Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z zapłonem auta przy parkowaniu na wzniesieniu.

Featured Replies

Napisano

Witam

Od jakiegoś czasu w mojej Astruni pojawił się pewien dyskomfort objawiający się w tym iż po zaparkowaniu auta na pochyłości, astrunia ma problemy z odpaleniem.

Problem jest o tyle denerwujący że kłopot z odpalaniem występuje w pewnych specyficznych warunkach terenu a ostatnio mam wrażenie ze się nasilił. W/w sytuacja miała miejsce m.in. po zatrzymaniu auta przy dość znacznym nachyleniu terenu cirka 15-20 stopni, zarówno przy odpalaniu pod górkę jak i z górki. Jest też pewne miejsce (de facto pod monopolowym zlosnik.gif) gdzie przy nieznacznym nachyleniu terenu (przód auta wyżej) dość często ok 1 na 4 parkowania auto odmawia odpalenia. W innych miejscach, pomimo różnych nierówności terenu tych problemów niema. Jako że problem z odpaleniem występuje tylko w w/w sytuacjach to jedyne co mi przychodzi do głowy to zapowietrzanie się przewodów paliwowych przy pewnym kącie nachylenia auta. Co może być źródłem problemu, - nieszczelność instalacji paliwowej? jak to namierzyć, nigdzie nie czuć paliwa (chyba że po dłuższym kręceniu) ani nie widać wycieków. Może macie jakieś pomysły czy sugestie?

Napisano

Wazna informacja: ile jest paliwa w zbiorniku w kazdym z przypadkow problemu uruchomienia samochodu.

Napisano

> (de facto pod monopolowym )

I wszystko jasne, astra ma w sterowniku silnika zaszyty ukryty program "prohibicja" i pod monopolowym odmawia posłuszeństwa :D

A tak już na serio to wydaję mi się, że powody mogą być 2:

1. cofa się paliwo do zbiornika i później zanim pompa przepchnie z powrotem to jest problem.

2. za mało paliwa i jak stoisz pod górkę, to pompa się zapowietrza i efekt podobny

Napisano

> I wszystko jasne, astra ma w sterowniku silnika zaszyty ukryty program "prohibicja" i pod

> monopolowym odmawia posłuszeństwa :D

> A tak już na serio to wydaję mi się, że powody mogą być 2:

> 1. cofa się paliwo do zbiornika i później zanim pompa przepchnie z powrotem to jest problem.

> 2. za mało paliwa i jak stoisz pod górkę, to pompa się zapowietrza i efekt podobny

A dokladnie to moze byc ze zawor zwrotny na pompie nie trzyma, lub zaworek w koszyku pompy sie zacina i pompa paliwa nie ma z czego zassac jak jest malo paliwa w zbiorniku.

Napisano
  • Autor

Gwoli uzupełnienia, poziom paliwa utrzymuję w zakresie powyżej czerwonego znaczka rezerwy a kreską ozn. 25l. Zastanawia mnie tylko jedno, na co dzień regularnie parkuje na osiedlowym parkingu gdzie auto stoi na wzniesieniu umożliwiającym po zwolnieniu hamulca ręcznego na swobodny zjazd z pochyłości miejsca parkingowego. W w/w miejscu nigdy nie było problemu ze startem auta, pomimo ze nachylenie parkingu jest podobne do tego pod monopolowym. Wszystko jednak wskazuje że dochodzi do zapowietrzenia układu paliwowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.