Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czujnik temp.a gaz

Featured Replies

Napisano

Witam od jakiegoś czasu borykam się z takim oto problemem pacjent to lanos;

odpalam auto rano 5godz.chłodno około 8-10-14* ruszam wszystko ok jedzie jak marzenie stoi w pracy na parkingu po 14 gdy na zewnątrz 22-27-30* wsiadam odpalam i dotykam gaz przymula problem z ruszeniem jak tylko przełączy na gaz to w temp.30* jest po około 15sek żadnych dławień muleń jedzie jak marzenie.

Moje przypuszczenia są takie że rąbnięty jest czujnik temp.do kompa i podaje zbyt niską temp.płynu przez co zalewa go na benzynie a,że gaz mniej kaloryczny to daje radę!? confused.gifbo niby dlaczego w temp 10*rano jedzie bez uwag?!

byłem u gazownika podłączył sprawdził i nic niepokojącego nie widzi kiedyś jak montowali gaz,koleś napomniał że w pierwszych min.od uruchomienia zimnego silnika podaje bardzo bogatą mieszankę!że coś z nim (lanosem)jest nie tak może któryś czujnik oszukiwać.

Chcę dowiedzieć się czy możliwe jest moje podejrzenie iż tak może się zachowywać silnik-na banie zalewa a na gazie daje radę?

Napisano

> ... odpalam auto rano 5godz.chłodno około 8-10-14* ruszam wszystko ok jedzie jak marzenie stoi w pracy na parkingu po 14 gdy na zewnątrz 22-27-30* wsiadam odpalam i dotykam gaz przymula problem z ruszeniem jak tylko przełączy na gaz to w temp.30* jest po około 15sek żadnych dławień muleń jedzie jak marzenie...

Brat miał tak samo jak "kleił" się tłoczek w elektrozaworze reduktora emmegas ...

Czujnik temp. sprawdź omomierzem i daj znać jakie są wartości przed odpalaniem i po jeździe.

Napisano

> Witam od jakiegoś czasu borykam się z takim oto problemem pacjent to lanos;

Zrób reset ECM i pojezdzij na Pb , zobacz czy się coś zmieni bo chyba masz rozwalone mapy benzyny.

Rano jak zimniej to wyrabia przy wyższych temp. jest zalewany.

Napisano
  • Autor

Witam czujnik kiedyś w zimie przy minusowych temp.mierzyłem i niby było ok,jeździłem już na benzynie,reset też i bez zmian,jak sięgam pamięcią to od kilu lat w letnie dni miałem problem wtedy jeszcze nie miałem gazu!zimą jesienią było dobrze.Nawet jak odłączam aku.i odpalam niby po resecie to i tak problem występuje.

Dzisiaj wymieniłem czujnik zaryzykowałem 30PLN jutro pokarze czy są jakieś zmiany-dam znać.

Napisano

Możesz też mieć problem z wiązką. Rozgałęzienia mas/zasilań czujników, które są wewnątrz wiązki nie były najlepiej wykonane, zwłaszcza w polskich Lanosach.

Napisano
  • Autor

> Możesz też mieć problem z wiązką. Rozgałęzienia mas/zasilań czujników, które są wewnątrz wiązki nie

> były najlepiej wykonane, zwłaszcza w polskich Lanosach.

wiązkę już przerabiałem (lutowałem)ze 2 lata temu nie było oznak poprawy.Dzisiaj po pracy na parkingu było całkiem inaczej,ale temp.na zewnątrz też nie rozpieszczała może jutro lepiej podgrzeje na zewnątrz smile.gif pożyjemy zobaczymy!

jeśli była by wina wiązki to nie szedł by też na gazie a on jak na zewn.upał to odpala na banie i po chwili wrzuca już LPG i tam nie ma problemów z ruszeniem-praca na benzynie jest równa ale nie ma siły ruszyć normalnie operując gazem,trzeba kobinować i ruszać z 2000rpm a to wygląda be jakbym nie umiał jeździć wink.gif

Napisano

Wg mnie na początek trzeba zrobić diagnostykę komputerową sterownika silnika i instalacji LPG.

Napisano
  • Autor

byłem robiłem i ECM i LPG wszystko w normie,tyle że silnik był rozgrzany.Dziś 20*C słonecznie auto nagrzane w środku po pracy jak zawsze ruszam z nastawieniem kombinowania coby jechał na benzynie,odpalam ruszam i miła niespodzianka auto jedzie jak nigdy nic,reaguje na gaz można puscić gaz wyhamować silnikiem po chwili normalnie przyspieszyć smile.gifwięc jestem dobrej myśli że znalazłem przyczynę.

Co wnioskować o starym czujniku?nie działał w pełnych zakresach temperatur czy co go boli,może go potestuje w warunkach domowych jakimś miernikiem?wychodzi na to iż w temp.około 25*c on odczytywał o wiele niższą i silnik był zalewany benzyną?

Napisano

> Co wnioskować o starym czujniku?nie działał w pełnych zakresach temperatur czy co go boli,może go

> potestuje w warunkach domowych jakimś miernikiem?wychodzi na to iż w temp.około 25*c on

> odczytywał o wiele niższą i silnik był zalewany benzyną?

Mogło tak być. Termistory czasami padają w ten sposób.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.