Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do użytkowników i znawców automatów...

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

Testowałem wczoraj dwa używane autka z klasyczną, automatyczną skrzynią, których zakup rozważam. Zapoznałem się wcześniej ze wszystkimi: "przykazaniami" przy kupnie automatów, przetestowałem dokładnie 9wszystko śmiga elegancko według przykazań) ale kilka kwestii nie było wyjaśnionych.

Pierwsza sprawa to drgnięcie odczuwalne po włączeniu D lub R. W jednym jest prawie nieodczuwalne, bardziej słyszalne niż odczuwalne a w drugim jest wyraźnie odczuwalne. Który objaw jest prawidłowy i dlaczego?

Druga sprawa to kwestia lekkiego przyspieszania bez redukcji. Kiedy jadę na ostatnim biegu (4) i delikatnie wciskam gaz, tak aby przyspieszyć ale aby skrzynia nie redukowała to w obu przypadkach najpierw lekko rosną obroty do a później prędkość dogania obroty. Wszystko dzieje się płynnie, bez szarpnięć. Czy tak ma być czy kiedy już jest najwyższy bieg na sztywno, to w takim wypadku podczas lekkiego przyspieszania tez ma być na sztywno?

Trzecia sprawa to kwestia ilości oleju w skrzyni. W jednym z aut jest go trochę za dużo. Tzn, kiedy jest zimny silnik poziom jest w zakresie ciepłego. Kiedy ciepły to ponad maksimum. Czy to szkodzi?

Pozdrawiam.

Napisano

> Pierwsza sprawa to drgnięcie odczuwalne po włączeniu D lub R. W jednym jest prawie nieodczuwalne,

> bardziej słyszalne niż odczuwalne a w drugim jest wyraźnie odczuwalne. Który objaw jest

> prawidłowy i dlaczego?

Jeżeli jest z sekunda lub dwie opóźnienia a potem gwałtowne szarpnięcie, to skrzynia jest do remontu lub będzie za kilka tysięcy kilometrów.

> Druga sprawa to kwestia lekkiego przyspieszania bez redukcji. Kiedy jadę na ostatnim biegu (4) i

> delikatnie wciskam gaz, tak aby przyspieszyć ale aby skrzynia nie redukowała to w obu

> przypadkach najpierw lekko rosną obroty do a później prędkość dogania obroty. Wszystko dzieje

> się płynnie, bez szarpnięć. Czy tak ma być czy kiedy już jest najwyższy bieg na sztywno, to w

> takim wypadku podczas lekkiego przyspieszania tez ma być na sztywno?

Torque Converter lock się rozłącza i tak ma być.

> Trzecia sprawa to kwestia ilości oleju w skrzyni. W jednym z aut jest go trochę za dużo. Tzn, kiedy

> jest zimny silnik poziom jest w zakresie ciepłego. Kiedy ciepły to ponad maksimum. Czy to

> szkodzi?

Nie, choć interesujące jest DLACZEGO jest go za dużo. Sam lekki nadmiar oleju nie zaszkodzi, ale jeżeli jest on wynikiem tego że coś innego cieknie do skrzyni, to dobrze nie jest.

Napisano

> Witam serdecznie.

> Testowałem wczoraj dwa używane autka z klasyczną, automatyczną skrzynią, których zakup rozważam.

> Zapoznałem się wcześniej ze wszystkimi: "przykazaniami" przy kupnie automatów, przetestowałem

> dokładnie 9wszystko śmiga elegancko według przykazań) ale kilka kwestii nie było wyjaśnionych.

> Pierwsza sprawa to drgnięcie odczuwalne po włączeniu D lub R. W jednym jest prawie nieodczuwalne,

> bardziej słyszalne niż odczuwalne a w drugim jest wyraźnie odczuwalne. Który objaw jest

> prawidłowy i dlaczego?

Jest drgnięcie przy "sprzęgnięciu" - normalne.

W jednych mocniej, w innych lżej.

Nooo, chyba, że jakoś rzuca na pasy, ale chyba aż tak nie jest :-)

> Druga sprawa to kwestia lekkiego przyspieszania bez redukcji. Kiedy jadę na ostatnim biegu (4) i

> delikatnie wciskam gaz, tak aby przyspieszyć ale aby skrzynia nie redukowała to w obu

> przypadkach najpierw lekko rosną obroty do a później prędkość dogania obroty. Wszystko dzieje

> się płynnie, bez szarpnięć. Czy tak ma być czy kiedy już jest najwyższy bieg na sztywno, to w

> takim wypadku podczas lekkiego przyspieszania tez ma być na sztywno?

Generalnie jest to prawidłowy objaw.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli jest z sekunda lub dwie opóźnienia a potem gwałtowne szarpnięcie, to skrzynia jest do

> remontu lub będzie za kilka tysięcy kilometrów.

Dziękuję za info.

Serwisówka mówi, że czas od włączenia D lub R do poczucia wstrząsu (shock) ma nie przekraczać 1s. i tak jest. Nie rozumiem tylko skąd może wynikać różnica, że w jednym jest niemal nieodczuwalne a w drugim jest wyraźne drgnięcie? Co na to wpływa?

Pozdrawiam.

Napisano

> a w drugim jest wyraźne drgnięcie? Co na to wpływa?

Jeżeli to ten sam model samochodu, to stopień zużycia. Jeżeli to dwa różne egzemplarze to TTTM (ten typ tak ma).

Napisano

> Jeżeli to ten sam model samochodu, to stopień zużycia. Jeżeli to dwa różne egzemplarze to TTTM (ten

> typ tak ma).

wynika to z luzów jakie są na poduszkach silnika/skrzyni pracy zawieszenia w niektórych autach z napędem na tył po zapięciu D tył siada nieco niżej

Napisano
  • Autor

> wynika to z luzów jakie są na poduszkach silnika/skrzyni pracy zawieszenia w niektórych autach z

> napędem na tył po zapięciu D tył siada nieco niżej

To akurat FWD, oba ten sam model. Ale też coś ktoś przebąkiwał o poduszkach...

Podczas jazdy nic nie budzi zastrzeżeń. Oba gładko i szybko zmieniają biegi, nie szarpią, obroty przy zmianie nie wzrastają, dobrze redukują...

Pozdrawiam.

Napisano

reszte chyba juz wiesz ale ilosc oleju w roznych autach mierzy sie w rozny sposob. Zaleznie od serwisowki. U mnie np mierzy sie poziom oleju kiedy jego temperatura osiagnie jakas zadana wartosc (z glowy nie podam) i wtedy ma byc konkretna ilosc na miarce/korku. Czy na zimno/goraco przebija wartosci z miarki? Nie mam pojecia.

Moze dowiedz sie jak jest w tym konkretnym aucie/skrzyni.

Napisano

> Moze dowiedz sie jak jest w tym konkretnym aucie/skrzyni.

Dokładnie - należy się dowiedzieć. U mnie się to robi na włączonym silniku, przelatuje przez wszystkie pozycje, zostawia na N i wtedy mierzy.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie - należy się dowiedzieć. U mnie się to robi na włączonym silniku, przelatuje przez

> wszystkie pozycje, zostawia na N i wtedy mierzy.

Sprawdzone według serwisówki. Wydrukowałem sobie...

Auto jest świeżo po przeglądzie, ma wymieniony olej w silniku i skrzyni. To może tłumaczyć, że jest go trochę więcej. Mogło się lekko przelać. Żadnych wycieków nie ma. Tylko skropliny z klimy ;-)

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.