Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zgubiłem/ukradli mi dowód rejestracyjny..CO ROBIC ??

Featured Replies

Napisano

Przed chwilą wróciłem do domu i zoriętowałem się ze nie mam dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia które w nim było.

Co mam teraz zrobić ?? Wiadomo, jutro z rana na komisariat zgłosić to. A do wydziału komunikacji??Ubezpieczyciela??

Orientuje sie ktoś tak wygląda sprawa wyrabiania nowego dowodu, sprawa ubezpieczenia i przeglądu??

Jestem bezradną kupką nerwów buu.gif

Napisano

> Przed chwilą wróciłem do domu i zoriętowałem się ze nie mam dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia

> które w nim było.

> Co mam teraz zrobić ?? Wiadomo, jutro z rana na komisariat zgłosić to. A do wydziału

> komunikacji??Ubezpieczyciela??

> Orientuje sie ktoś tak wygląda sprawa wyrabiania nowego dowodu, sprawa ubezpieczenia i przeglądu??

> Jestem bezradną kupką nerwów

Najpierw to odstaw auto na parking strzeżony ok.gif,co by się komuś nie przydał zlosnik.gif,a dalej jak zaznaczyłeś policial.gifi ubezpieczania waytogo.gif

Napisano

jak juz zglosisz na policji to z protokolem do WK po wtornik, lepiej zglosic zgubienie bo przy kradziezy moze sie zdazyc ze bedziesz czekal do zakonczenia postepowania

Napisano
  • Autor

> jak juz zglosisz na policji to z protokolem do WK po wtornik, lepiej zglosic zgubienie bo przy

> kradziezy moze sie zdazyc ze bedziesz czekal do zakonczenia postepowania

dzięki za info bo sie przyda ta informacja

Coś jeszcze musze wiedzieć ?? Bo znalazłem już na necie co musze mieć na ponownym wydaniu dowodu

Napisano

> Przed chwilą wróciłem do domu i zoriętowałem się ze nie mam dowodu rejestracyjnego i ubezpieczenia

> które w nim było.

> Co mam teraz zrobić ?? Wiadomo, jutro z rana na komisariat zgłosić to. A do wydziału

> komunikacji??Ubezpieczyciela??

> Orientuje sie ktoś tak wygląda sprawa wyrabiania nowego dowodu, sprawa ubezpieczenia i przeglądu??

> Jestem bezradną kupką nerwów

Jest to jakiś problem, ale czym się martwić? Na policję trzeba pójść i zgłosić zagubienie/kradzież. Poradzą co wybrać smile.gif. Z tym pewnie do WK po wtórnik. Z OC to się nie martw - masz polisę to zawsze się to sprawdzi (dlatego warto swoje polisy sprawdzać, czy ubezpieczyciel zgłosił je do UFG) i papier okaże się najmniejszym problemem. Na spokojnie wydadzą w razie czego potwierdzenie papierzane.

Napisano
  • Autor

> Jest to jakiś problem, ale czym się martwić? Na policję trzeba pójść i zgłosić zagubienie/kradzież.

> Poradzą co wybrać . Z tym pewnie do WK po wtórnik. Z OC to się nie martw - masz polisę to

> zawsze się to sprawdzi (dlatego warto swoje polisy sprawdzać, czy ubezpieczyciel zgłosił je do

> UFG) i papier okaże się najmniejszym problemem. Na spokojnie wydadzą w razie czego

> potwierdzenie papierzane.

Tzn polise też straciłem ale pewnie chodzi Ci o to że jest opłacone auto

Napisano

> Tzn polise też straciłem ale pewnie chodzi Ci o to że jest opłacone auto

Jak mogłeś stracić polisę? Straciłeś najwyżej papierzane potwierdzenie zawarcia umowy, a nie polisę. Jeżeli polisa była ważna w dniu zagubienia dokumentów to nic jej się nie stało palacz.gif

Napisano

> Jest to jakiś problem, ale czym się martwić? Na policję trzeba pójść i zgłosić zagubienie/kradzież.

Ino po co? Na policji się przestępstwo zgłasza a nie zgubienie dokumentów biglaugh.gif Do diagnosty trzeba pojechać pobrać zaświadczenie o przeglądzie, z tym i blachami do WK po nowy DR i naklejki legalizacyjne i po temacie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ino po co? Na policji się przestępstwo zgłasza a nie zgubienie dokumentów Do diagnosty trzeba

> pojechać pobrać zaświadczenie o przeglądzie, z tym i blachami do WK po nowy DR i naklejki

> legalizacyjne i po temacie

Takie coś znalazłem :

"WTÓRNIK (DUPLIKAT) DOWODU REJESTRACYJNEGO

W celu uzyskania wtórnika dowodu rejestracyjnego wymagane są następujące dokumenty:

wniosek o wydanie wtórnika (formularz wniosku można pobrać ze strony internetowej lub w siedzibie organu rejestrującego),

oświadczenie, złożone pod odpowiedzialnością karną, o utracie dowodu rejestracyjnego,

z zaświadczenie z policji potwierdzające zgłoszenie kradzieży dowodu rejestracyjnego,

zaświadczenie o aktualnym przeglądzie technicznym,

karta pojazdu, jeżeli była wydana,

tablice rejestracyjne (w celu wymiany znaków legalizacyjnych),

umowa ubezpieczenia OC lub dowód opłacenia składki za to ubezpieczenie,

dowód osobisty — w przypadku osób fizycznych,

wyciąg z KRS, nr REGON — w przypadku podmiotów zarejestrowanych w KRS,

pisemne upoważnienie — w przypadku działania przez pełnomocnika,

dowód uiszczenia opłaty."

Napisano

> Ino po co? Na policji się przestępstwo zgłasza a nie zgubienie dokumentów

Kradzież nie jest przestępstwem?

> Do diagnosty trzeba

> pojechać pobrać zaświadczenie o przeglądzie, z tym i blachami do WK po nowy DR i naklejki

> legalizacyjne i po temacie

Zdaje się, że bez DR to nie bardzo się powinno jeździć (nie żebym się przejmował) i jak napisałem "Poradzą co wybrać".

Napisano

> Takie coś znalazłem :

> "WTÓRNIK (DUPLIKAT) DOWODU REJESTRACYJNEGO

> W celu uzyskania wtórnika dowodu rejestracyjnego wymagane są następujące dokumenty:

> wniosek o wydanie wtórnika (formularz wniosku można pobrać ze strony internetowej lub w

> siedzibie organu rejestrującego),

> oświadczenie, złożone pod odpowiedzialnością karną, o utracie dowodu rejestracyjnego,

> z zaświadczenie z policji potwierdzające zgłoszenie kradzieży dowodu rejestracyjnego,

> zaświadczenie o aktualnym przeglądzie technicznym,

> karta pojazdu, jeżeli była wydana,

> tablice rejestracyjne (w celu wymiany znaków legalizacyjnych),

> umowa ubezpieczenia OC lub dowód opłacenia składki za to ubezpieczenie,

> dowód osobisty — w przypadku osób fizycznych,

> wyciąg z KRS, nr REGON — w przypadku podmiotów zarejestrowanych w KRS,

> pisemne upoważnienie — w przypadku działania przez pełnomocnika,

> dowód uiszczenia opłaty."

No właśnie biglaugh.gif więc po co policja?

A o OC zapomniałem ale to też 5 minut bo tylko nowy druczek muszą wydać biglaugh.gif Generalnie w parę godzin cały temat do ogarnięcia ok.gif Przynajmniej w Lublinie. Nie wiem jak tam u Was z kolejkami w urzędach biglaugh.gif

Napisano

> Kradzież nie jest przestępstwem?

Zgubienie nie jest przestępstwem. A nie ma sensu zgłaszać kradzieży jeśli jej faktycznie nie było. Tylko biurokracji więcej i potem ciągać mogą na przesłuchania. Sama policja będzie sugerować, że jak się nie jest pewnym czy na pewno doszło do kradzieży to żeby iść sobie od nich zdala biglaugh.gif A oświadczenie w WK że się DR straciło jest równie ważne w przyszłości jak zgłoszenie kradzieży na policji.

> Zdaje się, że bez DR to nie bardzo się powinno jeździć (nie żebym się przejmował) i jak napisałem

> "Poradzą co wybrać".

Raz w roku można się autobusem przejechać zlosnik.gif Samochód nie jest potrzebny do tej zabawy ok.gif

Napisano

> Zgubienie nie jest przestępstwem. A nie ma sensu zgłaszać kradzieży jeśli jej faktycznie nie było.

> Tylko biurokracji więcej i potem ciągać mogą na przesłuchania. Sama policja będzie sugerować,

> że jak się nie jest pewnym czy na pewno doszło do kradzieży to żeby iść sobie od nich zdala A

> oświadczenie w WK że się DR straciło jest równie ważne w przyszłości jak zgłoszenie kradzieży

> na policji.

Stąd też pisałem, że poradzą jakby co. W końcu nie przerabiam tego codziennie - oni tak.

Sytuacja podobna jak z DO.

> Raz w roku można się autobusem przejechać Samochód nie jest potrzebny do tej zabawy

Znaczy "zaświadczenie o aktualnym przeglądzie technicznym" to wydają na ładne oczy?

Napisano

> Znaczy "zaświadczenie o aktualnym przeglądzie technicznym" to wydają na ładne oczy?

Oczywiscie ok.gif

M.

Napisano
  • Autor

> Znaczy "zaświadczenie o aktualnym przeglądzie technicznym" to wydają na ładne oczy?

>Oczywiscie

Tzn z tym nie ma problemu ? A ile to może kosztowac ?

Napisano

> Stąd też pisałem, że poradzą jakby co. W końcu nie przerabiam tego codziennie - oni tak.

Nie poradzą tylko raczej odradzą zlosnik.gif Znaleźć tego i tak nie znajdą a takie zgłoszenie to kolejna nierozwiązana sprawa w statystykach. Jeśli nie jesteś w stanie dokładnie określić co do czasu, miejsca i innych okoliczności okoliczności kradzieży to znaczy, że kradzieży nie było i policja zgłoszenia nie przyjmie bo nie jest od przyjmowania zgłoszeń zaginięcia dokumentów. Od tego są urzędy je wydające.

> Sytuacja podobna jak z DO.

j.w.

Podajesz numer rejestracyjny, diagnosta odnajduje badanie w kompie i je oddrukowuje. Przecież nie masz robić nowego przeglądu tylko zaświadczenie o ważnym przeglądzie dostarczyć do WK ok.gif

Napisano

> Nie poradzą tylko raczej odradzą

Semantyka.

> Znaleźć tego i tak nie znajdą a takie zgłoszenie to kolejna

> nierozwiązana sprawa w statystykach. Jeśli nie jesteś w stanie dokładnie określić co do czasu,

> miejsca i innych okoliczności okoliczności kradzieży to znaczy, że kradzieży nie było i

> policja zgłoszenia nie przyjmie bo nie jest od przyjmowania zgłoszeń zaginięcia dokumentów. Od

> tego są urzędy je wydające.

No ale o co ci chodzi? Napisałem przecież, że poradzą - niech pan zgłosi zgubienie w WK, skoro nie była to kradzież. A jak była to chyba dobre miejsce na zgłoszenie?

> j.w.

> Podajesz numer rejestracyjny, diagnosta odnajduje badanie w kompie i je oddrukowuje. Przecież nie

> masz robić nowego przeglądu tylko zaświadczenie o ważnym przeglądzie dostarczyć do WK

A jak się przegląd skończył?

Napisano
  • Autor

> Podajesz numer rejestracyjny, diagnosta odnajduje badanie w kompie i je oddrukowuje. Przecież nie

> masz robić nowego przeglądu tylko zaświadczenie o ważnym przeglądzie dostarczyć do WK

ile za to chcą wiesz może ?

Napisano

> ile za to chcą wiesz może ?

Nie pamiętam bo to już dawno było. Ale szczerze pisząc to nie pamiętam żeby cokolwiek chcieli hmm.gif

Napisano

> Co mam teraz zrobić ?? Wiadomo, jutro z rana na komisariat zgłosić to.

Wątpię by ktokolwiek chciał przyjąć takie zgłoszenie. Zagubienie nie jest ani wykroczeniem, ani przestępstwem więc ich to nie będzie interesowało. No ale pójdź i przekonaj się sam wink.gif

Napisano
  • Autor

Już wszystko załatwiłem, dziekuje za pomoc i rady smile.gif!!

Napisano

> Już wszystko załatwiłem, dziekuje za pomoc i rady !!

To podziel się co i jak załatwiłeś i ile to wszystko trwało - komuś się może przydać:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.