Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak przepływka do silnika 1.9 16v 140KM

Featured Replies

Napisano

po czyszczeniu egr, klapy gaszącej, kolektora ssącego, uszczelnieniu przewodu między IC a kolektorem oraz wymianie czujnika overboost auto dlaej nie jedzie tak jak powinno dodatkowo wywala błąd P1102.

Stad moje pytanie jaką przepływkę kupić, BOSH (tak jest obecnie), Pierburg, MM czy najtańsza jaka jest na allegro.

Napisano

Boscha bier w IC masz 420zł detal , MM 277zł detal wink.gif Zapewne na allegro wszystko taniej.

Napisano

Oryginał Boscha.

Napisano

właśnie o tym samym temacie szukam info, większość ludzi poleca bosha więc chyba go zakupię

PS. jeśli chcesz mieć pewność, że to przepływka, to proponuję ją odpiąć i troszkę pojeździć, błędu żadnego nie wywali

Napisano

w momencie odpiecia przeplywki ecu pobiera info z pamieci eeprom...(przeplyw masy powietrza)

Kolego po kilku odpaleniach i jazdach zaswiecii sie kontrolka check engine:(

Napisano

> w momencie odpiecia przeplywki ecu pobiera info z pamieci eeprom...(przeplyw masy powietrza)

> Kolego po kilku odpaleniach i jazdach zaswiecii sie kontrolka check engine:(

jeżdżę już tak od kilku miesięcy, auto dziennie odpalane po 3 a nawet i więcej razy i jeszcze ani jednego błędu nie miałem, nie wiem może mój egzemplarz jest wyjątkowy

Napisano

> jeżdżę już tak od kilku miesięcy, auto dziennie odpalane po 3 a nawet i więcej razy i jeszcze ani

> jednego błędu nie miałem, nie wiem może mój egzemplarz jest wyjątkowy

Masz zwykle JTD to sie nie pluje, multijety niestety wala error jak cokolwiek z osprzetu odepniesz.

Napisano

> Masz zwykle JTD to sie nie pluje, multijety niestety wala error jak cokolwiek z osprzetu odepniesz.

może w multi tak jest, a le u mnie w JTD nic się nie dzieje

Napisano
  • Autor

> PS. jeśli chcesz mieć pewność, że to przepływka, to proponuję ją odpiąć i troszkę pojeździć, błędu

> żadnego nie wywali

odpięcie wtyczki od przepływki w MJTD wymaga rozbiórki połowy auta więc nowa przepływka już w bagażniku i dziś wymiana.

Napisano

> odpięcie wtyczki od przepływki w MJTD wymaga rozbiórki połowy auta

Wystarczy wyjąć rurę łączącą wlot w grillu z puszką filtra i jest dojście grinser006.gif

Napisano

hmmm dziwne? mam 16V JTD 140KM 2004r i jak odpinam egr czy przeplywke za ktoryms odpaleniem mam "ENGINE FAULT""CHECK ENGINE" i symbol kluczyka:( wpinam i wszystko jes GIT!

Napisano
  • Autor

> hmmm dziwne? mam 16V JTD 140KM 2004r i jak odpinam egr czy przeplywke za ktoryms odpaleniem mam

> "ENGINE FAULT""CHECK ENGINE" i symbol kluczyka:( wpinam i wszystko jes GIT!

4 posty wyżej jest napisane ze JTD się nie rzuca, natomiast MJTD jakie masz już tak.

Napisano

> 340zł, BOSCH

0 280 218 120 <-- taki ma numer ?

Napisano
  • Autor

> 0 280 218 120

muszę przeczytać na opakowaniu, kupowałem z numerem eper.

Napisano
  • Autor

no i jest sukces, po wielu podejściach, po zainwestowaniu nie małej kasy, po wymianie czujnika overboost, rury ic<->kolektor, przepływomierza, wyczyszczeniu zaworu egr, klapy gaszącej i początku kolektora ssącego mogę ogłosić sukces. Samochód znów zaczął jechać od samego dołu bez lagów. Coś fantastycznego smile.gif

Można się brać za usunięcie kolejnej usterki nie wiem tylko co wybrać wahacze, klima , ciężko chodzące biegi czy tyrkolenie po stronie rozrządu:/

Napisano

bierz się za biegi, bo u mnie ten sam problem, a jak nie to temat o którym gadaliśmy przez kom

Napisano

> ciężko chodzące biegi

Walczę z tym samym. Odpowietrzenie sprzęgła i zalanie linek czymś smarującym poprawia sytuację, jednak wszystko wskazuje na zużyte sprzęgło.

Napisano

Mnie tyrkoli na zimnym , potem cichnie pewnie jakaś rolka ... pewnie od paska klinowego niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Mnie tyrkoli na zimnym , potem cichnie pewnie jakaś rolka ... pewnie od paska klinowego

pewnie tak, ostatnio jak tyrkoliło wymieniłem koło pasowe i tyrkolenie ucichło. Mam obawę ze padło znów to samo ale wymieniałem to jakiś 3m-ce temu, zastanawiam się jak to zweryfikować.

Napisano

Rolki z paska klinowego łatwo ,zdejmujesz pasek odpalasz i słuchasz wink.gif jak dalej tyrkoli to albo z rozrządu cosik albo pasowe. Tez je podejrzewam , nie są jakieś kosmicznie drogie ale też poco wymieniać , od 2 lat tyrkoli , nagrzeje się to jest cisza.

Napisano
  • Autor

koło pasowe ma tłumik drgań, tak wiec jak nie funkcjonuje dobrze to silnik bardziej drga co za tym idzie jest głośniejszy.

Napisano
  • Autor

a i jeszcze jeden pozytywny aspekt wymiany przepływki, spadło spalanie i to dość poważnie o 0,5L/100km wg. wskazań komputera.

Odcinek pomiarowy to droga do pracy i z powrotem ponad 140km, pokonywana jak co dzień.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.