, dwumase i wszystkie problemy z tym zwiazane grinser006.gif

Napisano

> jezdziles jakas inna 2sprzeglowka niz łolło?

blagam.gifnajbardziejblagam.gifkultowymiblagam.gif też.

I to w różnych odmianach, od 100KM do 200+KM...

> ja ostatni uslyszalem od wlasciciela nowego Mondeo to samo co Ty

Bo to ten sam patent.

Napisano

> Myśle że na AK tobie niejeden "za darmo" by w ryja dał sorry ale nie mogłem sie powstrzymać i mam

> nadzieje że nie wezmiesz tego na poważnie

Wielu się odgrażało.

A naprawdę to nie jest problem - jak ktoś chce, to ja bardzo chętnie spotkam sie "osobliwie".

Napisano

> Wielu się odgrażało.

> A naprawdę to nie jest problem - jak ktoś chce, to ja bardzo chętnie spotkam sie "osobliwie".

Ale umawiajcie się na priv...

mar00ha

Napisano

> Ale umawiajcie się na priv...

Ojtam ojtam - może ktoś zechce dołączyć?

Napisano

Heh, chcialem cos madrego napisac, ale nie wiem czy mi wyjedzie smile.gif

Z... 8-9 lat temu jezdzilem pierwszy raz automatem... Golfem II 1,6.... tragedia, w ogole nie jechal, szarpal, zero frajdy. Dziekowalem, ze moglem wsiasc do manuala smile.gif

5 lat temu chwile jezdzilem Toyota Camry 2,2 (chyba, nie chce mi sie sprawdzac), jakies 130iles KM. Bylo lepiej, czasami szarpnelo, ale bez szalu zlosnik.gif

Znowu powrot do manuala smile.gif

Od prawie roku powoze e39 2,8 z automatem smile.gif Nie wiem nwet jaka to skrzynia, jaki typ, model czy cokolwiek innego. 5cio stopniowa, z trybem sporotowym i mozliwoscia recznej zmiany biegow. Szczerze nie chce manuala zlosnik.gif

Elegancko zbija bieg po kick-downie, nie szarpie smile.gif Niestety auto nie jest lekkie i nie jest to demon predkosci (ok, przyspieszenia), ale wygodne, ciche i komfortowe smile.gif Jak po miesiacu jazdy tym wrocilem na chwile do 140KM e36 to dziwilem sie jak tym mozna bylo jezdzic zlosnik.gif Jak czasami wsiade do 100konnej Astry to pytam kuzyna jak moze tym jezdzic smile.gif

Czlowiek sie do komfortu przyzwyczaja koniec, kropka zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.